2014-02-24 19:32

2015-01-14 22:11

Vindkraft kräver ännu mer pengar

KARLSTAD/HAMMARÖ: Skattepengar för att undvika konkurs

Kommunägda Vindpark Vänern Kraft AB är egentligen konkursmässigt. Men företagets styrelse föreslår att skattebetalarna skjuter till ännu mer pengar så att driften kan fortsätta åtminstone ett år till.

Först 120 miljoner kronor, sedan ytterligare 20 och nu kanske 14 till...

Det har krävts stora tillskott av skattebetalarpengar för att undvika konkurs för Vindkraft Vänern Kraft AB. Företaget ägs till 70 procent av Karlstads kommun och till 30 procent av grannkommunen Hammarö och driver hälften av vindkraftverken på Gässlingegrunden i Vänern.

Första gången, för drygt ett år sedan, handlade det om växellådor som inte höll måttet och om ett serviceföretag som försattes i konkurs. Då lade skattebetalarna in 120 miljoner kronor för nya växellådor och sedan ytterligare 20 miljoner som en buffert.

Nu, i den senaste omgången, handlar det om att det egna kapitalet inte är tillräckligt stort när låga priser på el och elcertifikat är avsevärt lägre än vad man trodde då vindkraftverken byggdes.

Konkursmässigt

– Vi är i den situationen att vi måste begära företaget i konkurs om vi inte får in mer kapital, säger KBAB:s vd Mats Enmark som också är vd för Vindpark Vänern. Men styrelsen har nu enats om att rekommendera ägarna att skjuta till mer kapital så att driften kan fortsätta.

Ägarna tar ställning vid en första kontrollstämma 26 mars. Sedan har kommunerna åtta månader på sig att skjuta till så mycket pengar som behövs för att undvika konkurshotet.

Just nu visar kontrollbalansräkningen att det behövs ytterligare 14,1 miljoner kronor. Men hur mycket det blir i verkligheten beror på hur produktionen och priset på el och elcertifikat utvecklas under våren, sommaren och hösten.

Rekordproduktion

Just nu snurrar vindkraftverken mer än någonsin tidigare på grund av den blåsiga vintern. Priset på elcertifikat väntas också öka något på grund av ett väntat politiskt ingripande. Men elpriserna antas ligga på nuvarande relativt låga nivå kanske tio år till.

Först 120 miljoner kronor, sedan ytterligare 20 och nu kanske 14 till...

Det har krävts stora tillskott av skattebetalarpengar för att undvika konkurs för Vindkraft Vänern Kraft AB. Företaget ägs till 70 procent av Karlstads kommun och till 30 procent av grannkommunen Hammarö och driver hälften av vindkraftverken på Gässlingegrunden i Vänern.

Första gången, för drygt ett år sedan, handlade det om växellådor som inte höll måttet och om ett serviceföretag som försattes i konkurs. Då lade skattebetalarna in 120 miljoner kronor för nya växellådor och sedan ytterligare 20 miljoner som en buffert.

Nu, i den senaste omgången, handlar det om att det egna kapitalet inte är tillräckligt stort när låga priser på el och elcertifikat är avsevärt lägre än vad man trodde då vindkraftverken byggdes.

Konkursmässigt

– Vi är i den situationen att vi måste begära företaget i konkurs om vi inte får in mer kapital, säger KBAB:s vd Mats Enmark som också är vd för Vindpark Vänern. Men styrelsen har nu enats om att rekommendera ägarna att skjuta till mer kapital så att driften kan fortsätta.

Ägarna tar ställning vid en första kontrollstämma 26 mars. Sedan har kommunerna åtta månader på sig att skjuta till så mycket pengar som behövs för att undvika konkurshotet.

Just nu visar kontrollbalansräkningen att det behövs ytterligare 14,1 miljoner kronor. Men hur mycket det blir i verkligheten beror på hur produktionen och priset på el och elcertifikat utvecklas under våren, sommaren och hösten.

Rekordproduktion

Just nu snurrar vindkraftverken mer än någonsin tidigare på grund av den blåsiga vintern. Priset på elcertifikat väntas också öka något på grund av ett väntat politiskt ingripande. Men elpriserna antas ligga på nuvarande relativt låga nivå kanske tio år till.

  • Håkan Gynnå

null
null
null