2016-07-21 18:19

2016-07-21 18:19

"Ett annat sätt att resa och bo på"

KARLSKOGA: Husbil populärt även i Karlskoga

Karlskoga är bland många kommuner i Örebro län där husbilsägandet ökat.

Går man ner på kommunnivå i SCB:s sammanställning, finner man att antalet husbilar ökat även här. Mellan 2011-2015 har antalet registrerade husbilar ökat från 245 stycken till 323 stycken. Vi ligger trea efter Örebro och Lindesberg.

Nere vid Boforsudden finns en ställplats för husbilar, som ligger granne med skateparken och brandstationen. Ställplatsen byggdes i etapper och invigdes i juni.

Service hus och gratis WiFi

Det finns 14 asfalterade platser med gräsyta mellan varje och platsen är byggd i två etage, vilket ger en klar utsikt över Möckeln från varje plats. Den översta raden har fem elstolpar som laddas upp med hjälp av solpaneler.

Ett servicehus med dusch, toaletter och kranar för dricksvatten finns också. Bredvid huset finns ett utslag där tanken i husbilen kan tömmas i. Semester handlar om att koppla av, men vill man bli uppkopplad så finns det även ett gratis WiFi att koppla upp sig på.

När tidningen anlände till ställplatsen, stod det för närvarande tolv husbilar där. Två av dem var dessutom från Nederländerna och även en tyskskyltad husbil hade stannat till under sin resa. Resenärerna hade ställt ut bord och stolar som de sträckte ut sig efter en lång färd på vägarna.

Enklare att resa

Strax bredvid servicehuset hade paret Ylva och Lars-Åke Lindell från Örebro slagit läger. Deras husbil var bara en vecka gammal, men de har innan dess haft sju husvagnar och en husbil innan de bytte upp sig till en ny modell.

På frågan om valet av husbil svarade paret att det är enkelheten i resan och sättet att bo på. Hittar du en bra plats, så är det bara att parkera där.

– Husbil är lättare att parkera med än husvagn och du behöver inte backa, sade Lars-Åke. Du behöver inte heller köra lika långsamt som med en husvagn, med husbil kan du faktiskt köra lika fort som skyltarna säger.

Fem plus

Paret passade på vägen ner mot Göta kanal att stanna till på ställplatsen på Boforsudden, som de ger ett gott betyg.

– Fem plus, sade Ylva. Det är väldigt vacker här.

– Ja, och det är bra lutning också. Det är även gott om plats mellan parkeringarna, så man kan öppna fönstret på morgonen.

Går man ner på kommunnivå i SCB:s sammanställning, finner man att antalet husbilar ökat även här. Mellan 2011-2015 har antalet registrerade husbilar ökat från 245 stycken till 323 stycken. Vi ligger trea efter Örebro och Lindesberg.

Nere vid Boforsudden finns en ställplats för husbilar, som ligger granne med skateparken och brandstationen. Ställplatsen byggdes i etapper och invigdes i juni.

Service hus och gratis WiFi

Det finns 14 asfalterade platser med gräsyta mellan varje och platsen är byggd i två etage, vilket ger en klar utsikt över Möckeln från varje plats. Den översta raden har fem elstolpar som laddas upp med hjälp av solpaneler.

Ett servicehus med dusch, toaletter och kranar för dricksvatten finns också. Bredvid huset finns ett utslag där tanken i husbilen kan tömmas i. Semester handlar om att koppla av, men vill man bli uppkopplad så finns det även ett gratis WiFi att koppla upp sig på.

När tidningen anlände till ställplatsen, stod det för närvarande tolv husbilar där. Två av dem var dessutom från Nederländerna och även en tyskskyltad husbil hade stannat till under sin resa. Resenärerna hade ställt ut bord och stolar som de sträckte ut sig efter en lång färd på vägarna.

Enklare att resa

Strax bredvid servicehuset hade paret Ylva och Lars-Åke Lindell från Örebro slagit läger. Deras husbil var bara en vecka gammal, men de har innan dess haft sju husvagnar och en husbil innan de bytte upp sig till en ny modell.

På frågan om valet av husbil svarade paret att det är enkelheten i resan och sättet att bo på. Hittar du en bra plats, så är det bara att parkera där.

– Husbil är lättare att parkera med än husvagn och du behöver inte backa, sade Lars-Åke. Du behöver inte heller köra lika långsamt som med en husvagn, med husbil kan du faktiskt köra lika fort som skyltarna säger.

Fem plus

Paret passade på vägen ner mot Göta kanal att stanna till på ställplatsen på Boforsudden, som de ger ett gott betyg.

– Fem plus, sade Ylva. Det är väldigt vacker här.

– Ja, och det är bra lutning också. Det är även gott om plats mellan parkeringarna, så man kan öppna fönstret på morgonen.

  • Sebastian Norling Rauhala