2014-05-22 06:00

2015-01-05 16:47

En mästarlektion i seriernas värld

EKSHÄRAD: Kalle Anka i skolan

På Kyrkhedens skola har man tagit Kalle Anka till hjälp för att öka läsglädjen hos sexorna. Och under onsdagen var världens främste Kalle Anka-tecknare Arild Midthun på besök för en lektion i berättandets konst.

Ekshäradsskolan är en av 15 i Sverige som deltar i Kalle Anka-projektet. Det har visat sig att kombinationen text och bild är en bra väg att öka läslusten och främja läsförmågan hos elever.

– Vi har haft olika magasin för olika ämnen så på så vis är det bra med serier, säger läraren Sara Mårtensson-Modéen.

Serieberättelserna har fört in eleverna i såväl naturorienterade ämnen som samhällskunskap och historia. Och att det alltid finns en tanke bakom serier kunde Arild Midthun berätta om under sitt besök.

Världsbäst på Kalle Anka

Arild Midthun gjorde sin första tecknade serie innan tonåren. Sedan tio år tillbaka är det Kalle Anka som gäller och det är långt ifrån ett slentriangöra. Ständigt gäller det att passa in den populäre figuren och hans följeslagare i olika berättelser vilket innebär att Midthun måste kolla upp miljöer och fakta innan han ritar, för att serien ska bli trovärdig.

Att bilderna i sig ska förmedla bland annat känslor för att föra berättelsen framåt gav han många tydliga exempel på via såväl bildvisning som med tuschpenna och block.

Imponerande teknik

Med några snabba svep över pappret fick fram talande bilder som exempel på hur man kan göra berättelsen intressant och vad som inte fungerar. Detta som ett led i projektet då eleverna börjat på egna serier som ska vara klara innan sommarlovet.

Matilda Evaldsson håller på med en serie som heter Bäverdalen. Hon tyckte det var intressant höra Midthun berätta om hur han arbetar och tänker när han skapar sina serier.

Ekshäradsskolan är en av 15 i Sverige som deltar i Kalle Anka-projektet. Det har visat sig att kombinationen text och bild är en bra väg att öka läslusten och främja läsförmågan hos elever.

– Vi har haft olika magasin för olika ämnen så på så vis är det bra med serier, säger läraren Sara Mårtensson-Modéen.

Serieberättelserna har fört in eleverna i såväl naturorienterade ämnen som samhällskunskap och historia. Och att det alltid finns en tanke bakom serier kunde Arild Midthun berätta om under sitt besök.

Världsbäst på Kalle Anka

Arild Midthun gjorde sin första tecknade serie innan tonåren. Sedan tio år tillbaka är det Kalle Anka som gäller och det är långt ifrån ett slentriangöra. Ständigt gäller det att passa in den populäre figuren och hans följeslagare i olika berättelser vilket innebär att Midthun måste kolla upp miljöer och fakta innan han ritar, för att serien ska bli trovärdig.

Att bilderna i sig ska förmedla bland annat känslor för att föra berättelsen framåt gav han många tydliga exempel på via såväl bildvisning som med tuschpenna och block.

Imponerande teknik

Med några snabba svep över pappret fick fram talande bilder som exempel på hur man kan göra berättelsen intressant och vad som inte fungerar. Detta som ett led i projektet då eleverna börjat på egna serier som ska vara klara innan sommarlovet.

Matilda Evaldsson håller på med en serie som heter Bäverdalen. Hon tyckte det var intressant höra Midthun berätta om hur han arbetar och tänker när han skapar sina serier.

  • Peter Nilsson

null
null
null