2017-05-08 00:00

2017-05-08 00:00

"Vi vill skapa en Spikenkänsla"

MÅNDAGSINTERVJU: Andreas Fransson, vd för Lillängshamnens fiskrökeri

Snart kan norra Vänern få sitt eget Spiken. Det är i alla fall vad vd:n för Lillängshamnen vill med området.
– Vi vill att det ska bli ett utflyktsmål, säger Andreas Fransson.

Han är sedan ett år tillbaka vd för Lillängshamnens fiskrökeri. Och planerna för området och företaget är många. Kylrummet ska bli större, butiken likaså. Och det ska byggas en uteplats vid vattnet.

Det hela kommer att ske i tre etapper, där kylrummet är först ut.

Varför bygger ni ut kylrummet?

– För att möta den ökande efterfrågan som vi har. Det kommer också förbättra flödet, så att våra anställda kan göra det de är bra på, som att packa och producera, istället för att springa och leta varor. Sedan blir det också en säkrare livsmedelshantering.

Var kommer den ökande efterfrågan från?

– Dels i vår butik och butiker i länet, dels över gränsen mot Stockholmshållet. Men vi har också en hel del privatpersoner utomlands som vi skickar till.

Och en ombyggnad av butiken kommer att ske i etapp två?

– Ja. Den vi har i dag är nästan 20 år, så den har gjort sitt. Kunderna har varit väldigt tålmodiga och väntat länge i kö i bland, men nu är det dags att öka utbudet.

Planen är att göra butiken tre gånger så stor som i dag.

Vad ska ni fylla kyldisken med?

– Det blir lite snittar, laxbakelser, skaldjurscheesecake, baguetter, mat som man kan köpa och ta med ut på sjön. Men vi kommer också trycka mycket på vänerfisken, särskilt gösen som blev MRC-märkt i vintras, en märkning som står för ett hållbart fiske.

Tredje etappen kommer att bli en uteplats, något som kunder efterfrågar flera gånger i veckan berättar Andreas Fransson.

– Det har pågått sedan restaurang Näckrosen lades ner för flera år sedan.

Hur tänker ni en sådan utbyggnad?

– Det ska finnas bryggor där kunder kan lägga till med båten, köpa med sig mat, eller sitta ner och äta här. Men just nu har vi bara sökt och fått bygglov för etapp ett, men det andra är vår vision på sikt och kommunen tycker att det låter spännande och att det är kul att vi satsar.

Ombyggnaden av kylrummet är planerad att börja efter semester, därefter sätter man igång med butiken. Den sista etappen, med uteplats och bryggor, kommer att vara klar om fem år. Enligt den försiktiga planen.

– Det kan gå fortare, jag hoppas och vill det.

Men redan nu har man ställt ut några bord för gäster att nyttja.

Med alla utbyggnader, kommer ni att nyanställa?

– Ja, det kommer vi. Inte i första etappen, men på sikt definitivt. Då kommer det att krävas personer bakom som gör grejerna.

Hur ska Lillängshamnen blir ett självklart utflyktsmål?

– Lillängshamnen har varit ett utflyktsmål, men inte så stort som det kan bli. Nu finns det en hamn där man kan tanka, det finns ett sommarkafé, ett rökeri, det finns flera fina badplatser. Kommunen har gjort gångstråk och badbryggor. Vi vill vara med och skapa något fint som många vill åka till.

Fiskrökeriet är ett familjeföretag, där Andreas är andra generation Fransson.

Hur känns det att ta över ett familjeföretag?

– Det som är kul är att man har fått vara med på hela resan, från en liten butik till detta. Det roligaste är att det har blivit så uppskattat, säger han och berättar att han tycker att det är roligt att vara i butiken och ströprata med kunder ibland.

Hur mår vänerfisket i dag?

– Som det ser ut nu så blir det sämre och sämre, det beror på att vattnet är för rent och det är en brist på plankton. Fisken går längre och längre söderut. Så för att möta efterfrågan på fisk måste vi köpa av andra vänerfiskare. Men det mesta av gösen fiskar vi själva.

