2016-06-10 06:00

2016-06-10 06:00

På besök i den tjusiga världen

KRÖNIKA: IDA THUNBERG

Jag känner mig inte som en särskilt tjusig person. Det är sällan jag befinner mig i sammanhang där man måste bära särskilda plagg enligt en viss klädkod, eller måste mingla på ett mycket belevat, välklätt sätt. Utan jag trivs nog allra bäst i ett par flip-flops på fötterna, tunna, pösiga fiskarbyxor från nån Asienresa och nåt slappt linne till det. Jag har absolut inga problem med att göra saker osminkad, tycker nagellack är förfärligt meckigt att hålla på med och sätter oftast bekvämlighet och framför allt familjetid framför att lägga tid på min egen tjusighet.

Men så i helgen skulle jag stiga ombord på världens största kryssningsfartyg, Harmony of the Seas, som gjorde sin premiärfärd i Medelhavet. Det var i jobbsyfte, så jag reste själv utan familjen.

Dagarna innan = panik! Insåg att det här ju verkligen var ett tillfälle när jag nog borde försöka vara lite tjusig.


En snabb titt i garderoben. Ingen stor lycka där. Eftersom vi sparar ganska hårt inför vår kommande Jorden runt-resa i augusti så har klädinköp verkligen hamnat längst ner på priolistan under väldigt lång tid. Särskilt åt mig själv.

Så tyvärr, ekande tomt på tjusighetskläder.

Snabbt ut i affärer. Som genom ett under hittade jag faktiskt två klänningar som jag tänkte kunde fungera. Inte på aftonklänningsnivå, men ändå av fin kvalitet och helt okej-fina på.

Okej. Mer då?

Samma kväll gick jag runt bland de små butikerna på Berget i Degerfors, och det uppenbarade sig en hatt i exakt samma nyans som klänningen jag köpt lite tidigare. Hatt! Det är ju tjusigt!

Den var inte till salu, men vänliga hattägarinnan Gittan på Zari lånade ut den till mig.

Skor? Nej, fick duga med de svarta jag hade sen tidigare.


I söndags eftermiddag checkade jag in, och ja - fartyget var verkligen gigantiskt! 362 meter långt och 66 meter brett. 18 våningar, och hur mycket aktiviteter som helst. Kan konstatera att Royal Caribbean inte har sparat på krutet här. Men så kostade båten också 1,5 miljarder dollar att bygga...

Under de två dygn jag var ombord fanns det inte en möjlighet att hinna med ens i närheten av allt. Men jag öste på med bad i ett gäng av de 23 poolerna, flanerade i båtens egen Central Park med 14000 planterade växter i, gick på musikalen Grease i den jättestora Royal Theatre, såg en isdansshow, gick på en guidad bakom kulisserna-visning av den enorma restaurangapparaten ombord (20 restauranger, 42 barer, varav en robotstyrd) - ja, och så åt jag då middagar i två av de fina restaurangerna ombord.

Och vet ni, det gick riktigt bra. Jag snubblade inte på klackarna, och kände mig fin och inte utklädd i hatten. Jag bar till och med nagellack!

Och jag gillade grejen! Gillar att få göra den här typen av utflykt, till en värld som kanske inte riktigt känns som min, men där jag kan betrakta andra mer typiskt tjusiga människor och samtidigt njuta av många häftiga intryck och upplevelser.

Ikväll går jag på hemmafest hos goda vänner i Degerfors. Hatten får vila den här gången, liksom högklackarna. Men vem vet, kanske slår jag till på lite nagellack trots allt. Nu när jag har tjusighetsångan uppe.

Så tror jag faktiskt att det får bli.

Jag känner mig inte som en särskilt tjusig person. Det är sällan jag befinner mig i sammanhang där man måste bära särskilda plagg enligt en viss klädkod, eller måste mingla på ett mycket belevat, välklätt sätt. Utan jag trivs nog allra bäst i ett par flip-flops på fötterna, tunna, pösiga fiskarbyxor från nån Asienresa och nåt slappt linne till det. Jag har absolut inga problem med att göra saker osminkad, tycker nagellack är förfärligt meckigt att hålla på med och sätter oftast bekvämlighet och framför allt familjetid framför att lägga tid på min egen tjusighet.

Men så i helgen skulle jag stiga ombord på världens största kryssningsfartyg, Harmony of the Seas, som gjorde sin premiärfärd i Medelhavet. Det var i jobbsyfte, så jag reste själv utan familjen.

Dagarna innan = panik! Insåg att det här ju verkligen var ett tillfälle när jag nog borde försöka vara lite tjusig.


En snabb titt i garderoben. Ingen stor lycka där. Eftersom vi sparar ganska hårt inför vår kommande Jorden runt-resa i augusti så har klädinköp verkligen hamnat längst ner på priolistan under väldigt lång tid. Särskilt åt mig själv.

Så tyvärr, ekande tomt på tjusighetskläder.

Snabbt ut i affärer. Som genom ett under hittade jag faktiskt två klänningar som jag tänkte kunde fungera. Inte på aftonklänningsnivå, men ändå av fin kvalitet och helt okej-fina på.

Okej. Mer då?

Samma kväll gick jag runt bland de små butikerna på Berget i Degerfors, och det uppenbarade sig en hatt i exakt samma nyans som klänningen jag köpt lite tidigare. Hatt! Det är ju tjusigt!

Den var inte till salu, men vänliga hattägarinnan Gittan på Zari lånade ut den till mig.

Skor? Nej, fick duga med de svarta jag hade sen tidigare.


I söndags eftermiddag checkade jag in, och ja - fartyget var verkligen gigantiskt! 362 meter långt och 66 meter brett. 18 våningar, och hur mycket aktiviteter som helst. Kan konstatera att Royal Caribbean inte har sparat på krutet här. Men så kostade båten också 1,5 miljarder dollar att bygga...

Under de två dygn jag var ombord fanns det inte en möjlighet att hinna med ens i närheten av allt. Men jag öste på med bad i ett gäng av de 23 poolerna, flanerade i båtens egen Central Park med 14000 planterade växter i, gick på musikalen Grease i den jättestora Royal Theatre, såg en isdansshow, gick på en guidad bakom kulisserna-visning av den enorma restaurangapparaten ombord (20 restauranger, 42 barer, varav en robotstyrd) - ja, och så åt jag då middagar i två av de fina restaurangerna ombord.

Och vet ni, det gick riktigt bra. Jag snubblade inte på klackarna, och kände mig fin och inte utklädd i hatten. Jag bar till och med nagellack!

Och jag gillade grejen! Gillar att få göra den här typen av utflykt, till en värld som kanske inte riktigt känns som min, men där jag kan betrakta andra mer typiskt tjusiga människor och samtidigt njuta av många häftiga intryck och upplevelser.

Ikväll går jag på hemmafest hos goda vänner i Degerfors. Hatten får vila den här gången, liksom högklackarna. Men vem vet, kanske slår jag till på lite nagellack trots allt. Nu när jag har tjusighetsångan uppe.

Så tror jag faktiskt att det får bli.