2016-08-05 16:52

2016-08-05 16:57

Hasseldalen – mer än en vanlig simskola

GRUMS: "Det är lika roligt varje år"

Under fredagen avslutades den 29:e upplagan av Carl Anderssons simskola i Hasseldalen. Och traditionsenligt fick den ett högtidligt avslut med musikfyllt simuppträdande och självklart dans av simskole-gurun i egen hög person.
– Jag tror det är konceptet som gör simskolan så speciell, vi leker bort rädslan för vattnet, säger Carl Andersson.

Det var vid badplatsen i Hasseldalen utanför Grums som Carl Andersson som barn lärde sig att simma. I dag simmar han fortfarande i samma vatten, men nu för att lära andra.

– Det är 29:e gången som jag håller simskolan här i Hasseldalen och det är lika roligt varje år. Jag försöker ta ett år i taget, men nu är jag så nära den 30:e gången kan ingenting stoppa mig, berättar simskoleveteranen Carl Andersson.

Ny generation

Det var på fredagen avslutningen för årets simskola i Hasseldalen gick av stapeln. Under tre veckor har barn från Grums med omnejd i åldrarna 3 till 11 år etablerat eller utvecklat simkunskaper. Till avslutningen var stolta föräldrar inbjudna för att applådera åt sina barns uppvisade simkunskaper.

– Det är så roligt för många av de barnen som är med i år är barn till gamla simskolelever till mig. Det får mig att undra hur gammal jag är egentligen, skrattar Carl Andersson.

Vad är det som gör att simskolan så omtyckt?

– Jag tror det beror på att jag blandar in mycket lek, musik och äventyr i simundervisningen. Jag jobbar som danslärare i Göteborg och har byggt upp ett eget koncept där vi leker bort rädslan för vatten och gör övningarna på ett roligare sätt. På fredagar till exempel åker vi ut på äventyr, det älskar barnen, säger Carl Andersson.

Simskoleleverna har delats in grupper efter ålder och de allra minsta hamnade i Grodan, där är lek och vattenvana målet. För de äldsta blev det mer avancerat, de har bland annat fått lära sig att crawla och hoppa från högre höjder. Denna värstinggrupp kallades Hajen. Grupperna däremellan fick namn som Laxen, Sälen och Delfinen.

Livförsäkring

Enligt Svenska Livräddningssällskapet så har totalt har 85 personer omkommit till och med juli i år genom drunkning, jämfört med 63 under samma period 2015. Under sina snart 30 år som simlärare har Carl Andersson lärt många barn att simma. Han upplever inte någon försämring när det gäller barns simkunskaper utan konstaterar istället att dagens barn generellt har bättre simkunskaper än vad de hade när han startade upp simskolan.

– Troligen för att de kommer hit och kommer igång med simningen i tidigare ålder än förr. Vilket jag tycker är väldigt positivt eftersom simkunskaper är väldigt viktigt. Det är en livförsäkring, säger Carl Andersson.

Det var vid badplatsen i Hasseldalen utanför Grums som Carl Andersson som barn lärde sig att simma. I dag simmar han fortfarande i samma vatten, men nu för att lära andra.

– Det är 29:e gången som jag håller simskolan här i Hasseldalen och det är lika roligt varje år. Jag försöker ta ett år i taget, men nu är jag så nära den 30:e gången kan ingenting stoppa mig, berättar simskoleveteranen Carl Andersson.

Ny generation

Det var på fredagen avslutningen för årets simskola i Hasseldalen gick av stapeln. Under tre veckor har barn från Grums med omnejd i åldrarna 3 till 11 år etablerat eller utvecklat simkunskaper. Till avslutningen var stolta föräldrar inbjudna för att applådera åt sina barns uppvisade simkunskaper.

– Det är så roligt för många av de barnen som är med i år är barn till gamla simskolelever till mig. Det får mig att undra hur gammal jag är egentligen, skrattar Carl Andersson.

Vad är det som gör att simskolan så omtyckt?

– Jag tror det beror på att jag blandar in mycket lek, musik och äventyr i simundervisningen. Jag jobbar som danslärare i Göteborg och har byggt upp ett eget koncept där vi leker bort rädslan för vatten och gör övningarna på ett roligare sätt. På fredagar till exempel åker vi ut på äventyr, det älskar barnen, säger Carl Andersson.

Simskoleleverna har delats in grupper efter ålder och de allra minsta hamnade i Grodan, där är lek och vattenvana målet. För de äldsta blev det mer avancerat, de har bland annat fått lära sig att crawla och hoppa från högre höjder. Denna värstinggrupp kallades Hajen. Grupperna däremellan fick namn som Laxen, Sälen och Delfinen.

Livförsäkring

Enligt Svenska Livräddningssällskapet så har totalt har 85 personer omkommit till och med juli i år genom drunkning, jämfört med 63 under samma period 2015. Under sina snart 30 år som simlärare har Carl Andersson lärt många barn att simma. Han upplever inte någon försämring när det gäller barns simkunskaper utan konstaterar istället att dagens barn generellt har bättre simkunskaper än vad de hade när han startade upp simskolan.

– Troligen för att de kommer hit och kommer igång med simningen i tidigare ålder än förr. Vilket jag tycker är väldigt positivt eftersom simkunskaper är väldigt viktigt. Det är en livförsäkring, säger Carl Andersson.