Förutom för rent vatten så är skarven ett stort hot mot fisket i Vänern.

– Det är ett jätteproblem. En skarv äter fem hekto fisk om dagen, så i en flock på 100 fåglar så går det fort. Problemet märks tydligast vid löjromsfisket. Då kan de tömma hela nät och bara lämna huvuden kvar.

– Så den skulle man vilja få bort. Men oss drabbar det inte lika hårt som rena yrkesfiskare då vi också har rökeriet.

I dag finns elva yrkesfiskare i norra Vänern, från Kristinehamn till Säffle, varav två i Lillängshamnen – Krister och Göran Fransson.

När man jobbar med fisk hela dagarna, hur sugen är man själv på att äta det?

– Varmrökt lax äter jag tre gånger per år, på midsommar, påsk och jul, men det är klart att det blir det smakbit här och där. Mest blir det mycket av salladerna som vi gör, de äter man lite för ofta på smörgåsen.

Vad gillar du själv för fisk?

– Hemma gör jag egna fiskpinnar på torsk, det gillar barnen. På grillen slänger jag gärna på en hälleflundra, det är aldrig fel. Och vänergösen är fin att slänga in i ugnen med grädde, dill och kryddor.

Finns det någon vänerfisk som är underskattad?

– Det är många som inte tycker om gädda, men mal ner den tillsammans med lax och gör fiskburgare, gädda är bra bindningsmedel. Och laken påminner en del om torsken.

Grillsäsongen är på ingång, hur tillagar man fisk bäst?

– Köper du en filé med skinn på sidan, släng på den först med köttsidan ner och vänd den sedan med skinnsidan neråt. Då räcker det med salt och peppar.

Spiken är ett fiskeläge och hamn på Kållandsö.

Han är sedan ett år tillbaka vd för Lillängshamnens fiskrökeri. Och planerna för området och företaget är många. Kylrummet ska bli större, butiken likaså. Och det ska byggas en uteplats vid vattnet.

Det hela kommer att ske i tre etapper, där kylrummet är först ut.

Varför bygger ni ut kylrummet?

– För att möta den ökande efterfrågan som vi har. Det kommer också förbättra flödet, så att våra anställda kan göra det de är bra på, som att packa och producera, istället för att springa och leta varor. Sedan blir det också en säkrare livsmedelshantering.

Var kommer den ökande efterfrågan från?

– Dels i vår butik och butiker i länet, dels över gränsen mot Stockholmshållet. Men vi har också en hel del privatpersoner utomlands som vi skickar till.

Och en ombyggnad av butiken kommer att ske i etapp två?

– Ja. Den vi har i dag är nästan 20 år, så den har gjort sitt. Kunderna har varit väldigt tålmodiga och väntat länge i kö i bland, men nu är det dags att öka utbudet.

Planen är att göra butiken tre gånger så stor som i dag.

Vad ska ni fylla kyldisken med?

– Det blir lite snittar, laxbakelser, skaldjurscheesecake, baguetter, mat som man kan köpa och ta med ut på sjön. Men vi kommer också trycka mycket på vänerfisken, särskilt gösen som blev MRC-märkt i vintras, en märkning som står för ett hållbart fiske.

Tredje etappen kommer att bli en uteplats, något som kunder efterfrågar flera gånger i veckan berättar Andreas Fransson.

– Det har pågått sedan restaurang Näckrosen lades ner för flera år sedan.

Hur tänker ni en sådan utbyggnad?

– Det ska finnas bryggor där kunder kan lägga till med båten, köpa med sig mat, eller sitta ner och äta här. Men just nu har vi bara sökt och fått bygglov för etapp ett, men det andra är vår vision på sikt och kommunen tycker att det låter spännande och att det är kul att vi satsar.

Ombyggnaden av kylrummet är planerad att börja efter semester, därefter sätter man igång med butiken. Den sista etappen, med uteplats och bryggor, kommer att vara klar om fem år. Enligt den försiktiga planen.

– Det kan gå fortare, jag hoppas och vill det.

