2016-07-12 06:00

2016-07-12 06:00

De sommarjobbar som musiker

KARLSKOGA: Svenska kyrkan startar projekt för unga

I går var första dagen av Svenska kyrkans nystartade sommarprojekt Unga sommarmusiker där ungdomar får en chans att arbeta med musik.

Projektets deltagare är Hampus Isaksson, 17, som spelar bas och drömmer om att fortsätta vara yrkesmusiker och Emelie Nordgren, 18, som redan varit aktiv sångare i Storfors församling.

Spelar och sjunger

Under veckorna 28-32 kommer de unga talangerna med stöd och handledning av kyrkomusiker spela och sjunga vid olika arrangemang. Tanken är att de ska få chansen att själva planera sina framträdanden och agera som sommarvikarier under semesterperioden.

Schema

På måndagar klockan 10-12 är det musik till Gofika i Söderkyrkan. På tisdagar lunchtid uppträder de på Café 39:an och på onsdagar klockan 18-19 är de på veckomässan i Söderkyrkan där det också på torsdagar klockan 18-19 bjuds det till allsång. De kommer även medverka på högmässan i Karlskoga kyrka.

Projektet startades av Karlskoga församlings enhetschef Helena Sachs efter att hon tidigare arbetat med liknande projekt i Örebro och sett vilka fördelar det har.

Vad innebär detta för ungdomarna?

– Vi erbjuder dem olika forum för att kunna utvecklas som musiker samtidigt som det är ett bra sätt för dem att få ta del av Kyrkans verksamhet, anser hon.

Fortsättning följer

Den här sommaren är det bara Hampus och Emelie som är medverkande men Helena hoppas på att få fortsätta med projektet i fler år och att då fler ungdomar ska få chansen eftersom att det är bra för dem att träffa likasinnade.

– Kyrkan är en bra plats att utvecklas.

Projektets deltagare är Hampus Isaksson, 17, som spelar bas och drömmer om att fortsätta vara yrkesmusiker och Emelie Nordgren, 18, som redan varit aktiv sångare i Storfors församling.

Spelar och sjunger

Under veckorna 28-32 kommer de unga talangerna med stöd och handledning av kyrkomusiker spela och sjunga vid olika arrangemang. Tanken är att de ska få chansen att själva planera sina framträdanden och agera som sommarvikarier under semesterperioden.

Schema

På måndagar klockan 10-12 är det musik till Gofika i Söderkyrkan. På tisdagar lunchtid uppträder de på Café 39:an och på onsdagar klockan 18-19 är de på veckomässan i Söderkyrkan där det också på torsdagar klockan 18-19 bjuds det till allsång. De kommer även medverka på högmässan i Karlskoga kyrka.

Projektet startades av Karlskoga församlings enhetschef Helena Sachs efter att hon tidigare arbetat med liknande projekt i Örebro och sett vilka fördelar det har.

Vad innebär detta för ungdomarna?

– Vi erbjuder dem olika forum för att kunna utvecklas som musiker samtidigt som det är ett bra sätt för dem att få ta del av Kyrkans verksamhet, anser hon.

Fortsättning följer

Den här sommaren är det bara Hampus och Emelie som är medverkande men Helena hoppas på att få fortsätta med projektet i fler år och att då fler ungdomar ska få chansen eftersom att det är bra för dem att träffa likasinnade.

– Kyrkan är en bra plats att utvecklas.

  • Erik Lundh