2016-05-24 18:46

2016-05-24 18:46

Oldsberg och Hellberg

KARLSKOGA: Sverigquizen på besök i Karlskoga

Det är ett trivsamt och sammansvetsat par som vankar av och an utanför Ekmans i Karlskoga. Produktionsbolaget står inne i butiken och ställer i ordning. De ska snart spela in en episod av tv-programmet Sverigequizen.

De är ett radarpar som känt varandra i 45 år.

– Vi träffades av en slump. Det var 1972. Jag jobbade åt Sveriges radio och vi höll på att starta upp en kanal i Halland. Jag fick nys om en person som jobbade åt den kända sportjournalisten Sven Jerring bara för att räkna dubbelfel och serveess och på den vägen är det, berättar Ingvar Oldsberg.

I dag har de besökt en person som föder upp vaktlar utanför Karlskoga.

Vaktelägg

– Därifrån har vi vaktelägg och de ska vi tillreda här hos Ekmans. Vi får hoppas det går bra. Sedan blir det förstås några frågor på det, berättar Björn Hellberg.

De två är mest kända som radarparet i ”På spåret”. Men det är egentligen först nu som de får resa ut.

– ”På Spåret” var en otrolig rolig serie att spela in. Men det var mest studiotid. Under Sverigequizen får vi själva resa runt och besöka städer. Det här är jätteroligt. Vårt produktionsteam väljer ut vilka orter vi ska till och så åker vi dit och gör något. Till varje inslag så ställer vi en fråga som sedan är med i tävlingen.

Många minnen

Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg har många minnen från Karlskoga. Båda har varit här under deras tid som sportjournalister. Men det är inte de minnen som först dyker upp.

– Jag har ett marsdrömsminne. Jag var programledare i ett program på 80-talet som hette Bell & Bom. Det ingick att man skulle prova på saker. En utmaning var att dyka från tio meter. Jag tränade i Karlskoga med Ulrika Knape och Mathz Lindberg. Det slutade med att jag bröt två revben, säger Ingvar Oldsberg och ler.

Mats Hellberg har ett trevligare minne.

– Jag har faktiskt varit i Karlskoga varje gång jag släppt en bok och det har alltid varit lika trevligt. Det här är en liten hemlis, men jag ska dit till hösten igen.

Träffas på jobbet

Även om de har en lång vänskap så umgås de inte så mycket privat.

– Vi behöver inte. Vi träffas ju i jobbet jämt. Men visst träffas vi när det är bemärkelsedagar och det har blivit en del sådana, säger Ingvar Oldsberg och de båda skrattar.

Tv-teamet kommer och det är dags att börja inspelningen av ett nytt avsnitt. Det är trångt inne i butiken, inspelningsledare, fotografer, programledaren och butiksägarna. Hur det gick med vakteläggen får vi se när programmet sänds.

De är ett radarpar som känt varandra i 45 år.

– Vi träffades av en slump. Det var 1972. Jag jobbade åt Sveriges radio och vi höll på att starta upp en kanal i Halland. Jag fick nys om en person som jobbade åt den kända sportjournalisten Sven Jerring bara för att räkna dubbelfel och serveess och på den vägen är det, berättar Ingvar Oldsberg.

I dag har de besökt en person som föder upp vaktlar utanför Karlskoga.

Vaktelägg

– Därifrån har vi vaktelägg och de ska vi tillreda här hos Ekmans. Vi får hoppas det går bra. Sedan blir det förstås några frågor på det, berättar Björn Hellberg.

De två är mest kända som radarparet i ”På spåret”. Men det är egentligen först nu som de får resa ut.

– ”På Spåret” var en otrolig rolig serie att spela in. Men det var mest studiotid. Under Sverigequizen får vi själva resa runt och besöka städer. Det här är jätteroligt. Vårt produktionsteam väljer ut vilka orter vi ska till och så åker vi dit och gör något. Till varje inslag så ställer vi en fråga som sedan är med i tävlingen.

Många minnen

Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg har många minnen från Karlskoga. Båda har varit här under deras tid som sportjournalister. Men det är inte de minnen som först dyker upp.

– Jag har ett marsdrömsminne. Jag var programledare i ett program på 80-talet som hette Bell & Bom. Det ingick att man skulle prova på saker. En utmaning var att dyka från tio meter. Jag tränade i Karlskoga med Ulrika Knape och Mathz Lindberg. Det slutade med att jag bröt två revben, säger Ingvar Oldsberg och ler.

Mats Hellberg har ett trevligare minne.

– Jag har faktiskt varit i Karlskoga varje gång jag släppt en bok och det har alltid varit lika trevligt. Det här är en liten hemlis, men jag ska dit till hösten igen.

Träffas på jobbet

Även om de har en lång vänskap så umgås de inte så mycket privat.

– Vi behöver inte. Vi träffas ju i jobbet jämt. Men visst träffas vi när det är bemärkelsedagar och det har blivit en del sådana, säger Ingvar Oldsberg och de båda skrattar.

Tv-teamet kommer och det är dags att börja inspelningen av ett nytt avsnitt. Det är trångt inne i butiken, inspelningsledare, fotografer, programledaren och butiksägarna. Hur det gick med vakteläggen får vi se när programmet sänds.

  • Anders Persson

Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg

Träffades redan 1972 men det var först 1995 de blev ett känt par utåt. ”På Spåret” kamperade de ihop i 14 år. Björn Hellberg var med ”På Spåret” och tävlade först. I början ingick det tre personer i ett lag och han, Bengt Grive och Mats Strandberg vann fyra gånger så SVT fick splittra laget och då blev Björn Hellberg domare.

När de två slutade på SVT så skapades de Sverigequizen som nu är inne på fjärde omgången.