2016-03-31 06:00

2016-03-31 06:00

Startar må-bra-kör i Degerfors

DEGERFORS: Studiefrämjandet satsar på ny verksamhet

Kan man sjunga sig till en friskare hälsa? Ja enligt Studiefrämjandet och Anders Ekstrand, som på tisdag startar en friskvårdskör i Degerfors.

I åtta år har Studiefrämjandet i södra Närke haft körsång i friskvårdssyfte för daglediga i Kumla och Fjugesta.

Nu har turen även kommit till Degerfors, där en sådan kör startas kommande tisdag förmiddag i Musikskolans aula och några förkunskaper behövs inte för att delta.

– Många företag och kommuner erbjuder numera sina anställda körsång som friskvård och en del landsting även körsång på recept och led i sin rehabilitering för långtidssjukskrivna, berättar Ekstrand och tillägger:

– Jag har själv haft kördeltagare som berättat att sedan de börjat sjunga kör kunnat minska sina antidepressiva mediciner betydligt.

Positiva effekter

Han radar upp en hel del saker som händer i kroppen då man sjunger i kör enligt rön som framkommit, som att kroppen syresätts, spänningar släpper och stresshormoner minskar medan oxytocin, alltså antistresshormon, ökar.

Ekstrand nämner även att hjärtrytmen stiger eller sjunker i samma takt beroende på vilken musik man sjunger samt att sången tvingar fram en regelbunden andning. Effekten av sång med långa fraser liknar den man får vid yogaträning, enligt Ekstrand.

I åtta år har Studiefrämjandet i södra Närke haft körsång i friskvårdssyfte för daglediga i Kumla och Fjugesta.

Nu har turen även kommit till Degerfors, där en sådan kör startas kommande tisdag förmiddag i Musikskolans aula och några förkunskaper behövs inte för att delta.

– Många företag och kommuner erbjuder numera sina anställda körsång som friskvård och en del landsting även körsång på recept och led i sin rehabilitering för långtidssjukskrivna, berättar Ekstrand och tillägger:

– Jag har själv haft kördeltagare som berättat att sedan de börjat sjunga kör kunnat minska sina antidepressiva mediciner betydligt.

Positiva effekter

Han radar upp en hel del saker som händer i kroppen då man sjunger i kör enligt rön som framkommit, som att kroppen syresätts, spänningar släpper och stresshormoner minskar medan oxytocin, alltså antistresshormon, ökar.

Ekstrand nämner även att hjärtrytmen stiger eller sjunker i samma takt beroende på vilken musik man sjunger samt att sången tvingar fram en regelbunden andning. Effekten av sång med långa fraser liknar den man får vid yogaträning, enligt Ekstrand.