2016-07-11 15:27

2016-07-11 15:27

Hotade med maffian

BROTT: Bilaffär slutade med bedrägeri och utpressning

En 32-åring bosatt i Huddinge har vid Gävle tingsrätt stått åtalad för en rad brott begångna i olika städer. En av de drabbade är en Karlskogabo.

Karlskogabon hade lagt ut en bil till försäljning på Blocket. 32-åringen kontaktade honom och sa att han var bilhandlare. Han erbjöd sig att sälja bilen åt honom. Karlskogabon antog erbjudandet och 32-åringen tog med sig bilen till Stockholm. Snart ville 32-åringen ha pengar till reparationer och fick cirka 20 000 kronor. Senare begärde han - och fick - mer pengar till bland annat bensin och tågbiljetter för att kunna marknadsföra bilen. Karlskogabon fick även betala för flygbiljetter.

Bryta varje ben

Lite senare sa 32-åringen att maffian var ute efter honom och att Karlskogabon måste betala 26 000 kronor, annars skulle kontraktet gå till maffian som i så fall skulle komma efter Karlskogabon och bryta varje ben i hans kropp. Karlskogabon blev rädd och betalade. Efter ett tag krävde 32-åringen ytterligare 80 000, men då vägrade Karlskogabon att betala mer och gjorde en polisanmälan.

Åtta fall av bedrägeri

Tingsrätten konstaterar att 32-åringen bland annat påstått sig ha en bilfirma, vilket inte är fallet, och anser att 32-åringen ska dömas för bedrägeri, dels för själva bilaffären, dels för de totalt 34 000 kronorna som han förmådde Karlskogabon att föra över till honom. Tingsrätten konstaterar också att mannen gjort sig skyldig till utpressning.

I åtalet ingick även en rad liknande brott mot andra personer. Totalt döms 32-åringen för åtta fall av bedrägeri och ett fall av utpressning. Påföljden blir ett års fängelse. Han ska dessutom sitta av en tidigare villkorlig dom. Han ska också betala skadestånd till flera av sina offer. Till Karlskogabon ska han betala 222 000 kronor.

Karlskogabon hade lagt ut en bil till försäljning på Blocket. 32-åringen kontaktade honom och sa att han var bilhandlare. Han erbjöd sig att sälja bilen åt honom. Karlskogabon antog erbjudandet och 32-åringen tog med sig bilen till Stockholm. Snart ville 32-åringen ha pengar till reparationer och fick cirka 20 000 kronor. Senare begärde han - och fick - mer pengar till bland annat bensin och tågbiljetter för att kunna marknadsföra bilen. Karlskogabon fick även betala för flygbiljetter.

Bryta varje ben

Lite senare sa 32-åringen att maffian var ute efter honom och att Karlskogabon måste betala 26 000 kronor, annars skulle kontraktet gå till maffian som i så fall skulle komma efter Karlskogabon och bryta varje ben i hans kropp. Karlskogabon blev rädd och betalade. Efter ett tag krävde 32-åringen ytterligare 80 000, men då vägrade Karlskogabon att betala mer och gjorde en polisanmälan.

Åtta fall av bedrägeri

Tingsrätten konstaterar att 32-åringen bland annat påstått sig ha en bilfirma, vilket inte är fallet, och anser att 32-åringen ska dömas för bedrägeri, dels för själva bilaffären, dels för de totalt 34 000 kronorna som han förmådde Karlskogabon att föra över till honom. Tingsrätten konstaterar också att mannen gjort sig skyldig till utpressning.

I åtalet ingick även en rad liknande brott mot andra personer. Totalt döms 32-åringen för åtta fall av bedrägeri och ett fall av utpressning. Påföljden blir ett års fängelse. Han ska dessutom sitta av en tidigare villkorlig dom. Han ska också betala skadestånd till flera av sina offer. Till Karlskogabon ska han betala 222 000 kronor.