2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Spökjakt bland portalerna i Trumtorp

KARLSKOGA: En annorlunda semesterupplevelse

Den som vill möta andar, spöken, okända väsen eller vad man nu vill sätta för beteckning på sina paranormala upplevelser kan bege sig till Trumtorp. ”Det är en suverän plats för den som vill ha paranormala upplevelser” säger Kentagon Holmgren, vd och grundare av Ghostagon som har sitt huvudkontor i Göteborg.

Ghostagon - The Paranormal Investigators grundades i september 2013 och har sedan dess vuxit snabbt. Kentagon Holmgren berättar att Ghostagon i maj kunde räkna in 180 medlemmar fördelade över hela Sverige.

– Vi har varje vecka 2700 följare på Facebook och hemsidan har 4500 unika besök i månaden, konstaterar Kentagon Holmgren och påpekar att föreningen använder sig av kvalificerad teknisk utrustning som vattentäta kameror, värmekameror, mörkerkikare och apparater för ljudupptagning och film.

– Vi arbetar vetenskapligt och försöker täcka in så mycket som möjligt. Därför tar vi till exempel alltid dagkort för att ha något att jämföra nattkorten med. Det är ett sätt att undanröja naturliga orsaker, som grenar och kvistar.

– Men 10 procent av alla tusentals bilder som vi analyserar kan vi inte förklara, ibland går det upp mot 25 procent och det tenderar att bli fler och fler bilder som inte kan förklaras, tillägger Kentagon Holmgren.

Från början skeptisk

Thomas Ljunggren bor och har alltid bott i Immetorp. Han har en egen Facebooksida kallad Svenska spöken på bild och det var den som gjorde Kentagon Holmgren nyfiken och fick honom att i november 2013 ta med sig ett team från Göteborg och resa till Thomas Ljunggren. Tillsammans genomförde de en första undersökning av Trumtorp och den har följts av flera. Thomas Ljunggren ingår sedan dess i Ghostagons Karlskogateam.

Kentagon Holmgren sticker inte under stol med att han inledningsvis var skeptisk till det som Thomas Ljunggren, som i många år regelbundet vandrat runt i Trumtorp nattetid, berättat.

– Nio av tio gånger händer det något och numera vägrar hunden att följa med, säger Thomas Ljunggren och visar runt på området.

Trumtorp hittar man några kilometer norr om loppisen i Immetorp. Vägen dit har varit smalspårig järnväg som lagts igen med grus. Bofors jägargille har ett antal paviljonger inom det hemsökta området, som för inte länge sedan avgränsades med ett staket längs ena vägkanten. På andra sidan vägen rinner Imälven.

– Staketet har satts upp det senaste halvåret, påpekar Thomas Ljunggren och berättar att det nyligen satts upp strömförande stängsel även inom området.

Fyra portaler

Kentagon Holmgren och Thomas Ljunggren berättar om en rad oförklarliga händelser och kopplar dessa upplevelser till att det finns minst fyra så kallade portaler inom området. De beskriver en portal som någon slags hinna eller skikt som skiljer vår värld från andra dimensioner. En dörr som tillfälligt öppnar sig.

– Jag har också fått veta att det finns något som heter spiraler i Trumtorp och dessa spiraler är mera av genomfartsleder, säger Kentagon Holmgren och berättar att han tagit hjälp av ett medium som även var med vid ett av besöken i Trumtorp.

Skogsväsen

En gång fick Kentagon Holmgren ett foto av en varelse som är ungefär 1,40 lång. Varelsen har inga fötter utan klövar och mer kloliknande händer. Den beskrivs som nyfiken, men inte fientligt sinnad.

– Jag beskrev varelsen för ett medium som visade en karta på 72 skogsväsen och jag kunde peka ut vilken det var, säger Kentagon Holmgren och berättar att det var en av Salomons 72 änglar.

Ett annat foto, taget med värmekamera, visar tre gestalter och där är mediets förklaring att det handlar om två äldre herrar som är ute på sin vanliga jaktrunda och denna gång har sällskap av en ung pojke.

En tredje självupplevd händelse är ett flaxande ljud som följdes av någon slags varelse med stor käft och brinnande ögon som slet isär en klunga träd och sträckte sig efter en av teamets medlemmar.

Det är Bofors jägargille som har sina paviljonger utspridda i området. För att komma till en av portalerna följer man skylten med texten Jaktskyttebanor 50 och 80 meter och när man kommer upp för backen, precis till höger, står en annan skylt och i anslutning till den finns en portal. En annan hittar den nyfikne, enligt Thomas Ljunggren, som går upp mot älgbanan och viker av till höger mot salongsbanan. Där, till vänster i början av den lilla backen, finns portalen och det var där som väsendet med brinnande ögon och stor käft försökte fånga en av teamets medlemmar.

Lerduvebanan

Två portaler finns i skogsbrynet norr och nordöst om paviljongerna vid lerduvebanan.

– Där möts man nästan alltid av nyfikna väsen som tittar på en, säger Thomas Ljunggren och oroar sig för vad elstängslen kan betyda.

– Dessa varelser är någon form av energi och de lever av energi. Det kan få katastrofala följder, säger han.

Thomas Ljunggren är fullt medveten om att flertalet människor, han nämner siffran 99,9 procent, inte tar honom på allvar eftersom de har svårt att tro på spöken eller paranormala fenomen.

– Men jag vet vad jag sett och upplevt, replikerar Thomas Ljunggren.

Och dessa upplevelser delas numera av ett team från Göteborg.

– Vi skulle gärna vidga våra undersökningar av Trumtorp. Jag är övertygad om att det finns mer längre in i skogen. Hittills har vi bara vidrört en liten del eftersom det varit uruselt väder varje gång vi varit på platsen.

