2016-05-06 13:19

2016-05-06 13:19

Såskurs för herrar

KARLSKOGA: Ett tiotal herrar har hängt med på Woodys matlagningskurser

En såskurs för herrar, varför inte? De annonserade på nätet och ganska snart var kurserna fulla. Nu träffas de varje tisdag och grunden är att göra en sås.

Det rasslade ute i köket. Det hördes att många stod och vispade i grytorna. Det var Woodys såskurser för män.

I dag skulle de göra en béchamelsås och den var grunden i en lasagne. Ägarna till Woodys, Niklas Bäckman, Johan Kahl och Robert Platni funderade på hur de kunde utnyttja restaurangen mer.

– Vi har ju faktiskt hyra på vardagarna också. Så vi kom på att vi kanske skulle ha matlagningskurser och på den vägen är det, säger köksansvarige Niklas Bäckman.

Det handlar om att göra sås.

– De flesta köper bra kött att grilla och så vidare. Men när det gäller sås, då köper de en påse Blåband.

Sex herrar radade upp sig i köket. Alla med varsin gryta.

Ger tips och råd

Niklas Bäckman gick runt och gav tips och råd om hur såsen skulle bli bra.

– Du får ha mer mjöl i så den blir tjockare.

– Lite mer mjölk får du allt ha i.

– Det gör inget om du häller i lite mer vin i såsen.

Sammanlagt blev det fyra kurstillfällen. Deltagarna behövde inte anmäla sig till alla fyra, men de flesta hade gjort det.

– Första tillfället fick de lära sig att göra en kalvfond. Vi köpte in kalvben och så kokade vi dem och gjorde en buljong ihop med grönsaker. En bra kalvbuljong kan man ha som grund i de flesta såserna.

Ole Adelberg berättar att han fryst in sin buljong hemma.

– Det är roligt att få lära sig något nytt. Det är lätt att göra hemma och det man fryst in tar man bara fram och gör sås på och såsen blir jättegod.

Niklas Bäckman har gjort en stor gryta med tomatsås och bredvid kvarnen lade han fram ett stort köttstycke.

– Vi mal alltid vårt kött här. Så det gör vi i dag också.

Äter den senare

– När det är gjort så börjar vi med lasagnen och så äter vi den senare i kväll.

Såskurs för herrar har slagit väl ut så det är inte sista gången de anordnar det.

– Nästa projekt är en matlagningskurs för tjejer. Vi ska gå ut med det och ta in anmälningar, säger Niklas Bäckman.

– Det är inte bara matlagning, det är ett roligt sätt att umgås också, säger Stefan Engström.

Ute i restaurangen var det framdukat till middag. När lasagnen var klar väntade en avslappnad herrmiddag och något gått att dricka.

Det rasslade ute i köket. Det hördes att många stod och vispade i grytorna. Det var Woodys såskurser för män.

I dag skulle de göra en béchamelsås och den var grunden i en lasagne. Ägarna till Woodys, Niklas Bäckman, Johan Kahl och Robert Platni funderade på hur de kunde utnyttja restaurangen mer.

– Vi har ju faktiskt hyra på vardagarna också. Så vi kom på att vi kanske skulle ha matlagningskurser och på den vägen är det, säger köksansvarige Niklas Bäckman.

Det handlar om att göra sås.

– De flesta köper bra kött att grilla och så vidare. Men när det gäller sås, då köper de en påse Blåband.

Sex herrar radade upp sig i köket. Alla med varsin gryta.

Ger tips och råd

Niklas Bäckman gick runt och gav tips och råd om hur såsen skulle bli bra.

– Du får ha mer mjöl i så den blir tjockare.

– Lite mer mjölk får du allt ha i.

– Det gör inget om du häller i lite mer vin i såsen.

Sammanlagt blev det fyra kurstillfällen. Deltagarna behövde inte anmäla sig till alla fyra, men de flesta hade gjort det.

– Första tillfället fick de lära sig att göra en kalvfond. Vi köpte in kalvben och så kokade vi dem och gjorde en buljong ihop med grönsaker. En bra kalvbuljong kan man ha som grund i de flesta såserna.

Ole Adelberg berättar att han fryst in sin buljong hemma.

– Det är roligt att få lära sig något nytt. Det är lätt att göra hemma och det man fryst in tar man bara fram och gör sås på och såsen blir jättegod.

Niklas Bäckman har gjort en stor gryta med tomatsås och bredvid kvarnen lade han fram ett stort köttstycke.

– Vi mal alltid vårt kött här. Så det gör vi i dag också.

Äter den senare

– När det är gjort så börjar vi med lasagnen och så äter vi den senare i kväll.

Såskurs för herrar har slagit väl ut så det är inte sista gången de anordnar det.

– Nästa projekt är en matlagningskurs för tjejer. Vi ska gå ut med det och ta in anmälningar, säger Niklas Bäckman.

– Det är inte bara matlagning, det är ett roligt sätt att umgås också, säger Stefan Engström.

Ute i restaurangen var det framdukat till middag. När lasagnen var klar väntade en avslappnad herrmiddag och något gått att dricka.

  • Anders Persson