2016-03-20 12:05

2016-03-20 12:05

"Det är stort i landet"

DEGERFORS: Populär Scrapbooking-helg i Svartå Folkets hus

Från fredagskväll till söndagseftermiddag har 57 kvinnor från olika håll i Sverige suttit på Folkets hus i Svartå och scrapbookat. Man gör kort, presentaskar och annat efter den egna fantasin.
– Att träffas så här innebär att man får tips och råd och man får dela varandras erfarenheter och kunnande, säger Mia Holm och Lina Brunzell som är två av arrangörerna.

Modern scrapbooking kommer från USA, där det fullkomligt exploderat under 2000-talet och sägs vara en av deras största hobbyer med hög årlig omsättning. Men företeelsen att samla sina minnessaker i fina dekorerade album kommer ursprungligen från England under den viktorianska tiden. Med utvandrare spreds det sedan till andra sidan Atlanten och har utvecklats till dagens scrapbooking.

5-årsjubileum

– Det här är femte året när vi sitter från fredag till söndag, så det är lite jubileum, säger Mia och Lina. Vi har 54 platser där deltagarna kan sitta och i år finns det också tre försäljare av scrapbookingmaterial här. Det är en fin gemenskap och vi byter idéer och lär av varandra. Hälften av deltagarna sover också över här då de är långväga.

Under tiden man scrapbookar blir det också tävlingar.

– Årets tävling är att man får låna en kamera och ta en bild som vi sedan skriver ut, säger Mia och Lina. Sedan ska man skapa något utifrån bilden och någon kommer sedan att vinna. Det är ett fantastiskt intresse för det här och till årets scrapbookhelg tog det tolv timmar när vi la ut datumet tills det var fullt.

Modern scrapbooking kommer från USA, där det fullkomligt exploderat under 2000-talet och sägs vara en av deras största hobbyer med hög årlig omsättning. Men företeelsen att samla sina minnessaker i fina dekorerade album kommer ursprungligen från England under den viktorianska tiden. Med utvandrare spreds det sedan till andra sidan Atlanten och har utvecklats till dagens scrapbooking.

5-årsjubileum

– Det här är femte året när vi sitter från fredag till söndag, så det är lite jubileum, säger Mia och Lina. Vi har 54 platser där deltagarna kan sitta och i år finns det också tre försäljare av scrapbookingmaterial här. Det är en fin gemenskap och vi byter idéer och lär av varandra. Hälften av deltagarna sover också över här då de är långväga.

Under tiden man scrapbookar blir det också tävlingar.

– Årets tävling är att man får låna en kamera och ta en bild som vi sedan skriver ut, säger Mia och Lina. Sedan ska man skapa något utifrån bilden och någon kommer sedan att vinna. Det är ett fantastiskt intresse för det här och till årets scrapbookhelg tog det tolv timmar när vi la ut datumet tills det var fullt.