2016-08-05 19:17

2016-08-05 19:17

Ny lekplats för flera generationer

HAMMARÖ: En generationslekplats välkomnar alla med barnasinnet kvar

Skogåsparken i centrala Skoghall har fått ett ordentligt ansiktslyft och utgör första projektet i kommunens nya satsning.

Hammarö kommun har inlett ett arbete för att skapa fler mötesplatser för kommunens medborgare. Och lekplatsen i Skogåsparken är den första i projektet. Kommunen valde att inleda projektet med lekplatsen eftersom placeringen av parken är så central och många människor passerar där dagligen.

Hans-Inge Wall, ledamot i servicenämnden i Hammarö kommun, förrättade invigningen av den nya generationslekparken under fredagseftermiddagen. Det var ett 100–tal besökare på plats vid invigningen, där det både klipptes band och hölls tal.

Varför har ni skapat en generationslekplats?

– En lekplats är ju alltid en lekplats, och då ofta för barn. Men vi ville skapa något även för de vuxna och för de äldre i samhället, säger Hans-Inge.

Av den gamla lekplatsen som fanns i parken finns endast gungställningen kvar, allt annat har byts ut. En ny gräsmatta har lagts dit, lekplatsen som stod där tidigare har blivit renoverad och fått nya lekmoduler. En paviljong har byggts i närheten av lekplatsen och tillsammans med flera nya bänkar och bord erbjuds numera sittplatser både under bar himmel och under tak för besökarna.

Efter invigningen stannade många besökare kvar och parken fylldes snabbt av skratt och lekglada barn. Men evenemanget lockade även många vuxna och äldre till parken.

– Det är jättefint! Hit kan man ta med kaffekorgen och sitta och njuta, säger Mona Eriksson som var på plats tillsammans med vännen Rigmor Johansson.

Båda två har kommit till parken för nyinvigningen och tycker att tanken med en generationslekplats är en utmärkt idé.

– Ja om det funkar så är det toppen tycker jag, säger Mona.

– Jag hoppas bara att parken får vara i fred och att den hålls ren, fyller Rigmor i.

En annan besökare under invigningen var Mira Seland, som kommit till lekplatsen tillsammans med sin son. Hon håller med om att nybygget är bra.

– Det är en jättefin park, klart vi kommer vara här, man passerar här så ofta, säger hon.

Efter bandklippning och tal bjöds besökarna på saft, kaffe och bullar. Flera av barnen passade på att testa den nya lekplatsen, som verkade få höga betyg. Det fanns även clowner och björnar som underhöll barnen och testade lekparkens nya leksaker. Bakom maskerna och sminket dolde sig feriearbetande ungdomar från lokalvårdsenheten. Senare under eftermiddagen fanns även friluftsfrämjandet på plats och bjöd på ett gympapass.

Fler bänkar kommer att placeras ut längst med cykelvägen som går längst med parken. Cykelvägen utformar även en naturlig länk mellan Skogåsparken och himlabacken, som även den kommer involveras i generationsmötesplatserna som planeras av kommunen..

Hammarö kommun har inlett ett arbete för att skapa fler mötesplatser för kommunens medborgare. Och lekplatsen i Skogåsparken är den första i projektet. Kommunen valde att inleda projektet med lekplatsen eftersom placeringen av parken är så central och många människor passerar där dagligen.

Hans-Inge Wall, ledamot i servicenämnden i Hammarö kommun, förrättade invigningen av den nya generationslekparken under fredagseftermiddagen. Det var ett 100–tal besökare på plats vid invigningen, där det både klipptes band och hölls tal.

Varför har ni skapat en generationslekplats?

– En lekplats är ju alltid en lekplats, och då ofta för barn. Men vi ville skapa något även för de vuxna och för de äldre i samhället, säger Hans-Inge.

Av den gamla lekplatsen som fanns i parken finns endast gungställningen kvar, allt annat har byts ut. En ny gräsmatta har lagts dit, lekplatsen som stod där tidigare har blivit renoverad och fått nya lekmoduler. En paviljong har byggts i närheten av lekplatsen och tillsammans med flera nya bänkar och bord erbjuds numera sittplatser både under bar himmel och under tak för besökarna.

Efter invigningen stannade många besökare kvar och parken fylldes snabbt av skratt och lekglada barn. Men evenemanget lockade även många vuxna och äldre till parken.

– Det är jättefint! Hit kan man ta med kaffekorgen och sitta och njuta, säger Mona Eriksson som var på plats tillsammans med vännen Rigmor Johansson.

Båda två har kommit till parken för nyinvigningen och tycker att tanken med en generationslekplats är en utmärkt idé.

– Ja om det funkar så är det toppen tycker jag, säger Mona.

– Jag hoppas bara att parken får vara i fred och att den hålls ren, fyller Rigmor i.

En annan besökare under invigningen var Mira Seland, som kommit till lekplatsen tillsammans med sin son. Hon håller med om att nybygget är bra.

– Det är en jättefin park, klart vi kommer vara här, man passerar här så ofta, säger hon.

Efter bandklippning och tal bjöds besökarna på saft, kaffe och bullar. Flera av barnen passade på att testa den nya lekplatsen, som verkade få höga betyg. Det fanns även clowner och björnar som underhöll barnen och testade lekparkens nya leksaker. Bakom maskerna och sminket dolde sig feriearbetande ungdomar från lokalvårdsenheten. Senare under eftermiddagen fanns även friluftsfrämjandet på plats och bjöd på ett gympapass.

Fler bänkar kommer att placeras ut längst med cykelvägen som går längst med parken. Cykelvägen utformar även en naturlig länk mellan Skogåsparken och himlabacken, som även den kommer involveras i generationsmötesplatserna som planeras av kommunen..

  • Johanna Lindholm