2016-07-07 15:58

2016-07-08 09:30

Libanesisk matvagn på Nya torget

FORSHAGA: "Från hundra till noll"

I Libanon drev familjen Benyamine-Ibraham en framgångsrik matverksamhet. Efter att ha fastnat i krigets Syrien flydde de till Sverige. Nu har de börjat om från noll och öppnat en libanesisk matvagn på Nya torget i Forshaga.

Känslan av att lämna allting bakom sig och börja om på nytt är något som 20-åriga Jona Benyamine redan känner allt för väl. Hon är uppvuxen i Libanons huvudstad Beirut och hade ett bra liv innan hon och familjen blev fast i Syrien 2011.

– Vi skulle bara hälsa på kusiner, sedan kom kriget och vi fick inte återvända till Libanon. Det var hemskt och jättejobbigt, berättar Jona Benyamine.

Hennes föräldrar jobbade inom restaurang- och cateringbranschen och pappan lyckades få jobb i Sverige genom släktingar i Skövde. 2013 fick hela familjen uppehållstillstånd och kunde lämna Syrien via Libanon och Turkiet.

– IS kom till staden vi bodde i innan vi lämnade Syrien. De tog 360 personer och hotade folk för att få pengar. Jag kände mig extra utsatt eftersom de ville döda kvinnor. Vi ville inte vänta på att något skulle hända, säger Jona Benyamine.

Pratar fem språk

Efter en kort tid i Skövde har familjen nu bott nästan tre år i Forshaga. För föräldrarna har det varit svårt att lära sig svenska, men Jona Benyamine har haft lätt för sig. Nu pratar hon fem språk flytande, inklusive svenska.

– Jag vill bli polis och hoppas kunna gå en väktarutbildning i höst, säger hon.

I sommar jobbar hon i familjens nyöppnade matvagn på Nya torget. Där hjälper hon till med att servera hemgjord kebab och falafel till hungriga Forshagabor.

– Vi har fått så fin hjälp från kommunen och Röda korset. Och jag är stolt och glad över att ha kunnat starta upp det här själv. Det är svårt att öppna företag i Sverige jämfört med i Libanon. Det är mycket mer pappersarbete och skatt här, säger Jona Benyamine.

Under torsdagens invigning av matvagnen fixar hon maten ihop med sin mamma, Souad Ibraham. Egeninlagd gurka mixas med kummin innan de första kebabrullarna serveras till Röda korsets frivilliga som hjälpt familjen hamna där de är i dag.

”Inga noviser”

– De har deltagit i vår integrationsverksamhet och visade tidigt intresse för att starta upp någon form av restaurang. Vi ger stöd och råd. Det är svårt när man inte vet vad de olika aktörerna som Skatteverket, Arbetsförmedlingen och kommunen gör. Men de är inga noviser, utan erfarna företagare, säger Aakash Budathoki på Röda korset.

Han är imponerad över familjen byggt upp en verksamhet i liten skala efter att ha drivit flera framgångsrika företag hemma i Libanon.

– Vi har gått från hundra till noll och ska göra vårt bästa för att komma upp till hundra igen, säger 16-åriga Jack Benyamine som är bror till Jona.

Hur ser framtiden ut?

– Vi hoppas att kiosken går bra och att vi kan öppna en större restaurang längre fram, säger Jona Benyamine.

Kan man få kebabreceptet?

– Försök inte ens, den hemligheten avslöjar vi inte, ler hon.

Känslan av att lämna allting bakom sig och börja om på nytt är något som 20-åriga Jona Benyamine redan känner allt för väl. Hon är uppvuxen i Libanons huvudstad Beirut och hade ett bra liv innan hon och familjen blev fast i Syrien 2011.

– Vi skulle bara hälsa på kusiner, sedan kom kriget och vi fick inte återvända till Libanon. Det var hemskt och jättejobbigt, berättar Jona Benyamine.

Hennes föräldrar jobbade inom restaurang- och cateringbranschen och pappan lyckades få jobb i Sverige genom släktingar i Skövde. 2013 fick hela familjen uppehållstillstånd och kunde lämna Syrien via Libanon och Turkiet.

– IS kom till staden vi bodde i innan vi lämnade Syrien. De tog 360 personer och hotade folk för att få pengar. Jag kände mig extra utsatt eftersom de ville döda kvinnor. Vi ville inte vänta på att något skulle hända, säger Jona Benyamine.

Pratar fem språk

Efter en kort tid i Skövde har familjen nu bott nästan tre år i Forshaga. För föräldrarna har det varit svårt att lära sig svenska, men Jona Benyamine har haft lätt för sig. Nu pratar hon fem språk flytande, inklusive svenska.

– Jag vill bli polis och hoppas kunna gå en väktarutbildning i höst, säger hon.

I sommar jobbar hon i familjens nyöppnade matvagn på Nya torget. Där hjälper hon till med att servera hemgjord kebab och falafel till hungriga Forshagabor.

– Vi har fått så fin hjälp från kommunen och Röda korset. Och jag är stolt och glad över att ha kunnat starta upp det här själv. Det är svårt att öppna företag i Sverige jämfört med i Libanon. Det är mycket mer pappersarbete och skatt här, säger Jona Benyamine.

Under torsdagens invigning av matvagnen fixar hon maten ihop med sin mamma, Souad Ibraham. Egeninlagd gurka mixas med kummin innan de första kebabrullarna serveras till Röda korsets frivilliga som hjälpt familjen hamna där de är i dag.

”Inga noviser”

– De har deltagit i vår integrationsverksamhet och visade tidigt intresse för att starta upp någon form av restaurang. Vi ger stöd och råd. Det är svårt när man inte vet vad de olika aktörerna som Skatteverket, Arbetsförmedlingen och kommunen gör. Men de är inga noviser, utan erfarna företagare, säger Aakash Budathoki på Röda korset.

Han är imponerad över familjen byggt upp en verksamhet i liten skala efter att ha drivit flera framgångsrika företag hemma i Libanon.

– Vi har gått från hundra till noll och ska göra vårt bästa för att komma upp till hundra igen, säger 16-åriga Jack Benyamine som är bror till Jona.

Hur ser framtiden ut?

– Vi hoppas att kiosken går bra och att vi kan öppna en större restaurang längre fram, säger Jona Benyamine.

Kan man få kebabreceptet?

– Försök inte ens, den hemligheten avslöjar vi inte, ler hon.