2016-07-28 14:10

2016-07-28 14:10

Summer Slide Challenge är inget för räddhågsna

HAGFORS: IK Blåljus samlar in pengar till hjärtstartare

IK Blåljus har kommit på en udda idé för att samla in pengar till hjärtstartare. Under Hagforsyrans sista dag ska över 60 såpainsmorda personer åka utför en nära 100 meter lång backe och landa i en pool.

IK Blåljus har hittills samlat in fem hjärtstartare genom Ankracet och Juldagsdoppet. Den 6 augusti vid Gatabadet sker nästa event nämligen Summer Slide Challenge. Polisen Peter Åkerström är hjärnan bakom.

– Jag ville komma på något som man inte behövde vara atlet för att klara av. På Youtube hittade jag filmer från USA, där de åkte kana på presenningar och tänkte att vi kunde göra något liknande i Hagfors, säger han.

Hastighet mäts

Tanken är att deltagarna ska klättra upp i ett fyra meter högt uppblåsbart torn och därefter kana nära 100 meter nedför en presenning och över ett gupp och flyga iväg och landa i en pool. En radar mäter hastigheten.

Hur vet ni var ni ska ställa poolen?

– En i IK Blåljus ska vara föråkare, där han landar ställer vi poolen, skrattar Peter Åkerström.

En hink med såpa ska placeras ut till deltagarna att smörja in sig med, så att de ska komma upp i hastighet. Deltagarna tävlar i tremannalag. Över 60 personer är anmälda. Vinner gör det lag som kommer upp i högst hastighet. Vinnande laget får 1500 kronor. Genom publikintäkter hoppas IK Blåljus samla in pengar till hjärtstartare. Evenemanget kan tyckas riskabelt, men beredskapen är ändå hög. Stefan Hedelin ordförande i IK Blåljus förklarar varför.

– Genom att det är IK Blåljus som anordnar är ju polis, ambulans och räddningstjänst på plats. Dessutom med hjärtstartare, tillägger han och ler.

IK Blåljus har hittills samlat in fem hjärtstartare genom Ankracet och Juldagsdoppet. Den 6 augusti vid Gatabadet sker nästa event nämligen Summer Slide Challenge. Polisen Peter Åkerström är hjärnan bakom.

– Jag ville komma på något som man inte behövde vara atlet för att klara av. På Youtube hittade jag filmer från USA, där de åkte kana på presenningar och tänkte att vi kunde göra något liknande i Hagfors, säger han.

Hastighet mäts

Tanken är att deltagarna ska klättra upp i ett fyra meter högt uppblåsbart torn och därefter kana nära 100 meter nedför en presenning och över ett gupp och flyga iväg och landa i en pool. En radar mäter hastigheten.

Hur vet ni var ni ska ställa poolen?

– En i IK Blåljus ska vara föråkare, där han landar ställer vi poolen, skrattar Peter Åkerström.

En hink med såpa ska placeras ut till deltagarna att smörja in sig med, så att de ska komma upp i hastighet. Deltagarna tävlar i tremannalag. Över 60 personer är anmälda. Vinner gör det lag som kommer upp i högst hastighet. Vinnande laget får 1500 kronor. Genom publikintäkter hoppas IK Blåljus samla in pengar till hjärtstartare. Evenemanget kan tyckas riskabelt, men beredskapen är ändå hög. Stefan Hedelin ordförande i IK Blåljus förklarar varför.

– Genom att det är IK Blåljus som anordnar är ju polis, ambulans och räddningstjänst på plats. Dessutom med hjärtstartare, tillägger han och ler.