2015-11-22 16:25

2015-11-22 16:25

Välbesökt bland julpynt och grytlappar

FORSHAGA: Julmarknad med utställning

Julklappar och grytlappar.
Det fanns det att köpa och titta på vid helgens julmarknad i Forshaga.

Första snön har fallit och julmarknaderna har börjat avlösa varandra. Under den gångna helgen var det hembygdsgården i Forshaga som stod som värd för en av dem.

Naturligtvis kunde de som ville förse sig med julpynt och -klappar, men man kunde även ta en titt på ett 1940-talskök.

– Vi har gjort i ordning ett litet kök, med bland annat en gammal elektrisk spis från 1947. Den var i bruk in på 1990-talet, och det kunde man nog inte tro att den ska hålla i femtio år, säger Inger Asker från hembygdsföreningen i Forshaga.

Vad skiljer det köket från dagens moderna?

– Det är obekvämare. Hjälpmedlen var inte de samma, då fanns det till exempel inga elektriska hushållsapparater.

Skulle man kunna laga ett nutida julbord i ett sådant kök?

– Det är nog inte problem, man klarade av att göra det på en vedspis också. De husmödrar som fanns då klarade nog av att laga en julmiddag bättre än dagens yrkesarbetande kvinnor.

Insamlade

Varje år har man också en utställning på marknaden, ett sätt att sticka ut gentemot andra. Drygt 200 grytlappar, i olika former och tekniker, hade samlats in från boende i trakten.

– Grytlappar är ett utlopp för kreativitet, säger Sara Nilsson som är den som har hand om utställningarna.

Har grytlapparna utvecklats i takt med att köken har ändrats?

– Det kan jag nog inte säga, men många är nog inte lämpliga att använda för att ta i ett pannskaft, säger Inger Asker.

Och grytlappar kan uppstå när man minst anar det. På en lapp som följde med en av de inlämnade står att läsa: ”Det bidde ingen halsduk till mig i slöjden, det bidde istället en grytlapp till mamma”.

Första snön har fallit och julmarknaderna har börjat avlösa varandra. Under den gångna helgen var det hembygdsgården i Forshaga som stod som värd för en av dem.

Naturligtvis kunde de som ville förse sig med julpynt och -klappar, men man kunde även ta en titt på ett 1940-talskök.

– Vi har gjort i ordning ett litet kök, med bland annat en gammal elektrisk spis från 1947. Den var i bruk in på 1990-talet, och det kunde man nog inte tro att den ska hålla i femtio år, säger Inger Asker från hembygdsföreningen i Forshaga.

Vad skiljer det köket från dagens moderna?

– Det är obekvämare. Hjälpmedlen var inte de samma, då fanns det till exempel inga elektriska hushållsapparater.

Skulle man kunna laga ett nutida julbord i ett sådant kök?

– Det är nog inte problem, man klarade av att göra det på en vedspis också. De husmödrar som fanns då klarade nog av att laga en julmiddag bättre än dagens yrkesarbetande kvinnor.

Insamlade

Varje år har man också en utställning på marknaden, ett sätt att sticka ut gentemot andra. Drygt 200 grytlappar, i olika former och tekniker, hade samlats in från boende i trakten.

– Grytlappar är ett utlopp för kreativitet, säger Sara Nilsson som är den som har hand om utställningarna.

Har grytlapparna utvecklats i takt med att köken har ändrats?

– Det kan jag nog inte säga, men många är nog inte lämpliga att använda för att ta i ett pannskaft, säger Inger Asker.

Och grytlappar kan uppstå när man minst anar det. På en lapp som följde med en av de inlämnade står att läsa: ”Det bidde ingen halsduk till mig i slöjden, det bidde istället en grytlapp till mamma”.