2016-06-07 14:08

2016-06-07 14:08

Grov stöld från åldring

BROTT: Dömd för en lång rad brott

En 36-årig man har stått åtalad för en lång rad brott vid Hovrätten i västra Sverige. En av åtalspunkterna gällde en grov stöld från en 87-årig Karlskogabo.

Enligt domen hade 36-åringen lurat sig in i 87-åringens lägenhet under förevändning att han behövde låna en hink med vatten. 87-åringen hällde upp vatten i en hink, men 36-åringen lämnade lägenheten utan att ta hinken med sig. 87-åringen märkte då att en plånbok, en portmonnä och ett smyckeskrin var borta.

Strax efteråt blev 87-åringen uppringd av en man som sa sig ringa från polisen och ville ha koden till 87-åringens kontokort för att se om tjuven hade hunnit ta ut några pengar. 87-åringen svarade att han aldrig lämnar ut sin kod över telefon och påpekade sedan för mannen att han lät precis som den person som var hemma hos honom och stal. Mannen lade då på luren.

I samband med rättegången kunde det bland annat konstateras att den åtalades telefon funnits i närheten av 87-åringens bostad när brottet begicks. 36-åringen döms för grov stöld från 87-åringen samt för en rad andra brott: Ytterligare 14 grova stölder, ett försök till grov stöld, 13 bedrägerier, 13 försök till bedrägeri samt tre grova olovliga körningar, två rattfyllerier, två ringa narkotikabrott och en hastighetsöverträdelse.

Mannen döms till fängelse i tre år och sex månader. Han ska dessutom betala skadestånd till sina offer.

Enligt domen hade 36-åringen lurat sig in i 87-åringens lägenhet under förevändning att han behövde låna en hink med vatten. 87-åringen hällde upp vatten i en hink, men 36-åringen lämnade lägenheten utan att ta hinken med sig. 87-åringen märkte då att en plånbok, en portmonnä och ett smyckeskrin var borta.

Strax efteråt blev 87-åringen uppringd av en man som sa sig ringa från polisen och ville ha koden till 87-åringens kontokort för att se om tjuven hade hunnit ta ut några pengar. 87-åringen svarade att han aldrig lämnar ut sin kod över telefon och påpekade sedan för mannen att han lät precis som den person som var hemma hos honom och stal. Mannen lade då på luren.

I samband med rättegången kunde det bland annat konstateras att den åtalades telefon funnits i närheten av 87-åringens bostad när brottet begicks. 36-åringen döms för grov stöld från 87-åringen samt för en rad andra brott: Ytterligare 14 grova stölder, ett försök till grov stöld, 13 bedrägerier, 13 försök till bedrägeri samt tre grova olovliga körningar, två rattfyllerier, två ringa narkotikabrott och en hastighetsöverträdelse.

Mannen döms till fängelse i tre år och sex månader. Han ska dessutom betala skadestånd till sina offer.