2016-08-26 06:00

2016-08-26 06:00

Lis om Pias framgångar

FOTBOLL: Tror på nya milstolpar för förbundskaptenen

Sveriges damlandslag gjorde stor succé i de olympiska spelen när de oväntat tog sig till final. Mycket av äran kan tillskrivas förbundskaptenen Pia Sundhage, som med väl planerade matchplaner låg bakom framgången.

Det finns många anledningar att fascineras av Sveriges förbundskapten Pia Sundhage. Hennes meriter talar för sig självt, och förbundskaptenens ledarskap har under sommaren inte bara inspirerat ett Svenskt damlandslag till stordåd, utan också fängslat ett helt land med sin starka personlighet.

FT var såklart nyfikna på att få veta mer, och tog därför kontakt med Filipstadstraktens egna fotbollsproffs Lis Landeman för ett snack om den svenske Förbundskaptenen.

Pia Sundhage och Lis Landeman har mycket gemensamt. De har båda ett stort intresse för musik, och blev på 1980-talet två av de första svenska utlandsproffsen, där Pia hamnade i Lazio och Lis i Fiorentina.

– Vi var mer kombattanter eftersom vi spelade emot varandra, berättar Lis Landeman, som ändå medger att de ändå var kompisar på så vis att de båda var utlandsproffs i samma liga.

Valde olika vägar

Den förre yttermittfältaren Lis Landeman har en fin karriär bakom sig, med bland annat sju säsonger och ungefär 60 gjorda mål för den värmländska storheten Mallbacken. Hon tycker att hennes förre motståndare Pia Sundhage gjort det bästa möjliga med sina förutsättningar under sommarens OS-turnering.

– De har gjort det bästa av det svenska laget, säger Lis.

– Hon har verkligen varit bra för svensk damfotboll, hon lever som hon lär och älskar fotboll.

Att det gått så bra för Pia Sundhage är ingenting som gör Lis direkt förvånad.

– Hon är inte stöpt i någon form utan gör det hon vill göra, och kan sedan stå för det.

Efter de bådas fotbollskarriärer valde som bekant Pia vägen mot nya fotbollsrelaterade utmaningar. Men på den väg där Pia fått anledning att fira triumfer med uppmärksammade sånger vid ett flertal tillfällen, valde Lis en annan väg efter sin karriär.

– Jag valde att satsa på familjen, djuren och mitt jobb i stället. Det finns så mycket annat jag vill göra också.

Just nu jobbar Lis som verksamhetschef i Kristinehamn för kulturen i skolan. Men hennes brinnande intresse för fotbollen kvarstår, och en egen tränarkarriär är något som hon tycker hade varit roligt att prova på.

– Ja, om jag hade bott närmre Mallbacken. Jag har gått tränarkurser och haft hand om fotbollsskolor. Men jag är en tävlingsmänniska, och om jag ska göra någonting så vill jag gå ”all in”.

Nu spår Lis i stället att Pia Sundhage kommer fortsätta sätta avtryck på fotbollsvärlden.

– Jag skulle inte bli förvånad om hon blir den förste kvinnliga tränaren att coacha ett herrlag på hög nivå. Men hon måste känna att det är rätt och att det är roligt.

Det finns många anledningar att fascineras av Sveriges förbundskapten Pia Sundhage. Hennes meriter talar för sig självt, och förbundskaptenens ledarskap har under sommaren inte bara inspirerat ett Svenskt damlandslag till stordåd, utan också fängslat ett helt land med sin starka personlighet.

FT var såklart nyfikna på att få veta mer, och tog därför kontakt med Filipstadstraktens egna fotbollsproffs Lis Landeman för ett snack om den svenske Förbundskaptenen.

Pia Sundhage och Lis Landeman har mycket gemensamt. De har båda ett stort intresse för musik, och blev på 1980-talet två av de första svenska utlandsproffsen, där Pia hamnade i Lazio och Lis i Fiorentina.

– Vi var mer kombattanter eftersom vi spelade emot varandra, berättar Lis Landeman, som ändå medger att de ändå var kompisar på så vis att de båda var utlandsproffs i samma liga.

Valde olika vägar

Den förre yttermittfältaren Lis Landeman har en fin karriär bakom sig, med bland annat sju säsonger och ungefär 60 gjorda mål för den värmländska storheten Mallbacken. Hon tycker att hennes förre motståndare Pia Sundhage gjort det bästa möjliga med sina förutsättningar under sommarens OS-turnering.

– De har gjort det bästa av det svenska laget, säger Lis.

– Hon har verkligen varit bra för svensk damfotboll, hon lever som hon lär och älskar fotboll.

Att det gått så bra för Pia Sundhage är ingenting som gör Lis direkt förvånad.

– Hon är inte stöpt i någon form utan gör det hon vill göra, och kan sedan stå för det.

Efter de bådas fotbollskarriärer valde som bekant Pia vägen mot nya fotbollsrelaterade utmaningar. Men på den väg där Pia fått anledning att fira triumfer med uppmärksammade sånger vid ett flertal tillfällen, valde Lis en annan väg efter sin karriär.

– Jag valde att satsa på familjen, djuren och mitt jobb i stället. Det finns så mycket annat jag vill göra också.

Just nu jobbar Lis som verksamhetschef i Kristinehamn för kulturen i skolan. Men hennes brinnande intresse för fotbollen kvarstår, och en egen tränarkarriär är något som hon tycker hade varit roligt att prova på.

– Ja, om jag hade bott närmre Mallbacken. Jag har gått tränarkurser och haft hand om fotbollsskolor. Men jag är en tävlingsmänniska, och om jag ska göra någonting så vill jag gå ”all in”.

Nu spår Lis i stället att Pia Sundhage kommer fortsätta sätta avtryck på fotbollsvärlden.

– Jag skulle inte bli förvånad om hon blir den förste kvinnliga tränaren att coacha ett herrlag på hög nivå. Men hon måste känna att det är rätt och att det är roligt.

  • Mattias Karlsson