2016-05-21 06:00

2016-05-25 07:10

Bil har stått i Klarälven i fyra veckor

HAGFORS: Jennie blev bollad mellan olika instanser när ingen ansåg sig ha ansvaret för bärgning

I fyra veckor har en bil stått på botten i Klarälven. Att den inte bärgats upprör Jennie Sjöström Persson som ringt till såväl polisen som räddningstjänsten och miljökontoret utan att få svar på vem som har ansvar för att bilen kommer bort.

Från sitt köksfönster ser Jennie Sjöström Persson bojen som är fäst i biltaket för att markera var bilen sjönk en lördagseftermiddag för fyra veckor sedan.

Hon är bekymrad över att olja, bensin och annat ska läcka ut i Klarälven och hänvisar till en liknande händelse i Karlstad i vintras där den bilen bärgades dagen efter på grund av miljöskäl.

– Men här är det inte så noga, säger Jennie.

Bollades runt

När olyckan hände sa polis på plats att det låg på dem i och med att det var rubricerat som en trafikolycka och därmed ett polisärende och att bilen skulle bärgas veckan därpå.

Men när inget hände kontaktade hon polisen och fick då beskedet att det var räddningstjänstens ansvar medan räddningstjänsten bollade tillbaka till polisen eller kommunen, som inte heller tycker att det är deras sak.

Skyddsområde

– De skickar runt mig och ingen verkar vilja ta ansvar. Jag sa till miljökontoret, kan inte kommunen ta det ansvaret att plocka upp bilen och så får man väl skicka räkningen sen till den det berör. Att den ligger här i väntan på att man ska bestämma vem som har ansvaret tycker jag är hemskt, inte minst för miljön då Klarälven är skyddsområde men det verkar ju inte ha någon betydelse, säger Jennie.

En svår fråga

När NWT ringer runt får vi i stort sett samma svar som Jennie. Räddningschef Håkan Finnkvist menar att det är polisen som äger frågan i och med att det var en olycka.

Men kommissarie Peter Åkerström säger att ärendet är avskrivet för deras del och att polisen inte bärgar bilar om det inte är fråga om bevissäkring, vilket inte är fallet, så det borde vara en försäkringsfråga är hans spontana reflektion.

– Vi kan inte göra så mycket men försöker ta kontakt med olika personer för att reda ut vem som ska ta upp billen. Det är en svår fråga, säger miljöchef Tihomir Jerkovic och lovar återkomma när han fått besked.

Efterlyser rutiner

40 minuter senare ringer miljöchefen och meddelar att han från försäkringsbolaget fått höra att bilen kommer bärgas så snart det finns tillgång till bärgare.

– För vår del accepterar vi inte att det ska ligga så länge då det finns risk för läckage. Jag hoppas att polisen, räddningstjänsten och försäkringsbolagen skapar en rutin för hur man hanterar sådan här ärende mer effektivt, säger Jerkovic.

Från sitt köksfönster ser Jennie Sjöström Persson bojen som är fäst i biltaket för att markera var bilen sjönk en lördagseftermiddag för fyra veckor sedan.

Hon är bekymrad över att olja, bensin och annat ska läcka ut i Klarälven och hänvisar till en liknande händelse i Karlstad i vintras där den bilen bärgades dagen efter på grund av miljöskäl.

– Men här är det inte så noga, säger Jennie.

Bollades runt

När olyckan hände sa polis på plats att det låg på dem i och med att det var rubricerat som en trafikolycka och därmed ett polisärende och att bilen skulle bärgas veckan därpå.

Men när inget hände kontaktade hon polisen och fick då beskedet att det var räddningstjänstens ansvar medan räddningstjänsten bollade tillbaka till polisen eller kommunen, som inte heller tycker att det är deras sak.

Skyddsområde

– De skickar runt mig och ingen verkar vilja ta ansvar. Jag sa till miljökontoret, kan inte kommunen ta det ansvaret att plocka upp bilen och så får man väl skicka räkningen sen till den det berör. Att den ligger här i väntan på att man ska bestämma vem som har ansvaret tycker jag är hemskt, inte minst för miljön då Klarälven är skyddsområde men det verkar ju inte ha någon betydelse, säger Jennie.

En svår fråga

När NWT ringer runt får vi i stort sett samma svar som Jennie. Räddningschef Håkan Finnkvist menar att det är polisen som äger frågan i och med att det var en olycka.

Men kommissarie Peter Åkerström säger att ärendet är avskrivet för deras del och att polisen inte bärgar bilar om det inte är fråga om bevissäkring, vilket inte är fallet, så det borde vara en försäkringsfråga är hans spontana reflektion.

– Vi kan inte göra så mycket men försöker ta kontakt med olika personer för att reda ut vem som ska ta upp billen. Det är en svår fråga, säger miljöchef Tihomir Jerkovic och lovar återkomma när han fått besked.

Efterlyser rutiner

40 minuter senare ringer miljöchefen och meddelar att han från försäkringsbolaget fått höra att bilen kommer bärgas så snart det finns tillgång till bärgare.

– För vår del accepterar vi inte att det ska ligga så länge då det finns risk för läckage. Jag hoppas att polisen, räddningstjänsten och försäkringsbolagen skapar en rutin för hur man hanterar sådan här ärende mer effektivt, säger Jerkovic.