2015-12-05 06:00

2015-12-05 06:00

Bakningen är en frizon för Camilla

KARLSKOGA: Camilla Lundevall vann kommunens Nobelbakelsetävling 2015

Med sin dynamitbakelse vann Camilla Lundevall Karlskogas Nobelbakelse 2015. Att baka är Camillas stora passion och bakverken blir bara mer och mer avancerade.

Camilla Lundevall tar emot mig i sitt hem på Lisavägen i Bråten. Kaffe hälls upp och hon dukar fram en hel del godsaker på köksbordet.

– Ja, jag slängde ihop det här lite hastigt för att tidningen skulle komma, säger Camilla.

Efter att ha smakat på kladdkakan med vit choklad och pepparkaksdeg i, samt saffransskorporna doppade i mörk choklad med lite flingsalt på blir jag överväldigad av hur gott det smakar. Och tänker: Om det här är något Camilla slänger ihop lite snabbt, hur ska då inte de bakverk hon lägger mer tid på smaka.

Det märks snabbt att Camilla Lundevall brinner för bakningens ädla konst. Hon visar bilder på tårtor och bakverk hon gjort i olika sammanhang. Som till sonen Levis födelsedagskalas, där allt gjordes med Spiderman-tema. Eller den fantastiska tårtan hon gjorde till fars dag. Och den fantasifulla påsktårtan med ett fågelbo och påskägg. Bara för att nämna några.

Var kommer intresset att baka ifrån?

– Mamma har bakat och vi barn har alltid fått vara med ända sen vi var små. Jag var sju år när jag gjorde min första tårta. Den var till min syster och mamma hjälpte bara till med att lägga på grädden och släta ut den. Så jag tror att det är mammas förtjänst, svarar Camilla.

Egen touch

När Camilla ska baka något extra utgår hon från ett grundrecept som hon sen lägger sin egen touch på. Inspirationen hämtas från olika bakverk som hon tar de bästa egenskaperna från och tillför sitt egna unika bakverk.

– Jag läser bloggar, böcker, kollar på Instagram och tittar på alla bak- och matprogram på tv:n. Och så ser jag till att alla basingredienser alltid finns hemma om lusten att baka dyker upp.

– Jag gillar att laga mat också, men helst festmat, berättar Camilla Lundevall

Vi kommer in på kommunens bakelsetävling och varför hon skickade in sitt bidrag.

Det var sambon Jimmy som tipsade om tävlingen, men Camilla var tveksam in i det sista.

– Jag var rädd för att tävlingen bara vände sig till proffs och att mitt förslag inte skulle hålla måttet, berättar Camilla.

Trodde inte på vinst

Men efter lite betänketid och pushning från kompisar och sambons dotter Elin skickade hon till slut in sitt bidrag. Camilla trodde inte att hon skulle vinna tävlingen men ville få bekräftat om det hon komponerat var en bra blandning av smaker.

Och det kan man ju säga att hon fick eftersom juryn utsåg hennes dynamitbakelse till vinnare.

Har du några tips?

Camilla funderar en stund.

– Många använder jämt elvisp, men när du tillför de torra ingredienserna ska du bara vända ner dessa med en slickepott. Det gör att bakverken blir luftiga och inte kompakta.

Du har inte funderat på att jobba med det här?

– Ibland har jag haft funderingar på att kanske tjäna en slant på mitt intresse. Men jag ställer så hårda krav på mig själv. Får nästan lite prestationsångest, så det skulle nog bli för jobbigt. Dessutom har jag svårt att ta betalt.

– Och sen är jag ingen morgonmänniska och det blir ju svårt att jobba på till exempel ett konditori, där man börjar så tidigt.

Hon berättar att en blogg kanske skulle vara något, men tror att det är svårt att konkurrera eftersom det redan finns så många.

Glädjen måste finnas

– Det måste vara roligt och finnas ett sug. Är rädd för att glädjen att baka skulle försvinna om jag jobbade med det. Så det får nog vara som det är nu, på hobbynivå.

– Bakningen har varit en frizon om jag varit stressad. Jag mår bra av att baka när jag kan koppla bort allt annat.

– Men det roliga med bakning och matlagning är att det också är till glädje för andra. När jag träffade min sambo Jimmy så blev det genast roligare att baka och göra mat. Och när vi bjuder vänner och bekanta och ser hur glada de blir över min bakning så känns det så bra, berättar Camilla.

