2016-07-30 06:00

2016-07-30 06:00

En pendlares perspektiv

KARLSKOGA: En inblick i den fulaste staden

Karlskoga, staden där Alfred Nobel hade sina hästar en gång i tiden, tre ryska Orlov-hingstar. Där går jag nu på stadsvandring med en guide från Turistbyrån.

Onsdagar klockan 14:00 kan man till mitten av augusti få en gratis guidad rundvandring i Karlskoga med utgång från Turistbyrån.

– Det är fantastiskt att man får detta gratis, säger en utav de som är med på vandringen och jag kan inte annat än att hålla med.

Karlskoga har tidigare utsatts för några elaka slängar i media. För drygt ett år sedan gav Allt Om Resor två bloggare i uppgift att göra en lista utan inbördes ordning med Sveriges fulaste städer. Detta skulle handla om helhetsintrycket för en besökare. En av de städer som hamnade på listan var Karlskoga, tillsammans med en halv-taskig bild på Kulan. Motivationen löd ”känns lång, underligt planerad och väldigt svår att få något grepp om överhuvud taget”.

Vandrar vidare

När vi går runt hörnet på Turistbyrån visar guiden från Byxfickstorget att Nya Folkets Hus ligger bakom. Hon berättar också att bakom Nya Folkets Hus kan man se ut över Möckeln. När vi vandrat vidare och tillslut anländer till det som en gång i tiden varit Baptista Schreibers populära träcirkus är jag fortfarande inte speciellt imponerad av stadens utseende. Cirkusen står inte kvar, istället har man byggt upp tråkiga lägenhetsbyggnader.

Ful och vansinnigt otrivsam

I en artikel i Aftonbladet skriver kolumnisten Peter Kadhammar från Säffle ”På vägen till Arvika åt jag en korv i Karlskoga, en utspridd, ful och vansinnigt otrivsam plats.”. Många i Karlskoga reagerade, både på detta, och även det som de två bloggarnas skrivit. De anser att deras hemstad inte alls är så ful som det skrivs. ”Har de ens varit här?” undrar många. Vad det egentligen är som Karlskogaborna ser i sin hemstad vet jag ännu inte. Det dröjer dock inte länge förens jag ser det. Skönheten ligger bland annat bakom historien och staden har en kanon-historia, inte bara bokstavligen.

Historia

Bakom lägenhetsområdet ligger Rävåskullen, ett naturreservat som ses som Karlskogas Central Park. Under tiden guiden berättar historia på historia tar hon oss till kyrkogården som sägs vara norra Europas vackraste. Vidare upp på kullen får vi se en av de största kanoner som tillverkats på Bofors. Den är nedklottrad, men den berättar ändå sin historia. Kanonen pekar också ut mot den vackra utsikt Karl den nionde blickat ut mot när han namngav staden.

Vid vandringens slut står vi vid Tingsparkens berättande statyer. Därifrån skymtar Karlskogas äldsta byggnad bakom träden, Träkyrkan från slutet av 1500-talet.

Tillbaka

När guidningen var över kände jag för att gå tillbaka till där vi startade. Jag går bakom Turistbyrån, in till Nya Folkets Hus och där ifrån tar in utsikten. När jag blickar ut mot Möckeln, som nyligen blev utnämnd till en av Sveriges bästa badsjöar, slår det mig; Karlskoga är vackert, men vackra ligger bakom någonting.

Onsdagar klockan 14:00 kan man till mitten av augusti få en gratis guidad rundvandring i Karlskoga med utgång från Turistbyrån.

– Det är fantastiskt att man får detta gratis, säger en utav de som är med på vandringen och jag kan inte annat än att hålla med.

Karlskoga har tidigare utsatts för några elaka slängar i media. För drygt ett år sedan gav Allt Om Resor två bloggare i uppgift att göra en lista utan inbördes ordning med Sveriges fulaste städer. Detta skulle handla om helhetsintrycket för en besökare. En av de städer som hamnade på listan var Karlskoga, tillsammans med en halv-taskig bild på Kulan. Motivationen löd ”känns lång, underligt planerad och väldigt svår att få något grepp om överhuvud taget”.

Vandrar vidare

När vi går runt hörnet på Turistbyrån visar guiden från Byxfickstorget att Nya Folkets Hus ligger bakom. Hon berättar också att bakom Nya Folkets Hus kan man se ut över Möckeln. När vi vandrat vidare och tillslut anländer till det som en gång i tiden varit Baptista Schreibers populära träcirkus är jag fortfarande inte speciellt imponerad av stadens utseende. Cirkusen står inte kvar, istället har man byggt upp tråkiga lägenhetsbyggnader.

Ful och vansinnigt otrivsam

I en artikel i Aftonbladet skriver kolumnisten Peter Kadhammar från Säffle ”På vägen till Arvika åt jag en korv i Karlskoga, en utspridd, ful och vansinnigt otrivsam plats.”. Många i Karlskoga reagerade, både på detta, och även det som de två bloggarnas skrivit. De anser att deras hemstad inte alls är så ful som det skrivs. ”Har de ens varit här?” undrar många. Vad det egentligen är som Karlskogaborna ser i sin hemstad vet jag ännu inte. Det dröjer dock inte länge förens jag ser det. Skönheten ligger bland annat bakom historien och staden har en kanon-historia, inte bara bokstavligen.

Historia

Bakom lägenhetsområdet ligger Rävåskullen, ett naturreservat som ses som Karlskogas Central Park. Under tiden guiden berättar historia på historia tar hon oss till kyrkogården som sägs vara norra Europas vackraste. Vidare upp på kullen får vi se en av de största kanoner som tillverkats på Bofors. Den är nedklottrad, men den berättar ändå sin historia. Kanonen pekar också ut mot den vackra utsikt Karl den nionde blickat ut mot när han namngav staden.

Vid vandringens slut står vi vid Tingsparkens berättande statyer. Därifrån skymtar Karlskogas äldsta byggnad bakom träden, Träkyrkan från slutet av 1500-talet.

Tillbaka

När guidningen var över kände jag för att gå tillbaka till där vi startade. Jag går bakom Turistbyrån, in till Nya Folkets Hus och där ifrån tar in utsikten. När jag blickar ut mot Möckeln, som nyligen blev utnämnd till en av Sveriges bästa badsjöar, slår det mig; Karlskoga är vackert, men vackra ligger bakom någonting.

  • Erik Lundh