2016-07-28 06:00

2016-07-28 11:31

Ruttet kött och bajs dumpas

SKÄRPDUMPNING: Problem med återvinningsstationerna

En stor hög av ruttet kött, bajsblöjor, en hörnsoffa och sågspån; städarna från Samhall möter dagligen stora berg av skräp bredvid behållarna vid Karlskogas återvinningsstationer.

– Det är för jävligt att se den här fruktansvärda nedskräpningen varje gång vi åker till en återvinningscentral och städar, säger Stojanovc Nebojsa, som är en av tre patrullerande renhållare genom Samhall.

Måndag, onsdag och fredag ägnar de arbetsdagarna åt att kontrollera ett 15-tal återvinningscentraler i Karlskoga, enligt dem är det värst vid Karldal och Skrantahöjden. Samhall sköter den yttre renhållningen runt de samlade behållarna på uppdrag av återvinningsstationernas ägare, som är FTI Sverige AB.

– Vi kan inte göra så mycket mer än att ta bilder och skicka till vår uppdragsgivare, men det är förskräckligt att det ser ut som det gör. Jag ska prata med bostadsbolagen som äger bostäderna runt om centralerna och se till att de sätter upp ordentliga skyltar, säger Helena Holgersson, renhållningschef vid Samhall.

Enligt renhållningslagen har Karlskoga kommun skyldighet att hålla rent inom kommunens gränser. Men förvaltningschefen Stig Rengman vill avvakta en kommande utredning från staten om att kommunerna ska åter ta över driften för återvinningscentralerna.

– Alla ska källsortera, det är tanken. Matavfall hör inte hemma varken i eller utanför behållarna, men vi skulle vilja ha mer ordning och reda om vi får ta över det helt. Jag tror både staket och skyltar behövs, de som gör det förstår inte innebörden av det, säger Rengman.

– För några veckor sedan hade någon slängt in en hel hörnsoffa i skinn i en av containrarna, det var så illa att de som tömmer inte kunde tömma den. En annan gång hittade vi ett giltigt pass med personnummer och allt, som någon hade slängt utanför återvinningsstationen, avslutar renhållaren Stojanovc.

– Det är för jävligt att se den här fruktansvärda nedskräpningen varje gång vi åker till en återvinningscentral och städar, säger Stojanovc Nebojsa, som är en av tre patrullerande renhållare genom Samhall.

Måndag, onsdag och fredag ägnar de arbetsdagarna åt att kontrollera ett 15-tal återvinningscentraler i Karlskoga, enligt dem är det värst vid Karldal och Skrantahöjden. Samhall sköter den yttre renhållningen runt de samlade behållarna på uppdrag av återvinningsstationernas ägare, som är FTI Sverige AB.

– Vi kan inte göra så mycket mer än att ta bilder och skicka till vår uppdragsgivare, men det är förskräckligt att det ser ut som det gör. Jag ska prata med bostadsbolagen som äger bostäderna runt om centralerna och se till att de sätter upp ordentliga skyltar, säger Helena Holgersson, renhållningschef vid Samhall.

Enligt renhållningslagen har Karlskoga kommun skyldighet att hålla rent inom kommunens gränser. Men förvaltningschefen Stig Rengman vill avvakta en kommande utredning från staten om att kommunerna ska åter ta över driften för återvinningscentralerna.

– Alla ska källsortera, det är tanken. Matavfall hör inte hemma varken i eller utanför behållarna, men vi skulle vilja ha mer ordning och reda om vi får ta över det helt. Jag tror både staket och skyltar behövs, de som gör det förstår inte innebörden av det, säger Rengman.

– För några veckor sedan hade någon slängt in en hel hörnsoffa i skinn i en av containrarna, det var så illa att de som tömmer inte kunde tömma den. En annan gång hittade vi ett giltigt pass med personnummer och allt, som någon hade slängt utanför återvinningsstationen, avslutar renhållaren Stojanovc.

  • Christoffer Tuulik