2016-09-23 06:00

2016-09-23 06:00

Sikfors herrgård breddar med äppelmusteri

HÄLLEFORS: Mustar äpplen tre dagar i veckan

Sedan några år tillbaka finns en äppelodling vid Sikfors herrgård. Nu har herrgårdens ägare Uta Riedel och Oscar Jansson också öppnat ett äppelmusteri.
– Det kom som en naturlig följd, säger Oscar Jansson.

Sedan 1992 är Uta Riedel och Oscar Jansson ägare av Sikfors herrgård. Här driver de en hotell- och restaurangverksamhet, och som ett komplement till denna startade de 2013 en äppelodling vid herrgården.

– Vi har här en liten äppelodling med 140 träd och 15 olika sorter, och musteriet är en logisk följd när man har så mycket äpplen, att man gör någonting av dem, säger Uta Riedel.

Intresset för fruktträd har alltid funnits där, och redan på 1980-talet trampade paret Uta Riedel och Oscar Jansson druvor. Så när möjligheten att köpa maskiner för ett eget äppelmusteri dök upp förra hösten, slog paret till!

– Vi började spela med tanken för 1,5 år sedan ungefär, berättar Oscar Jansson.

Så går det till

Äpplena tvättas först i ett vattenbad, innan de krossas i maskinen och pressas. Pressaften filtreras från skal, kärnor och fruktkött och pastöriseras sedan, vilket ger äppelmusten en längre hållbarhet.

– Den är hållbar i minst ett år, förklarar Uta Riedel.

Som avslutning paketeras sedan den färdiga äppelmusten i treliters bag-in-box. För att maskineriet ska fungera optimalt krävs det minst 50 kilo äpplen för en pressning.

– Det motsvarar ungefär tre bananlådor, säger Uta Riedel.

När FT besöker det nyöppnade musteriet under produktionsdag nummer två, är Karin och Håkan Karlsson från Kårsta frukt och bär mitt uppe i pressandet av 250 kilo äpplen som de haft med sig. Och de första boxarna har redan hunnit bli klara.

– Det blev jättegott, säger Karin Karlsson och fortsätter.

– Det är smidigt också eftersom vi får ta med oss allting hem direkt när det är färdigt.

”Kanonroligt”

Uta Riedel berättar att det tar ungefär 20 minuter för ett äpple att bli till must från det att äpplet påbörjat sin resa genom hela pressningsproceduren.

– Hittills har det varit kanonroligt, vi har haft jättemycket folk som kommit hit och tittat och är nyfikna på vad vi håller på med. I går gjorde vi 400 liter saft och i dag blir det 1000 liter, säger Uta Riedel.

Oscar Jansson upplever även han en ett stort nöje med den nya verksamheten.

– Det är roligt, det är hantverk och frisk luft - sen blir det ett väldigt gott slutresultat också, säger han.

Till musteriet som kommer att ha öppet tre dagar i veckan, kan kunder genom tidsbokning ta med sig sina egna äpplen för att förvandla dessa till must. Ungefär 40-70 procent av äpplena blir till must.

– Är äpplena lite för mogna blir det bara mos, och då kan man inte pressa ut någonting för då sitter saften kvar i moset. Men när man har äpplen som känns lite ”crunchy” när man biter i dem, då är de perfekt för att musta och då får man ut ganska mycket, berättar Uta Riedel.

Än så länge är det endast äpplen som pressas på herrgården, men i framtiden kan det även bli tal om annat också.

– Vi kan tänka oss att pressa andra saker också, men så långt har vi inte kommit än. Man vet aldrig vad som sker i livet, det är det som är så skoj, säger Uta Riedel.

Sedan 1992 är Uta Riedel och Oscar Jansson ägare av Sikfors herrgård. Här driver de en hotell- och restaurangverksamhet, och som ett komplement till denna startade de 2013 en äppelodling vid herrgården.

– Vi har här en liten äppelodling med 140 träd och 15 olika sorter, och musteriet är en logisk följd när man har så mycket äpplen, att man gör någonting av dem, säger Uta Riedel.

Intresset för fruktträd har alltid funnits där, och redan på 1980-talet trampade paret Uta Riedel och Oscar Jansson druvor. Så när möjligheten att köpa maskiner för ett eget äppelmusteri dök upp förra hösten, slog paret till!

– Vi började spela med tanken för 1,5 år sedan ungefär, berättar Oscar Jansson.

Så går det till

Äpplena tvättas först i ett vattenbad, innan de krossas i maskinen och pressas. Pressaften filtreras från skal, kärnor och fruktkött och pastöriseras sedan, vilket ger äppelmusten en längre hållbarhet.

– Den är hållbar i minst ett år, förklarar Uta Riedel.

Som avslutning paketeras sedan den färdiga äppelmusten i treliters bag-in-box. För att maskineriet ska fungera optimalt krävs det minst 50 kilo äpplen för en pressning.

– Det motsvarar ungefär tre bananlådor, säger Uta Riedel.

När FT besöker det nyöppnade musteriet under produktionsdag nummer två, är Karin och Håkan Karlsson från Kårsta frukt och bär mitt uppe i pressandet av 250 kilo äpplen som de haft med sig. Och de första boxarna har redan hunnit bli klara.

– Det blev jättegott, säger Karin Karlsson och fortsätter.

– Det är smidigt också eftersom vi får ta med oss allting hem direkt när det är färdigt.

”Kanonroligt”

Uta Riedel berättar att det tar ungefär 20 minuter för ett äpple att bli till must från det att äpplet påbörjat sin resa genom hela pressningsproceduren.

– Hittills har det varit kanonroligt, vi har haft jättemycket folk som kommit hit och tittat och är nyfikna på vad vi håller på med. I går gjorde vi 400 liter saft och i dag blir det 1000 liter, säger Uta Riedel.

Oscar Jansson upplever även han en ett stort nöje med den nya verksamheten.

– Det är roligt, det är hantverk och frisk luft - sen blir det ett väldigt gott slutresultat också, säger han.

Till musteriet som kommer att ha öppet tre dagar i veckan, kan kunder genom tidsbokning ta med sig sina egna äpplen för att förvandla dessa till must. Ungefär 40-70 procent av äpplena blir till must.

– Är äpplena lite för mogna blir det bara mos, och då kan man inte pressa ut någonting för då sitter saften kvar i moset. Men när man har äpplen som känns lite ”crunchy” när man biter i dem, då är de perfekt för att musta och då får man ut ganska mycket, berättar Uta Riedel.

Än så länge är det endast äpplen som pressas på herrgården, men i framtiden kan det även bli tal om annat också.

– Vi kan tänka oss att pressa andra saker också, men så långt har vi inte kommit än. Man vet aldrig vad som sker i livet, det är det som är så skoj, säger Uta Riedel.

  • Mattias Karlsson