För den som vill smaka på ett av Camillas bakverk så finns chansen den 10 december. Då erbjuds hennes vinnande bidrag dynamitbakelsen på Turistbyrån i Karlskoga.

Camilla Lundevall tar emot mig i sitt hem på Lisavägen i Bråten. Kaffe hälls upp och hon dukar fram en hel del godsaker på köksbordet.

– Ja, jag slängde ihop det här lite hastigt för att tidningen skulle komma, säger Camilla.

Efter att ha smakat på kladdkakan med vit choklad och pepparkaksdeg i, samt saffransskorporna doppade i mörk choklad med lite flingsalt på blir jag överväldigad av hur gott det smakar. Och tänker: Om det här är något Camilla slänger ihop lite snabbt, hur ska då inte de bakverk hon lägger mer tid på smaka.

Det märks snabbt att Camilla Lundevall brinner för bakningens ädla konst. Hon visar bilder på tårtor och bakverk hon gjort i olika sammanhang. Som till sonen Levis födelsedagskalas, där allt gjordes med Spiderman-tema. Eller den fantastiska tårtan hon gjorde till fars dag. Och den fantasifulla påsktårtan med ett fågelbo och påskägg. Bara för att nämna några.

Var kommer intresset att baka ifrån?

– Mamma har bakat och vi barn har alltid fått vara med ända sen vi var små. Jag var sju år när jag gjorde min första tårta. Den var till min syster och mamma hjälpte bara till med att lägga på grädden och släta ut den. Så jag tror att det är mammas förtjänst, svarar Camilla.

Egen touch

När Camilla ska baka något extra utgår hon från ett grundrecept som hon sen lägger sin egen touch på. Inspirationen hämtas från olika bakverk som hon tar de bästa egenskaperna från och tillför sitt egna unika bakverk.

– Jag läser bloggar, böcker, kollar på Instagram och tittar på alla bak- och matprogram på tv:n. Och så ser jag till att alla basingredienser alltid finns hemma om lusten att baka dyker upp.

– Jag gillar att laga mat också, men helst festmat, berättar Camilla Lundevall

Vi kommer in på kommunens bakelsetävling och varför hon skickade in sitt bidrag.

Det var sambon Jimmy som tipsade om tävlingen, men Camilla var tveksam in i det sista.

– Jag var rädd för att tävlingen bara vände sig till proffs och att mitt förslag inte skulle hålla måttet, berättar Camilla.

Trodde inte på vinst

Men efter lite betänketid och pushning från kompisar och sambons dotter Elin skickade hon till slut in sitt bidrag. Camilla trodde inte att hon skulle vinna tävlingen men ville få bekräftat om det hon komponerat var en bra blandning av smaker.

Och det kan man ju säga att hon fick eftersom juryn utsåg hennes dynamitbakelse till vinnare.

Har du några tips?

Camilla funderar en stund.

– Många använder jämt elvisp, men när du tillför de torra ingredienserna ska du bara vända ner dessa med en slickepott. Det gör att bakverken blir luftiga och inte kompakta.

Du har inte funderat på att jobba med det här?

– Ibland har jag haft funderingar på att kanske tjäna en slant på mitt intresse. Men jag ställer så hårda krav på mig själv. Får nästan lite prestationsångest, så det skulle nog bli för jobbigt. Dessutom har jag svårt att ta betalt.

– Och sen är jag ingen morgonmänniska och det blir ju svårt att jobba på till exempel ett konditori, där man börjar så tidigt.

Hon berättar att en blogg kanske skulle vara något, men tror att det är svårt att konkurrera eftersom det redan finns så många.

Glädjen måste finnas

– Det måste vara roligt och finnas ett sug. Är rädd för att glädjen att baka skulle försvinna om jag jobbade med det. Så det får nog vara som det är nu, på hobbynivå.

– Bakningen har varit en frizon om jag varit stressad. Jag mår bra av att baka när jag kan koppla bort allt annat.

– Men det roliga med bakning och matlagning är att det också är till glädje för andra. När jag träffade min sambo Jimmy så blev det genast roligare att baka och göra mat. Och när vi bjuder vänner och bekanta och ser hur glada de blir över min bakning så känns det så bra, berättar Camilla.

För den som vill smaka på ett av Camillas bakverk så finns chansen den 10 december. Då erbjuds hennes vinnande bidrag dynamitbakelsen på Turistbyrån i Karlskoga.

  • Roger Gleisner