2016-07-17 22:34

2016-07-19 20:08

"Det här är vår semester"

NOBELHALLEN: Drive-in-bingo drar in 400 000 kronor till Karlskogaidrotten varje år

Tut tut! Varje måndagskväll under sommarmånaderna ekar det uppåt Björkborn, i sommarkvällen susar det av tutande bilar. På rad står hundratals bilar och tutar in vinstpengar vid bilbingon utanför Nobelhallen. Innanför bildörrarna sitter allt från pensionärer till ungdomar, en del svär när andra vinner medan andra skrattar och ser det som en gemenskap.

En efter en svänger de in framåt kvällningen, en del parkerar snabbt och köper in kvällens spel. Medan andra sitter på brassestolar och väntar in kompisarna med kaffetermosen i högsta hugg. Kanonbingon - som bilbingon kallas är inne på sitt 26:e år. Föreningen bakom heter bingoalliansen och är en så kallad paraplyförening som lever för att dra in pengar till tre olika idrottsföreningar i Karlskoga. För trion Karlskoga sportklubb, Immetorps BK och Rävåsens IK är det här deras största inkomstkälla. Med en omsättning på två miljoner per år går ungefär 400 000 kronor tillbaka till dem varje säsong.

Många arbetar ideellt

Evenemangen sysselsätter ett 20-tal ideellt arbetande personer varje vecka från de tre olika föreningarna. En av dem ideellt arbetande personerna bakom spelen är Lennart Åkesson, som för övrigt är ordförande i Immetorps BK. I 15 års tid har han strukit omkring utanför Nobelhallen i samband med bingokvällarna på måndagar. Men han betonar att just tutbingon är bara en del av verksamheten binogalliansen.

– På vinterhalvåret, mellan oktober och april spelar vi inomhus på måndagskvällar. Då använder vi källaren i Folkets hus, så vår verksamhet pågår året runt. säger Lennart Åkesson.

Just denna måndagskväll är det ungefär 300 fordon på plats och Åkesson gissar att kvällens omsättning ligger runt 60 000 kronor.

Gemenskapen lockar mest

Lesjöforsparet Lars och Maria Sundén var en av dem som fyllde en av de 300 bilarna utanför Nobelhallen. De har som sommarnöje att åka på bilbingo länet runt. Men det var en av de första kvällarna i Karlskoga.

– Ja, här känner vi inte så många ännu. Vi brukar oftast åka till Hällefors eller Skoga och Råda utanför Hagfors för att tuta. Ibland ända uppåt Bograngen, men då ser vi till att fiska lite också. Men det kan vara kul att få testa något nytt här, säger Lars.

De båda är i pensionsåldern och de ser det som sin semester att spela bingo, men främst är det gemenskapen som lockar.

– Det är socialt, vi brukar slå några ord med de i bilen bredvid, lägger hans fru Maria in.

Vinsterna är det då sämre med.

– Frugan vinner ibland, jag vet inte hur hon lyckas, skrattar han.

Många Filipsta:are besöker

Det är många utbölingar, i positiv bemärkelse som brukar gästa Nobelparkeringen för att dutta brickor. Ett annat Filipstadsgäng är väninnorna Barbro Lövgren och Solveig Kortzon. Damerna i den röda bilen åker i tid och står alltid i mitten i raden längst fram. Deras män är bortgångna sedan några år tillbaka och de ser bingospelandet som en mötesplats.

– Det är en väldigt bra träffpunkt, vi får komma ut och träffa folk, säger Barbro.

Kvällen till ära blev det två spel och periodvis kommer även vinsterna.

– Ett tag vann vi väldigt mycket, men å andra sidan åker vi runt till mycket. Vi brukar börja veckan med Karlskoga och på onsdagar tar vi en tur till Guldsmedshyttan. Framåt veckoslutet styr vi mot Degerfors, Pershyttan och Råda utanför Hagfors, säger Solveig.

Fram tills sista augusti körs drive-in på måndagskvällarna, efter det väntar en månads uppehåll innan inomhussäsongen startar.

En efter en svänger de in framåt kvällningen, en del parkerar snabbt och köper in kvällens spel. Medan andra sitter på brassestolar och väntar in kompisarna med kaffetermosen i högsta hugg. Kanonbingon - som bilbingon kallas är inne på sitt 26:e år. Föreningen bakom heter bingoalliansen och är en så kallad paraplyförening som lever för att dra in pengar till tre olika idrottsföreningar i Karlskoga. För trion Karlskoga sportklubb, Immetorps BK och Rävåsens IK är det här deras största inkomstkälla. Med en omsättning på två miljoner per år går ungefär 400 000 kronor tillbaka till dem varje säsong.

Många arbetar ideellt

Evenemangen sysselsätter ett 20-tal ideellt arbetande personer varje vecka från de tre olika föreningarna. En av dem ideellt arbetande personerna bakom spelen är Lennart Åkesson, som för övrigt är ordförande i Immetorps BK. I 15 års tid har han strukit omkring utanför Nobelhallen i samband med bingokvällarna på måndagar. Men han betonar att just tutbingon är bara en del av verksamheten binogalliansen.

– På vinterhalvåret, mellan oktober och april spelar vi inomhus på måndagskvällar. Då använder vi källaren i Folkets hus, så vår verksamhet pågår året runt. säger Lennart Åkesson.

Just denna måndagskväll är det ungefär 300 fordon på plats och Åkesson gissar att kvällens omsättning ligger runt 60 000 kronor.

Gemenskapen lockar mest

Lesjöforsparet Lars och Maria Sundén var en av dem som fyllde en av de 300 bilarna utanför Nobelhallen. De har som sommarnöje att åka på bilbingo länet runt. Men det var en av de första kvällarna i Karlskoga.

– Ja, här känner vi inte så många ännu. Vi brukar oftast åka till Hällefors eller Skoga och Råda utanför Hagfors för att tuta. Ibland ända uppåt Bograngen, men då ser vi till att fiska lite också. Men det kan vara kul att få testa något nytt här, säger Lars.

De båda är i pensionsåldern och de ser det som sin semester att spela bingo, men främst är det gemenskapen som lockar.

– Det är socialt, vi brukar slå några ord med de i bilen bredvid, lägger hans fru Maria in.

Vinsterna är det då sämre med.

– Frugan vinner ibland, jag vet inte hur hon lyckas, skrattar han.

Många Filipsta:are besöker

Det är många utbölingar, i positiv bemärkelse som brukar gästa Nobelparkeringen för att dutta brickor. Ett annat Filipstadsgäng är väninnorna Barbro Lövgren och Solveig Kortzon. Damerna i den röda bilen åker i tid och står alltid i mitten i raden längst fram. Deras män är bortgångna sedan några år tillbaka och de ser bingospelandet som en mötesplats.

– Det är en väldigt bra träffpunkt, vi får komma ut och träffa folk, säger Barbro.

Kvällen till ära blev det två spel och periodvis kommer även vinsterna.

– Ett tag vann vi väldigt mycket, men å andra sidan åker vi runt till mycket. Vi brukar börja veckan med Karlskoga och på onsdagar tar vi en tur till Guldsmedshyttan. Framåt veckoslutet styr vi mot Degerfors, Pershyttan och Råda utanför Hagfors, säger Solveig.

Fram tills sista augusti körs drive-in på måndagskvällarna, efter det väntar en månads uppehåll innan inomhussäsongen startar.

  • Christoffer Tuulik