2017-05-19 06:00

2017-05-19 06:00

Kokboksvågen når ända till Kina

GRYTHYTTAN: Livets goda på pränt – nu gör världens bästa kokböcker upp i VM

Kokboksfloden fortsätter att vara bred och strid.
– Det kommer ut över 25 000 kokböcker varje år i världen, upplyser Pelle Agorelius.
När han snart åker till Kina är det för att vara med på det som lite slarvigt kan kallas för kokboks-VM. Han tror att Sverige kommer att hålla sig väl framme i den hårda konkurrensen.

Vi har stämt träff på Måltidens hus i Grythyttan, närmare bestämt i Måltidsbiblioteket. Här finns böcker och tidskrifter i mängder på temat måltid, alltifrån renodlade kokböcker till ytterst smala specialinriktade skrifter om någon alldeles särskild ingrediens. Biblioteket är en guldgruva för studenterna på Restauranghögskolan – och en perfekt inramning för ett samtal om det äventyr som Pelle Agorelius snart ger sig ut på.

Den 27-28 maj är det final i kokboks-VM, eller Gourmand Awards, som det egentligen heter. Finalen går i Yantai i Kina. Böcker från 211 länder, varav 60 är på plats, har nominerats att konkurrera om VM-titlarna.

– Det är världens bästa kokböcker, säger Pelle Agorelius och påminner även om det extremt stora utbudet av nya matböcker.

– Konkurrensen är stenhård!

Samtidigt är han säker på att Sverige kommer att stå sig väl i konkurrensen. Det ges ut cirka 400 böcker per år i Sverige inom måltidsområdet och många är bra.

– Vi ser hög kvalitet som kommer från Sverige. Kokböckerna är Sverigebilden och de speglar sin samtid, säger han.

Ett 20-tal svenskar är med i truppen och tävlingen blir en samlingsplats för författare, förläggare, kockar, matskribenter och många fler.

Pelle Agorelius har varit aktiv inom Gourmand Awards förut på olika sätt, men den här gången reser han även som en av de nominerade. Han är aktuell för en special award för sitt arbete med Husmansbord.

Men mest är det böcker som tävlar och precis som i måltidsbiblioteket finns många olika kategorier med när listan över de nominerade presenteras. Faktum är att begreppet ”kokbok” känns för snävt.

– Det kallas ju kokböcker, men man får nog bredda konceptet på något sätt, till böcker med matanknytning, föreslår Pelle Agorelius.

Bland böckerna som tävlar finns i och för sig också högst traditionella, som exempelvis klassikern Vår kokbok.

– Det är ju folkhemmet i bokform. I princip alla svenskar har nog ett förhållande till Vår kokbok. För många är det grundkokboken, som man fick på högstadiet i hemkunskapen eller som present när man var på väg till första lägenheten.

1951 kom den första utgåvan och i måltidsbiblioteket finns en komplett samling.

– Världens största samling av Vår kokbok, så vitt vi vet, finns här i Grythyttan.

En annan av Pelles personliga favoriter är en bok som hör till en helt annan genre. Han drar upp Pluras kokbok ur bokvagnen och börjar frenetiskt bläddra för att visa en särskild passus, som han tycker visar karaktären.

– Han bjuder inte bara på mat i boken utan även på sig själv, på ett oerhört utlämnande sätt. Han är en riktig författare, betonar han och tillägger, ifall nån har fördomsregistret påslaget:

– Det är ju lätt att man tänker ”ännu en kändis som gjort en kokbok”, då blir man alltid lite skeptisk, men Plura är väldigt kunnig om mat.

På sätt och vis är Pluras bok typisk för den moderna måltidslitteraturen, tycker han.

– Den nya kokboksförfattaren är inte receptstyrd utan är en författare som ger en berättelse, som gärna kan vara berörande.

Nu återstår att se om Plura till och med lyckas beröra den internationella juryn – ska han få bära titeln bäst i världen?

Vi har stämt träff på Måltidens hus i Grythyttan, närmare bestämt i Måltidsbiblioteket. Här finns böcker och tidskrifter i mängder på temat måltid, alltifrån renodlade kokböcker till ytterst smala specialinriktade skrifter om någon alldeles särskild ingrediens. Biblioteket är en guldgruva för studenterna på Restauranghögskolan – och en perfekt inramning för ett samtal om det äventyr som Pelle Agorelius snart ger sig ut på.

Den 27-28 maj är det final i kokboks-VM, eller Gourmand Awards, som det egentligen heter. Finalen går i Yantai i Kina. Böcker från 211 länder, varav 60 är på plats, har nominerats att konkurrera om VM-titlarna.

– Det är världens bästa kokböcker, säger Pelle Agorelius och påminner även om det extremt stora utbudet av nya matböcker.

– Konkurrensen är stenhård!

Samtidigt är han säker på att Sverige kommer att stå sig väl i konkurrensen. Det ges ut cirka 400 böcker per år i Sverige inom måltidsområdet och många är bra.

– Vi ser hög kvalitet som kommer från Sverige. Kokböckerna är Sverigebilden och de speglar sin samtid, säger han.

Ett 20-tal svenskar är med i truppen och tävlingen blir en samlingsplats för författare, förläggare, kockar, matskribenter och många fler.

Pelle Agorelius har varit aktiv inom Gourmand Awards förut på olika sätt, men den här gången reser han även som en av de nominerade. Han är aktuell för en special award för sitt arbete med Husmansbord.

Men mest är det böcker som tävlar och precis som i måltidsbiblioteket finns många olika kategorier med när listan över de nominerade presenteras. Faktum är att begreppet ”kokbok” känns för snävt.

– Det kallas ju kokböcker, men man får nog bredda konceptet på något sätt, till böcker med matanknytning, föreslår Pelle Agorelius.

Bland böckerna som tävlar finns i och för sig också högst traditionella, som exempelvis klassikern Vår kokbok.

– Det är ju folkhemmet i bokform. I princip alla svenskar har nog ett förhållande till Vår kokbok. För många är det grundkokboken, som man fick på högstadiet i hemkunskapen eller som present när man var på väg till första lägenheten.

1951 kom den första utgåvan och i måltidsbiblioteket finns en komplett samling.

– Världens största samling av Vår kokbok, så vitt vi vet, finns här i Grythyttan.

En annan av Pelles personliga favoriter är en bok som hör till en helt annan genre. Han drar upp Pluras kokbok ur bokvagnen och börjar frenetiskt bläddra för att visa en särskild passus, som han tycker visar karaktären.

– Han bjuder inte bara på mat i boken utan även på sig själv, på ett oerhört utlämnande sätt. Han är en riktig författare, betonar han och tillägger, ifall nån har fördomsregistret påslaget:

– Det är ju lätt att man tänker ”ännu en kändis som gjort en kokbok”, då blir man alltid lite skeptisk, men Plura är väldigt kunnig om mat.

På sätt och vis är Pluras bok typisk för den moderna måltidslitteraturen, tycker han.

– Den nya kokboksförfattaren är inte receptstyrd utan är en författare som ger en berättelse, som gärna kan vara berörande.

Nu återstår att se om Plura till och med lyckas beröra den internationella juryn – ska han få bära titeln bäst i världen?