Men redan nu har man ställt ut några bord för gäster att nyttja.

Med alla utbyggnader, kommer ni att nyanställa?

– Ja, det kommer vi. Inte i första etappen, men på sikt definitivt. Då kommer det att krävas personer bakom som gör grejerna.

Hur ska Lillängshamnen blir ett självklart utflyktsmål?

– Lillängshamnen har varit ett utflyktsmål, men inte så stort som det kan bli. Nu finns det en hamn där man kan tanka, det finns ett sommarkafé, ett rökeri, det finns flera fina badplatser. Kommunen har gjort gångstråk och badbryggor. Vi vill vara med och skapa något fint som många vill åka till.

Fiskrökeriet är ett familjeföretag, där Andreas är andra generation Fransson.

Hur känns det att ta över ett familjeföretag?

– Det som är kul är att man har fått vara med på hela resan, från en liten butik till detta. Det roligaste är att det har blivit så uppskattat, säger han och berättar att han tycker att det är roligt att vara i butiken och ströprata med kunder ibland.

Hur mår vänerfisket i dag?

– Som det ser ut nu så blir det sämre och sämre, det beror på att vattnet är för rent och det är en brist på plankton. Fisken går längre och längre söderut. Så för att möta efterfrågan på fisk måste vi köpa av andra vänerfiskare. Men det mesta av gösen fiskar vi själva.

Förutom för rent vatten så är skarven ett stort hot mot fisket i Vänern.

– Det är ett jätteproblem. En skarv äter fem hekto fisk om dagen, så i en flock på 100 fåglar så går det fort. Problemet märks tydligast vid löjromsfisket. Då kan de tömma hela nät och bara lämna huvuden kvar.

– Så den skulle man vilja få bort. Men oss drabbar det inte lika hårt som rena yrkesfiskare då vi också har rökeriet.

I dag finns elva yrkesfiskare i norra Vänern, från Kristinehamn till Säffle, varav två i Lillängshamnen – Krister och Göran Fransson.

När man jobbar med fisk hela dagarna, hur sugen är man själv på att äta det?

– Varmrökt lax äter jag tre gånger per år, på midsommar, påsk och jul, men det är klart att det blir det smakbit här och där. Mest blir det mycket av salladerna som vi gör, de äter man lite för ofta på smörgåsen.

Vad gillar du själv för fisk?

– Hemma gör jag egna fiskpinnar på torsk, det gillar barnen. På grillen slänger jag gärna på en hälleflundra, det är aldrig fel. Och vänergösen är fin att slänga in i ugnen med grädde, dill och kryddor.

Finns det någon vänerfisk som är underskattad?

– Det är många som inte tycker om gädda, men mal ner den tillsammans med lax och gör fiskburgare, gädda är bra bindningsmedel. Och laken påminner en del om torsken.

Grillsäsongen är på ingång, hur tillagar man fisk bäst?

– Köper du en filé med skinn på sidan, släng på den först med köttsidan ner och vänd den sedan med skinnsidan neråt. Då räcker det med salt och peppar.

Spiken är ett fiskeläge och hamn på Kållandsö.

  • Peder Kaldal

En bra förrätt

Andreas Fransson ger ett recept på en bra förrätt:

Ta en hel pilgrimsmussla. Plocka bort det övre skalet och rensa så bara köttet blir kvar i det undre skalet.

Lägg på schalottenlök, grädde och västerbottenost.

Ställ musslan på grillen och låt osten smälta.

När det är klart, är förrätten klar att äta.

”Enkelt och det går inte att misslyckas.”

Andreas Fransson

Ålder: 31.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Hammarö.

Läser: Ibland, men behöver läsa mer. Just nu läser jag boken Med känsla för barns självkänsla.

Ser på: Just nu är det Billions på HBO och Designated survivor på Netflix.

Intressen: Flugfiske.

Smultronställe: Storån vid sjön Hävlingen, ett flugfiskevatten. Där finns ingen täckning överhuvudtaget, man får vara fred. Sommarens resa är bokad.

Vad gör dig lycklig? Att få se mina barn glada.