2016-03-21 13:38

2016-03-21 13:38

Ny vår för vackra Sjövillan

LOKA: Spendrups satsar vidare

Spendrups fortsätter satsa i Hällefors kommun.
Nu har företaget invigt senaste nytillskottet: ett finfint kök i Sjövillan, där både proffs och hemmakockar ska få husera.
– Det här är en lekstuga för oss kockar, säger Erik Lindeberg, mycket glad kökschef.

I fredags var det festligt på Loka brunn. Sjövillan, ett äldre trähus med fint läge vid vattnet, har fått en rejäl uppfräschning. I salongen har väggar – som skymde sjöutsikten! – rivits och nu kan matgästerna blicka ut över sjö respektive brunnsområde.

– Bästa utsikten på hela Loka är nu matsal, säger Erik Lindeberg.

Han är kökschef och att han sken i kapp med vårsolen i fredags är lätt att förstå – det är ett riktigt lyft hans arbetsplats har fått. Utsikten över Norra Loken i all ära, den största nyheten i Sjövillan är nog ändå det som hänt i köksregionerna. I Sjövillan finns nu ett sprillans nytt och toppmodernt kök med flera kockstationer.

– Vi har renoverat köket, så att vi har sju kök och en jättefin matsal, säger Mia Spendrups, vd för Loka.

Proffs och amatörer

Här kan Lokas kockar laga mat till bröllop, födelsedagsmottagningar och andra kalas, men det finns även möjlighet för privatpersoner och grupper att hyra köket för matlagningsevenemang.

– Bland annat kommer våra konferensgäster kunna köpa det som en aktivitet. Vi kommer även att ha det som festvåningskök, till bröllop och fester. Vi kommer även att ha matlagningskurser, berättar Erik Lindeberg.

Är det nya given att gästerna ska laga sin egen mat?

– Trenden är väldigt, väldigt het och matprogram är snart det enda som är på tv och folk gillar att laga mat, säger Erik och berättar att han kan tänka sig många varianter på temat.

– Det är vad gästerna efterfrågor och vår kreativitet som sätter gränserna.

Höga ambitioner

Mia Spendrup konstaterar att Sjövillan före renoveringen inte användes mycket alls.

– Den har närmast stått tom, berättar hon.

Längre tillbaka har den dock haft en viktigare roll. Kockprofilen Gert Klötzke har varit här med kocklandslaget för många år sedan och det blev en vändpunkt, tycker Mia Spendrup:

– Då vände man Lokas historia från att bara vara en kurort, till att också handla om restaurang och det har vi tagit fasta på, säger Mia Spendrup.

Nu är det fullt möjligt med den sortens besök igen och att ambitionsnivån är hög sticker Mia Spendrup inte under stol med.

Renoveringen av Sjövillan är bara ett av många projekt företaget har eller har haft på gång. Sedan Spendrups tog över Loka brunn 2007 har man – bland annat – renoverat badhuset (vattensalongen) och ett stort antal hotellrum. Även Grythyttans gästgiveri blev i Spendrups ägo för två år sedan och även där renoveras. Senaste tillskottet för Spendrups blev verksamheten vid Måltidens hus, där företaget från och med årsskiftet driver butiken och lunchrestaurangen och även har hand om guidningarna.

Fotnot: På FT-webben kan du se ett filminslag från invigningen.

I fredags var det festligt på Loka brunn. Sjövillan, ett äldre trähus med fint läge vid vattnet, har fått en rejäl uppfräschning. I salongen har väggar – som skymde sjöutsikten! – rivits och nu kan matgästerna blicka ut över sjö respektive brunnsområde.

– Bästa utsikten på hela Loka är nu matsal, säger Erik Lindeberg.

Han är kökschef och att han sken i kapp med vårsolen i fredags är lätt att förstå – det är ett riktigt lyft hans arbetsplats har fått. Utsikten över Norra Loken i all ära, den största nyheten i Sjövillan är nog ändå det som hänt i köksregionerna. I Sjövillan finns nu ett sprillans nytt och toppmodernt kök med flera kockstationer.

– Vi har renoverat köket, så att vi har sju kök och en jättefin matsal, säger Mia Spendrups, vd för Loka.

Proffs och amatörer

Här kan Lokas kockar laga mat till bröllop, födelsedagsmottagningar och andra kalas, men det finns även möjlighet för privatpersoner och grupper att hyra köket för matlagningsevenemang.

– Bland annat kommer våra konferensgäster kunna köpa det som en aktivitet. Vi kommer även att ha det som festvåningskök, till bröllop och fester. Vi kommer även att ha matlagningskurser, berättar Erik Lindeberg.

Är det nya given att gästerna ska laga sin egen mat?

– Trenden är väldigt, väldigt het och matprogram är snart det enda som är på tv och folk gillar att laga mat, säger Erik och berättar att han kan tänka sig många varianter på temat.

– Det är vad gästerna efterfrågor och vår kreativitet som sätter gränserna.

Höga ambitioner

Mia Spendrup konstaterar att Sjövillan före renoveringen inte användes mycket alls.

– Den har närmast stått tom, berättar hon.

Längre tillbaka har den dock haft en viktigare roll. Kockprofilen Gert Klötzke har varit här med kocklandslaget för många år sedan och det blev en vändpunkt, tycker Mia Spendrup:

– Då vände man Lokas historia från att bara vara en kurort, till att också handla om restaurang och det har vi tagit fasta på, säger Mia Spendrup.

Nu är det fullt möjligt med den sortens besök igen och att ambitionsnivån är hög sticker Mia Spendrup inte under stol med.

Renoveringen av Sjövillan är bara ett av många projekt företaget har eller har haft på gång. Sedan Spendrups tog över Loka brunn 2007 har man – bland annat – renoverat badhuset (vattensalongen) och ett stort antal hotellrum. Även Grythyttans gästgiveri blev i Spendrups ägo för två år sedan och även där renoveras. Senaste tillskottet för Spendrups blev verksamheten vid Måltidens hus, där företaget från och med årsskiftet driver butiken och lunchrestaurangen och även har hand om guidningarna.

Fotnot: På FT-webben kan du se ett filminslag från invigningen.