2016-06-08 18:07

2016-06-08 19:20

Snart öppnar Udden igen

HAMMARÖ: Den långa vägen tillbaka efter branden

Mitt under näst sista julbordet förra året började det brinna i ett förråd till Möruddens restaurang Udden. Det blev värre än krögaren trodde men nu ser hon ljuset i tunneln.

Det är fortfarande en byggarbetsplats på Udden, Möruddens restaurang och bar på Hammarö. Men snart hoppas krögaren Anna Alfredsson och köksmästaren Anton Sääv kunna slå upp dörrarna till restaurangen med en av Värmlands vackraste utsikter. Men minnet efter branden den 18 december finns kvar.

– Det var helt absurt. Vi hade 50 ätande gäster här när Anton upptäckte att det brann. Han ringde brandkåren och vi fick ut alla utan någon hysteri. Själva var vi kvar nästan hela natten och tänkte att det nog inte var så farligt. Vi hade stora arrangemang inbokat i januari och februari och tänkte att det här går nog fort så vi kan köra i februari igen, säger krögaren Anna Alfredsson.

Blev av med allt

När de kom tillbaka dagen innan julafton insåg de att det inte gick att rädda köket.

– Vi blev av med precis allt. Maskiner, köksutrustning, porslin, bestick, glas, mat och dryck och hela sommarlagret. Man har mycket mer än man tror så det blir en tuff start.

För en nystart blir det. Även om det kändes tungt i början.

– Vi var så på gång i höstas, julborden flöt på och efter det sista tänkte vi att vi var så värda lite semester. Vi hade gjort våra tre första slitår. Och nu skulle vi börja om. Jag tänkte någon gång att det inte var värt det. Det är så kostsamt och så många beslut som ska tas. Men det är klart att det är. Så nu är det bara att borra ner sig och köra hårt i två månader, säger Anna Alfredsson.

Vill öppna i juni

Våren har varit fylld av försäkringsärenden och beställning av inredning. Och en massa byggande. Förutom nytt kök och förråd och nya toaletter, ska även golvet till uteserveringen bytas.

– Vi är helt redo att trycka på knappen och köra i gång. Allt är beställt, personalen är anställd och menyn är klar för provlagning. Blir det fint väder tror jag vi kommer ha fullt ös här från dag ett. Våra gäster har verkligen visat sitt stöd via sociala medier.

Ännu vågar de inte sätta ett öppningsdatum.

– Vi hoppas kunna öppna i slutet av juni. Det blir som tidigare öppet för lunch och på kvällen tisdag-lördag. Vi längtar efter att komma i gång. Till och med efter värken i fötterna efter en lång dag med mycket folk.

Branden tros ha varit anlagd, men inte riktad mot dem, så Anna känner ingen oro.

– Jag har inte ens tänkt tanken att det skulle hända igen.

Det är fortfarande en byggarbetsplats på Udden, Möruddens restaurang och bar på Hammarö. Men snart hoppas krögaren Anna Alfredsson och köksmästaren Anton Sääv kunna slå upp dörrarna till restaurangen med en av Värmlands vackraste utsikter. Men minnet efter branden den 18 december finns kvar.

– Det var helt absurt. Vi hade 50 ätande gäster här när Anton upptäckte att det brann. Han ringde brandkåren och vi fick ut alla utan någon hysteri. Själva var vi kvar nästan hela natten och tänkte att det nog inte var så farligt. Vi hade stora arrangemang inbokat i januari och februari och tänkte att det här går nog fort så vi kan köra i februari igen, säger krögaren Anna Alfredsson.

Blev av med allt

När de kom tillbaka dagen innan julafton insåg de att det inte gick att rädda köket.

– Vi blev av med precis allt. Maskiner, köksutrustning, porslin, bestick, glas, mat och dryck och hela sommarlagret. Man har mycket mer än man tror så det blir en tuff start.

För en nystart blir det. Även om det kändes tungt i början.

– Vi var så på gång i höstas, julborden flöt på och efter det sista tänkte vi att vi var så värda lite semester. Vi hade gjort våra tre första slitår. Och nu skulle vi börja om. Jag tänkte någon gång att det inte var värt det. Det är så kostsamt och så många beslut som ska tas. Men det är klart att det är. Så nu är det bara att borra ner sig och köra hårt i två månader, säger Anna Alfredsson.

Vill öppna i juni

Våren har varit fylld av försäkringsärenden och beställning av inredning. Och en massa byggande. Förutom nytt kök och förråd och nya toaletter, ska även golvet till uteserveringen bytas.

– Vi är helt redo att trycka på knappen och köra i gång. Allt är beställt, personalen är anställd och menyn är klar för provlagning. Blir det fint väder tror jag vi kommer ha fullt ös här från dag ett. Våra gäster har verkligen visat sitt stöd via sociala medier.

Ännu vågar de inte sätta ett öppningsdatum.

– Vi hoppas kunna öppna i slutet av juni. Det blir som tidigare öppet för lunch och på kvällen tisdag-lördag. Vi längtar efter att komma i gång. Till och med efter värken i fötterna efter en lång dag med mycket folk.

Branden tros ha varit anlagd, men inte riktad mot dem, så Anna känner ingen oro.

– Jag har inte ens tänkt tanken att det skulle hända igen.