2016-06-02 06:00

2016-06-02 08:51

Tummarna vändes upp för skolmaten

GRUMS

På onsdagen var det fest under lunchrasten på Jättestenskolan i Grums. Utanför skolrestaurangen serverade ett kommunalråd och två kockar kycklingfajita från en stor wokpanna.

Det här sättet att göra lunchrasten till en fest är inget nytt på Jättestenskolan. Den brukar återkomma någon gång per år.

Stor wokpanna

I år var det Jan Bergqvist från livsmedelstillverkaren Atrium Lithells och Carola Berggren från smaksättningsföretaget Santa Maria som kom med ett parasoll och en riktigt stor wokpanna. Där lagade de till kycklingfajita. Det är kyckling, lök, majs, paprika, ris och kryddor.

Skolans 450 elever fick ta sina tallrikar och kliva ut bakvägen från skolrestaurangen. På ett bord kunde de ta tortillabröd innan de fick kycklingfajita serverad av Jan och Carola och dessutom kommunalrådet Leif Haraldsson (S).

Sist kunde man lägga på chilisås eller barbequesås efter eget skön. Tomat, gurka och andra grönsaker kunde hämtas från den vanliga serveringsdisken inne i restaurangen.

Vid ett av borden träffade NWT Kevin och Kevin, Olsson Jägermyr respektive Wiik. Vi frågade hur maten smakade.

– Grymt gott, svarade den ene.

– Svingott, sade den andre.

Flera portioner

Sedan var det dags för påbackning med ännu en portion.

– Äntligen känner man sig mätt hela dagen, hörde vi någon säga.

Bakgrunden till denna fest på lunchrasten är annars litet allvarligare. En enkätundersökning bland Jättestenskolans elever visar att 40 procent av eleverna åtminstone någon dag varje vecka avstår från att äta i skolrestaurangen. Antingen äter de inte alls eller så köper de mat någon annanstans, på Ica eller i simhallsfiket.

I Grums kommun finns det ett politiskt beslut om att man ska försöka förmå eleverna att äta skolans lunch varje dag. Och det gäller det att locka eleverna dit.

– Vi jobbar som en restaurang, säger Mariette Axelsson som är arbetsledare på Jättestenskolans skolrestaurang. Varje dag serverar vi 1 300 portioner till elever och lärare vid Jättestenskolan och andra skolor och dessutom några av äldreboendena.

– All mat lagas från grunden med råvaror som köps in från olika håll. Och allt bröd bakas här. Och så en dag om året har vi en sådan här fest.

På kommunen vill man att både elever och andra ska prata om maten.

Det här sättet att göra lunchrasten till en fest är inget nytt på Jättestenskolan. Den brukar återkomma någon gång per år.

Stor wokpanna

I år var det Jan Bergqvist från livsmedelstillverkaren Atrium Lithells och Carola Berggren från smaksättningsföretaget Santa Maria som kom med ett parasoll och en riktigt stor wokpanna. Där lagade de till kycklingfajita. Det är kyckling, lök, majs, paprika, ris och kryddor.

Skolans 450 elever fick ta sina tallrikar och kliva ut bakvägen från skolrestaurangen. På ett bord kunde de ta tortillabröd innan de fick kycklingfajita serverad av Jan och Carola och dessutom kommunalrådet Leif Haraldsson (S).

Sist kunde man lägga på chilisås eller barbequesås efter eget skön. Tomat, gurka och andra grönsaker kunde hämtas från den vanliga serveringsdisken inne i restaurangen.

Vid ett av borden träffade NWT Kevin och Kevin, Olsson Jägermyr respektive Wiik. Vi frågade hur maten smakade.

– Grymt gott, svarade den ene.

– Svingott, sade den andre.

Flera portioner

Sedan var det dags för påbackning med ännu en portion.

– Äntligen känner man sig mätt hela dagen, hörde vi någon säga.

Bakgrunden till denna fest på lunchrasten är annars litet allvarligare. En enkätundersökning bland Jättestenskolans elever visar att 40 procent av eleverna åtminstone någon dag varje vecka avstår från att äta i skolrestaurangen. Antingen äter de inte alls eller så köper de mat någon annanstans, på Ica eller i simhallsfiket.

I Grums kommun finns det ett politiskt beslut om att man ska försöka förmå eleverna att äta skolans lunch varje dag. Och det gäller det att locka eleverna dit.

– Vi jobbar som en restaurang, säger Mariette Axelsson som är arbetsledare på Jättestenskolans skolrestaurang. Varje dag serverar vi 1 300 portioner till elever och lärare vid Jättestenskolan och andra skolor och dessutom några av äldreboendena.

– All mat lagas från grunden med råvaror som köps in från olika håll. Och allt bröd bakas här. Och så en dag om året har vi en sådan här fest.

På kommunen vill man att både elever och andra ska prata om maten.

Kycklingfajita (för fyra)

Strimla 400 gram kycklingfilé, 1 röd paprika och 1 gul lök.

Stek kycklingen i smör eller olja. Tillsätt paprika, lök och kryddmix. Stek färdigt under omrörning i 2-3 minuter.

Värm tortillabröden.

Fördela fajitafyllningen, guacumolemix, tacosås, avokado och sallad över bröden och vik eller rulla ihop.

Källa: www.santamariaworld.com