2016-07-08 14:03

2016-07-08 14:03

Kritiserar polischefen

KARLSKOGA: Karlskogapolisen Johan Spånbo skriver öppet brev till rikspolischef Dan Eliasson

”Dan dina sötebrödsdagar är över, du måste leda polismyndigheten ty det krävs. Medborgarna förtjänar en bra polis. En polis som inte aktivt letar nytt arbete då de tappat lusten till arbete. Dan vi vill jobba. Vi vill vara allmänheten, vår arbetsgivare, till hjälp”.

De orden finns i ett öppet brev som karlskogapolisen Johan Spånbo skickat till rikspolischef Dan Eliasson. Spånbos öppna brev har gillats och delats på sociala medier och rikspolischefen har svarat i Svensk Polis webbtidning.

– Jag uppskattar svaret men delar inte alltid åsikterna han för fram. Men det är fantastiskt bra att han tar sig tid att svara på mitt öppna brev en fredagskväll mitt i semestertiden, säger Johan Spånbo som själv har semester.

– Man måste ha möjlighet att tycka olika i en lärande organisation, tillägger Spånbo.

Johan Spånbo tycker att rikspolischefen ska leda den kriminalpolitiska debatten och inte följa den men där har Dan Eliasson en rakt motsatt uppfattning.

– Mitt uppdrag är att genomföra statsmaktens beslut. Jag är inte tillsatt för att driva opinion. Det är politikernas sak, skriver Dan Eliasson.

Stenkastning

Johan Spånbo tar upp händelser som stenkastning och handgranater mot poliser, samordnade attacker i socioekonomiskt utsatta områden och knivmordet på den unga kvinna som arbetade på HVB-hemmet i Fjärås utanför Mölndal och reagerar starkt mot Dan Eliassons ord i en morgonsoffa efter knivmordet.

– Jag kan milt säga att jag satte kaffet i vrångstrupen när du som den yttersta företrädaren för svensk polis uttalade dig i morgonsoffan i TV ”Vad har den personen varit med om för någonting. Vilka omständigheter har den killen växt upp under, vad är det för trauman han bär med sig”.

Skymf

– Jag ser det som en skymf mot brottsoffret och dennes anhöriga. Jag blev uppriktigt sagt förbannad och skämdes då detta i och med ditt offentliga uttalande som rikspolischef indirekt blev hela svensk polis syn på aktuell händelse, skriver Johan Spånbo och där nöjer sig rikspolischefen med svaret att det inte är fel att försöka se orsakerna till att det som då sades vara en femtonårig pojke huggit en vårdare till döds.

Rikspolischefen tar också upp armbandet med texten ”tafsa inte”, ett initiativ som Johan Spånbo först trodde var ett skämt. Dan Eliasson påpekar att det är ett initiativ för att klargöra för unga killar och män att det är olagligt att sexuellt ofreda både tjejer och killar.

– Det är en del av en kampanj i sommar för att försöka minska de sexuella ofredandena av främst unga tjejer. Jag har väldigt svårt att se att det skulle vara fel, skriver Dan Eliasson.

Johan Spånbo kritiserar personalpolitiken, bland annat att polisaspiranter kan tvingas flytta långt från den ort där de tjänstgjort och har familjen och det kan ske med mycket kort varsel. Dan Eliasson svarar att närmare 80 procent fick sitt förstaval denna gång och att alla utom 25 av totalt 350 aspiranter fick något av sina val.

– Johan, jag sätter stort värde på din återkoppling och tar intryck av dina synpunkter, avrundar rikspolischef Dan Eliasson.

De orden finns i ett öppet brev som karlskogapolisen Johan Spånbo skickat till rikspolischef Dan Eliasson. Spånbos öppna brev har gillats och delats på sociala medier och rikspolischefen har svarat i Svensk Polis webbtidning.

– Jag uppskattar svaret men delar inte alltid åsikterna han för fram. Men det är fantastiskt bra att han tar sig tid att svara på mitt öppna brev en fredagskväll mitt i semestertiden, säger Johan Spånbo som själv har semester.

– Man måste ha möjlighet att tycka olika i en lärande organisation, tillägger Spånbo.

Johan Spånbo tycker att rikspolischefen ska leda den kriminalpolitiska debatten och inte följa den men där har Dan Eliasson en rakt motsatt uppfattning.

– Mitt uppdrag är att genomföra statsmaktens beslut. Jag är inte tillsatt för att driva opinion. Det är politikernas sak, skriver Dan Eliasson.

Stenkastning

Johan Spånbo tar upp händelser som stenkastning och handgranater mot poliser, samordnade attacker i socioekonomiskt utsatta områden och knivmordet på den unga kvinna som arbetade på HVB-hemmet i Fjärås utanför Mölndal och reagerar starkt mot Dan Eliassons ord i en morgonsoffa efter knivmordet.

– Jag kan milt säga att jag satte kaffet i vrångstrupen när du som den yttersta företrädaren för svensk polis uttalade dig i morgonsoffan i TV ”Vad har den personen varit med om för någonting. Vilka omständigheter har den killen växt upp under, vad är det för trauman han bär med sig”.

Skymf

– Jag ser det som en skymf mot brottsoffret och dennes anhöriga. Jag blev uppriktigt sagt förbannad och skämdes då detta i och med ditt offentliga uttalande som rikspolischef indirekt blev hela svensk polis syn på aktuell händelse, skriver Johan Spånbo och där nöjer sig rikspolischefen med svaret att det inte är fel att försöka se orsakerna till att det som då sades vara en femtonårig pojke huggit en vårdare till döds.

Rikspolischefen tar också upp armbandet med texten ”tafsa inte”, ett initiativ som Johan Spånbo först trodde var ett skämt. Dan Eliasson påpekar att det är ett initiativ för att klargöra för unga killar och män att det är olagligt att sexuellt ofreda både tjejer och killar.

– Det är en del av en kampanj i sommar för att försöka minska de sexuella ofredandena av främst unga tjejer. Jag har väldigt svårt att se att det skulle vara fel, skriver Dan Eliasson.

Johan Spånbo kritiserar personalpolitiken, bland annat att polisaspiranter kan tvingas flytta långt från den ort där de tjänstgjort och har familjen och det kan ske med mycket kort varsel. Dan Eliasson svarar att närmare 80 procent fick sitt förstaval denna gång och att alla utom 25 av totalt 350 aspiranter fick något av sina val.

– Johan, jag sätter stort värde på din återkoppling och tar intryck av dina synpunkter, avrundar rikspolischef Dan Eliasson.