– Det är som om dessa varelser säger nej, ni ska inte komma hit och gräva mer, säger Kentagon Holmgren.

Ghostagon - The Paranormal Investigators grundades i september 2013 och har sedan dess vuxit snabbt. Kentagon Holmgren berättar att Ghostagon i maj kunde räkna in 180 medlemmar fördelade över hela Sverige.

– Vi har varje vecka 2700 följare på Facebook och hemsidan har 4500 unika besök i månaden, konstaterar Kentagon Holmgren och påpekar att föreningen använder sig av kvalificerad teknisk utrustning som vattentäta kameror, värmekameror, mörkerkikare och apparater för ljudupptagning och film.

– Vi arbetar vetenskapligt och försöker täcka in så mycket som möjligt. Därför tar vi till exempel alltid dagkort för att ha något att jämföra nattkorten med. Det är ett sätt att undanröja naturliga orsaker, som grenar och kvistar.

– Men 10 procent av alla tusentals bilder som vi analyserar kan vi inte förklara, ibland går det upp mot 25 procent och det tenderar att bli fler och fler bilder som inte kan förklaras, tillägger Kentagon Holmgren.

Från början skeptisk

Thomas Ljunggren bor och har alltid bott i Immetorp. Han har en egen Facebooksida kallad Svenska spöken på bild och det var den som gjorde Kentagon Holmgren nyfiken och fick honom att i november 2013 ta med sig ett team från Göteborg och resa till Thomas Ljunggren. Tillsammans genomförde de en första undersökning av Trumtorp och den har följts av flera. Thomas Ljunggren ingår sedan dess i Ghostagons Karlskogateam.

Kentagon Holmgren sticker inte under stol med att han inledningsvis var skeptisk till det som Thomas Ljunggren, som i många år regelbundet vandrat runt i Trumtorp nattetid, berättat.

– Nio av tio gånger händer det något och numera vägrar hunden att följa med, säger Thomas Ljunggren och visar runt på området.

Trumtorp hittar man några kilometer norr om loppisen i Immetorp. Vägen dit har varit smalspårig järnväg som lagts igen med grus. Bofors jägargille har ett antal paviljonger inom det hemsökta området, som för inte länge sedan avgränsades med ett staket längs ena vägkanten. På andra sidan vägen rinner Imälven.

– Staketet har satts upp det senaste halvåret, påpekar Thomas Ljunggren och berättar att det nyligen satts upp strömförande stängsel även inom området.

Fyra portaler

Kentagon Holmgren och Thomas Ljunggren berättar om en rad oförklarliga händelser och kopplar dessa upplevelser till att det finns minst fyra så kallade portaler inom området. De beskriver en portal som någon slags hinna eller skikt som skiljer vår värld från andra dimensioner. En dörr som tillfälligt öppnar sig.

– Jag har också fått veta att det finns något som heter spiraler i Trumtorp och dessa spiraler är mera av genomfartsleder, säger Kentagon Holmgren och berättar att han tagit hjälp av ett medium som även var med vid ett av besöken i Trumtorp.

Skogsväsen

En gång fick Kentagon Holmgren ett foto av en varelse som är ungefär 1,40 lång. Varelsen har inga fötter utan klövar och mer kloliknande händer. Den beskrivs som nyfiken, men inte fientligt sinnad.

– Jag beskrev varelsen för ett medium som visade en karta på 72 skogsväsen och jag kunde peka ut vilken det var, säger Kentagon Holmgren och berättar att det var en av Salomons 72 änglar.

Ett annat foto, taget med värmekamera, visar tre gestalter och där är mediets förklaring att det handlar om två äldre herrar som är ute på sin vanliga jaktrunda och denna gång har sällskap av en ung pojke.

En tredje självupplevd händelse är ett flaxande ljud som följdes av någon slags varelse med stor käft och brinnande ögon som slet isär en klunga träd och sträckte sig efter en av teamets medlemmar.

Det är Bofors jägargille som har sina paviljonger utspridda i området. För att komma till en av portalerna följer man skylten med texten Jaktskyttebanor 50 och 80 meter och när man kommer upp för backen, precis till höger, står en annan skylt och i anslutning till den finns en portal. En annan hittar den nyfikne, enligt Thomas Ljunggren, som går upp mot älgbanan och viker av till höger mot salongsbanan. Där, till vänster i början av den lilla backen, finns portalen och det var där som väsendet med brinnande ögon och stor käft försökte fånga en av teamets medlemmar.

Lerduvebanan

Två portaler finns i skogsbrynet norr och nordöst om paviljongerna vid lerduvebanan.

– Där möts man nästan alltid av nyfikna väsen som tittar på en, säger Thomas Ljunggren och oroar sig för vad elstängslen kan betyda.

– Dessa varelser är någon form av energi och de lever av energi. Det kan få katastrofala följder, säger han.

Thomas Ljunggren är fullt medveten om att flertalet människor, han nämner siffran 99,9 procent, inte tar honom på allvar eftersom de har svårt att tro på spöken eller paranormala fenomen.

– Men jag vet vad jag sett och upplevt, replikerar Thomas Ljunggren.

Och dessa upplevelser delas numera av ett team från Göteborg.

– Vi skulle gärna vidga våra undersökningar av Trumtorp. Jag är övertygad om att det finns mer längre in i skogen. Hittills har vi bara vidrört en liten del eftersom det varit uruselt väder varje gång vi varit på platsen.

– Det är som om dessa varelser säger nej, ni ska inte komma hit och gräva mer, säger Kentagon Holmgren.