2015-12-05 06:00

2015-12-05 06:00

Dags för en fruktkaka

JULBORDET: Russin, korinter, syltade apelsinskal och coctailbär

I dag bjuder vi på engelsk fruktkaka.

Detta behöver du:

* 1 1/2 lit. avlång brödform

* 200 g rumsvarmt smör

* 2 1/2 dl brun farin

* 3 ägg

* 4 dl russin, korinter, syltade apelsinskal, röda coctailbär eller dyl.

*1/2 dl rom, konjak eller citruslikör

* 3 1/2 dl vetemjöl

* 1 tsk bakpulver

Såhär gör du:

Dag 1. Hacka all frukt och häll över spriten. Låt stå minst 1 dag under omrörning.

Dag 2. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör & brun farin med elvisp till en pösig blandning.

Tillsätt äggen ett i taget, vispa kraftigt.

Blanda litet av mjölet med frukterna, resten av mjölet med bakpulvret

och vänd ned smör- och mjöl-blandning med frukterna.

Häll smeten i smörad & bröad eller bakplåtspappersförsedd form.

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 tim. Känn med provnål så den är fast.

Låt kallna på galler med smörpapper under och formen på.

Slå in i folie och låt ligga svalt några dagar. Sedan kan du frysa in den i

bitar eller servera direkt till advents- eller julbordet.

Detta behöver du:

* 1 1/2 lit. avlång brödform

* 200 g rumsvarmt smör

* 2 1/2 dl brun farin

* 3 ägg

* 4 dl russin, korinter, syltade apelsinskal, röda coctailbär eller dyl.

*1/2 dl rom, konjak eller citruslikör

* 3 1/2 dl vetemjöl

* 1 tsk bakpulver

Såhär gör du:

Dag 1. Hacka all frukt och häll över spriten. Låt stå minst 1 dag under omrörning.

Dag 2. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör & brun farin med elvisp till en pösig blandning.

Tillsätt äggen ett i taget, vispa kraftigt.

Blanda litet av mjölet med frukterna, resten av mjölet med bakpulvret

och vänd ned smör- och mjöl-blandning med frukterna.

Häll smeten i smörad & bröad eller bakplåtspappersförsedd form.

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 tim. Känn med provnål så den är fast.

Låt kallna på galler med smörpapper under och formen på.

Slå in i folie och låt ligga svalt några dagar. Sedan kan du frysa in den i

bitar eller servera direkt till advents- eller julbordet.

  • Kerstin