2016-06-19 13:15

2016-06-19 13:15

Den 33:e sommarsäsongen har inletts

GRANBERGSDAL: Auktion på koltecknade bilder och invigning av mulltimmerhytta

Bilderna från Koltecknat auktionerades ut, Karlskoga Felare spelade och mulltimmerhyttan invigdes. Det var de programpunkter som skulle locka folk till Granbergsdals hytta när byalaget på lördagen inledde sin 33:e säsong.

– Vi startade byalaget 1983 så det här är 33:e säsongen säger Karin Varg, ordförande i byalaget, och påpekar att det till hösten är dags för den 30:e milan. Och den kommer inte att heta Karin efter ordföranden, så mycket vet hon.

– Karin är taget. Jag fick en mila döpt efter mig som 50-årspresent, säger Karin Varg och skrattar.

Annars är det mesta sig likt även denna sommarsäsong som pågår till 21 augusti då Birgersons damorkester traditionsenligt står på hyttbacken.

– En förändring är att vi öppnar en timme tidigare och har öppet från ett till fem, säger Karin Varg.

Den 4 juni samlades 24 bildmakare vid Granbergsdals hytta för att delta i Koltecknat och denna lördag var det dags att auktionera ut verken. Ola Karlsson hade som vanligt anlitats som auktionist, han har hållit i alla auktioner sedan Koltecknat startade 2010.

– Det är lätt att göra fynd, om man säger så, säger Ola Karlsson apropå budvilligheten. Han berättar att det brukar komma in runt 2 500 kronor på varje auktion och alla pengar går oavkortat till friskolans skapande verksamhet.

– Vi brukar göra en utflykt till Krukmakargården och Marie Johansson Gaddes ateljé med eleverna i årskurs 6 och den aktiviteten är jätteuppskattad, konstaterar Karin Varg.

Den här gången blev Jonathan Östmans bild högst värderad. Teckningen gick för 500 kronor efter att pappa Östman varit med och trissat upp priset.

Sven Hedelund ligger bakom uppförandet av mulltimmerhyttan i skala 1:10. Han berättar att det är 400 år sedan Mårten Eskilsson med söner byggde den första hyttan i Granbergsdal och nu har alltså en miniatyr av den hyttan invigts.

– Vi startade byalaget 1983 så det här är 33:e säsongen säger Karin Varg, ordförande i byalaget, och påpekar att det till hösten är dags för den 30:e milan. Och den kommer inte att heta Karin efter ordföranden, så mycket vet hon.

– Karin är taget. Jag fick en mila döpt efter mig som 50-årspresent, säger Karin Varg och skrattar.

Annars är det mesta sig likt även denna sommarsäsong som pågår till 21 augusti då Birgersons damorkester traditionsenligt står på hyttbacken.

– En förändring är att vi öppnar en timme tidigare och har öppet från ett till fem, säger Karin Varg.

Den 4 juni samlades 24 bildmakare vid Granbergsdals hytta för att delta i Koltecknat och denna lördag var det dags att auktionera ut verken. Ola Karlsson hade som vanligt anlitats som auktionist, han har hållit i alla auktioner sedan Koltecknat startade 2010.

– Det är lätt att göra fynd, om man säger så, säger Ola Karlsson apropå budvilligheten. Han berättar att det brukar komma in runt 2 500 kronor på varje auktion och alla pengar går oavkortat till friskolans skapande verksamhet.

– Vi brukar göra en utflykt till Krukmakargården och Marie Johansson Gaddes ateljé med eleverna i årskurs 6 och den aktiviteten är jätteuppskattad, konstaterar Karin Varg.

Den här gången blev Jonathan Östmans bild högst värderad. Teckningen gick för 500 kronor efter att pappa Östman varit med och trissat upp priset.

Sven Hedelund ligger bakom uppförandet av mulltimmerhyttan i skala 1:10. Han berättar att det är 400 år sedan Mårten Eskilsson med söner byggde den första hyttan i Granbergsdal och nu har alltså en miniatyr av den hyttan invigts.