2016-07-11 15:19

2016-07-11 15:19

Halv miljon blev 24 000

ÖREBRO LÄN: Satt häktad misstänkt för terroristbrott – begärde ersättning

En länsbo satt förra sommaren häktad i drygt tre veckor misstänkt för terroristbrott. Åklagaren lade senare ner förundersökningen. Mannen begärde 500 000 kronor i ersättning för lidande. Nu har justitiekanslern fattat sitt beslut.

Häktningen fick stora konsekvenser för mannen och hans familj. I ersättningsansökan till justitiekanslern framgår att frihetsberövandet ledde till att mannen förlorade sin anställning som imam och att han blev av med sitt svenska medborgarskap på grund av de allvarliga brottsmisstankarna.

Mannens fru drev en dagmammaverksamhet som hon blev hon tvungen att lägga ner eftersom föräldrarna inte vågade lämna sina barn hos henne på grund av ryktet att familjen var inblandad i terroristbrott. Även mannens dotter drabbades. Hon blev utsatt för glåpord och missaktning på sin arbetsplats.

Större än vanligt

Av ansökan framgår dessutom att många av mannens vänner vänt honom ryggen. På grund av att han arbetat som imam har många kunnat räkna ut vem han är efter att ha tagit del av uppgifter i media, vilket enligt anmälan inneburit att ryktesspridingen och kränkningen för mannen och hans familj blivit större än vanligt.

Eftersom gripandet och häktningen fick så allvarliga konsekvenser begärde mannen ersättning på 500 000 kronor plus ombudskostnader på 8 269 kronor.

Justitiekanslern justerar ner ersättningen till 24 000 kronor för lidande och 3 308 kronor för ombudskostnader. I beslutet konstaterar kanslern att brottsmisstankar som omtalats i media inte är grund för högre ersättning.

Häktningen fick stora konsekvenser för mannen och hans familj. I ersättningsansökan till justitiekanslern framgår att frihetsberövandet ledde till att mannen förlorade sin anställning som imam och att han blev av med sitt svenska medborgarskap på grund av de allvarliga brottsmisstankarna.

Mannens fru drev en dagmammaverksamhet som hon blev hon tvungen att lägga ner eftersom föräldrarna inte vågade lämna sina barn hos henne på grund av ryktet att familjen var inblandad i terroristbrott. Även mannens dotter drabbades. Hon blev utsatt för glåpord och missaktning på sin arbetsplats.

Större än vanligt

Av ansökan framgår dessutom att många av mannens vänner vänt honom ryggen. På grund av att han arbetat som imam har många kunnat räkna ut vem han är efter att ha tagit del av uppgifter i media, vilket enligt anmälan inneburit att ryktesspridingen och kränkningen för mannen och hans familj blivit större än vanligt.

Eftersom gripandet och häktningen fick så allvarliga konsekvenser begärde mannen ersättning på 500 000 kronor plus ombudskostnader på 8 269 kronor.

Justitiekanslern justerar ner ersättningen till 24 000 kronor för lidande och 3 308 kronor för ombudskostnader. I beslutet konstaterar kanslern att brottsmisstankar som omtalats i media inte är grund för högre ersättning.