2016-07-22 06:00

2016-07-22 06:00

Vill bygga ny stomme

INNEBANDY: Filipstad förbereder sig för en säsong i division 2

I våras stod det klart att Lesjöfors/Filipstad, som klubben då fortfarande hette, åkte ur herrarnas division 1 som nykomlingar.
En hel del har hänt sedan dess på både på ledarsidan och i spelartruppen, toppat med ett namnbyte på det.

Det har varit en hel del turbulens i Filipstads IBK, som klubben numer heter, sedan det blev klart att laget tvingas återvända till division 2 efter bara en säsong i ettan.

Ny huvudcoach och sportchef inför kommande säsong är Emil Olsson-Höök, som tidigare coachat Lesjöfors och Nykroppa.

– Vi kom i gång ganska sent, och gjorde första träningen i förra veckan. Det har varit lite turbulens i truppen och vi har inte vetat riktigt vilka som kommer fortsätta spela, berättar Olsson-Höök för FT när vi besöker honom hos hans flickvän i Lesjöfors.

– Vi åkte ur en serie, och det tar lite tid att bearbeta allt.

Den nye sportchefen har satts på stora prov direkt. Tre spelare har valt att lämna, och ännu fler har länge tvekat på grund av olika anledningar - i de flesta fall är det familjeskäl som ligger bakom tveksamheten.

Ny målvakt klar

Till Hagfors har den vindsnabbe och allroundkunnige Anders Skoog, samt målvakten Björn Nyström gått.

– I Skoog är det en bra spelare vi tappar, som vi inte kunnat ersätta med en ny likvärdig spelare. Han går till en bra förening där han kan fortsätta att utvecklas, och det är ett tapp vi får acceptera.

På målvaktssidan tycker Olsson-Höök däremot att man lyckats fylla hålet efter Björn Nyström.

– Vi får in Zackarias Lindgren som spelade i Degerfors ifjol där. Det kommer bli en öppen kamp mellan honom och Robin Karlberg om förstaspaden. Jag tycker vi har en likvärdig styrka på målvaktssidan som vi hade ifjol.

Förutom de två nämnda spelarförlusterna, försvinner också förra årets lagkapten Eric Jonestad, där är ingen ny klubb klar ännu.

Hoppas på fler nya

Förutom Lindgren, så har Filipstad också gjort klart med Markus Jonsson och Tobias Rimbjer från Nykroppa.

Klubben har dessutom varit i kontakt med ytterligare ett antal spelare, ett par spelare av dessa är fortfarande aktuella.

– Vi för bra samtal med Martin Frykberg (Lesjöfors), som tidigare spelat i A-laget här förut. Dessutom är vi försiktigt optimistiska att få med målvakten Morgan Lindgren, vi hoppas han ska komma och prova några gånger och på så vis få upp suget.

Stjernberg har förlängt

Ett glädjebesked som Emil Olsson-Höök precis hade fått när FT besökte honom var att poängkungen Magnus Stjernberg bestämt sig för att köra ytterligare minst en säsong.

– Vi är muntligt överens, förklarar han.

Andra spelare som fortfarande inte lämnat klara besked är Gustaf Ryhed, Mattias Fast, Markus Ståhl, Johan Nordström, Tobias Lungström och Johan Ryhed.

– Vi har gett dem ganska mycket betänketid. Bland annat har Gustaf, Tobias och Johan Nordström nyligen fått barn. Men nu har vi kommit till en fas där vi måste sätta en deadline för dem som är tveksamma.

Emil Olsson-Höök låter dock inte allt för orolig, utan känner att det redan finns mycket kvalitet i truppen.

– Vi har börjat titta på vad vi redan har i truppen, och få klart med de som finns. Det finns flera yngre spelare som börjar bli redo att axla en större mantel

Det finns även en hel del sparkapital i truppen som den 25-årige coachen hoppas kunna få ut mer av kommande säsong än vad som var fallet ifjol.

Tuffa matcher väntar

– Oskar Höjd har bestämt sig för att spela igen, det är kul att han ger sig själv chansen från start i år. Dessutom hoppas vi att Daniel Sjöberg ska vara mer tillgänglig i år. Han hade en jobbsituation som inte var gynnsam för oss ifjol. Det är en solklar förstacenter för oss i så fall.

Vad har ni för målsättning inför säsongen?

– Det kommer bli en stentuff serie, och vi kommer få jobba hårt varje match för att vinna. Det är klart att man vill vara högst upp i tabellen, men samtidigt vill vi att folk ska ha tålamod. Det är mycket nytt som kan ta lite tid att bygga ihop, säger Olsson-Höök och fortsätter.

– Vi har en otroligt billig trupp för att spela i division 2. Folk ska spela här av rätt anledningar, och vi har därför inte gått in i budgivningar om spelare. Vi vill bygga en grupp som vill spela för Filipstad.

Vad hoppas du som ny coach, kunna tillföra laget?

– Jag hoppas kunna ställa ett stabilare lag på banan. Vi har tidigare haft en obefintlig uppbyggnadsträning och förlorade många matcher ifjol på ren kondition.

– Som coach så ser jag mina största styrkor i att få ihop en bra och samspelt grupp som vill ta jobbet för varandra. Jag känner också att jag har en bra känsla för själva matchcoachningen, att kunna se vilka spelare som är heta för dagen.

Det har varit en hel del turbulens i Filipstads IBK, som klubben numer heter, sedan det blev klart att laget tvingas återvända till division 2 efter bara en säsong i ettan.

Ny huvudcoach och sportchef inför kommande säsong är Emil Olsson-Höök, som tidigare coachat Lesjöfors och Nykroppa.

– Vi kom i gång ganska sent, och gjorde första träningen i förra veckan. Det har varit lite turbulens i truppen och vi har inte vetat riktigt vilka som kommer fortsätta spela, berättar Olsson-Höök för FT när vi besöker honom hos hans flickvän i Lesjöfors.

– Vi åkte ur en serie, och det tar lite tid att bearbeta allt.

Den nye sportchefen har satts på stora prov direkt. Tre spelare har valt att lämna, och ännu fler har länge tvekat på grund av olika anledningar - i de flesta fall är det familjeskäl som ligger bakom tveksamheten.

Ny målvakt klar

Till Hagfors har den vindsnabbe och allroundkunnige Anders Skoog, samt målvakten Björn Nyström gått.

– I Skoog är det en bra spelare vi tappar, som vi inte kunnat ersätta med en ny likvärdig spelare. Han går till en bra förening där han kan fortsätta att utvecklas, och det är ett tapp vi får acceptera.

På målvaktssidan tycker Olsson-Höök däremot att man lyckats fylla hålet efter Björn Nyström.

– Vi får in Zackarias Lindgren som spelade i Degerfors ifjol där. Det kommer bli en öppen kamp mellan honom och Robin Karlberg om förstaspaden. Jag tycker vi har en likvärdig styrka på målvaktssidan som vi hade ifjol.

Förutom de två nämnda spelarförlusterna, försvinner också förra årets lagkapten Eric Jonestad, där är ingen ny klubb klar ännu.

Hoppas på fler nya

Förutom Lindgren, så har Filipstad också gjort klart med Markus Jonsson och Tobias Rimbjer från Nykroppa.

Klubben har dessutom varit i kontakt med ytterligare ett antal spelare, ett par spelare av dessa är fortfarande aktuella.

– Vi för bra samtal med Martin Frykberg (Lesjöfors), som tidigare spelat i A-laget här förut. Dessutom är vi försiktigt optimistiska att få med målvakten Morgan Lindgren, vi hoppas han ska komma och prova några gånger och på så vis få upp suget.

Stjernberg har förlängt

Ett glädjebesked som Emil Olsson-Höök precis hade fått när FT besökte honom var att poängkungen Magnus Stjernberg bestämt sig för att köra ytterligare minst en säsong.

– Vi är muntligt överens, förklarar han.

Andra spelare som fortfarande inte lämnat klara besked är Gustaf Ryhed, Mattias Fast, Markus Ståhl, Johan Nordström, Tobias Lungström och Johan Ryhed.

– Vi har gett dem ganska mycket betänketid. Bland annat har Gustaf, Tobias och Johan Nordström nyligen fått barn. Men nu har vi kommit till en fas där vi måste sätta en deadline för dem som är tveksamma.

Emil Olsson-Höök låter dock inte allt för orolig, utan känner att det redan finns mycket kvalitet i truppen.

– Vi har börjat titta på vad vi redan har i truppen, och få klart med de som finns. Det finns flera yngre spelare som börjar bli redo att axla en större mantel

Det finns även en hel del sparkapital i truppen som den 25-årige coachen hoppas kunna få ut mer av kommande säsong än vad som var fallet ifjol.

Tuffa matcher väntar

– Oskar Höjd har bestämt sig för att spela igen, det är kul att han ger sig själv chansen från start i år. Dessutom hoppas vi att Daniel Sjöberg ska vara mer tillgänglig i år. Han hade en jobbsituation som inte var gynnsam för oss ifjol. Det är en solklar förstacenter för oss i så fall.

Vad har ni för målsättning inför säsongen?

– Det kommer bli en stentuff serie, och vi kommer få jobba hårt varje match för att vinna. Det är klart att man vill vara högst upp i tabellen, men samtidigt vill vi att folk ska ha tålamod. Det är mycket nytt som kan ta lite tid att bygga ihop, säger Olsson-Höök och fortsätter.

– Vi har en otroligt billig trupp för att spela i division 2. Folk ska spela här av rätt anledningar, och vi har därför inte gått in i budgivningar om spelare. Vi vill bygga en grupp som vill spela för Filipstad.

Vad hoppas du som ny coach, kunna tillföra laget?

– Jag hoppas kunna ställa ett stabilare lag på banan. Vi har tidigare haft en obefintlig uppbyggnadsträning och förlorade många matcher ifjol på ren kondition.

– Som coach så ser jag mina största styrkor i att få ihop en bra och samspelt grupp som vill ta jobbet för varandra. Jag känner också att jag har en bra känsla för själva matchcoachningen, att kunna se vilka spelare som är heta för dagen.

  • Mattias Karlsson