2016-07-11 15:27

2016-07-11 15:27

Det är kvinnofriden som står på spel

DEBATT: Offer på den politiska korrekthetens altare?

Som förälder till tre döttrar kommer den senaste tidens rapporter om sexuella ofredanden på Pip-festivalen i Karlstad väldigt nära.

En av mina döttrar besökte den festivalen vid ett annat tillfälle och kunde blivit en av de drabbade. Att det är skjuts som gäller numera vart hon än ska är regel. Så såg det inte ut för några år sedan. När jag som pappa försökt belysa det här problemet har jag mött en vägg.

Men nu tycks det som att det äntligen är ok att bemöta problemet på ett ärligt och öppet sätt. Några av de som delgivits misstanke om sexuellt ofredande på pip-festivalen är pojkar boende på ett hvb-hem i Filipstad.

Här föds förstås mängder med frågor om vem som ansvarar för dessa pojkar och vilka åtgärder man nu tänker vidta innan man skickar iväg dem i grupp på annan rekreation.

Som kollektiv är det nog också dags att vi rätar upp debatten en gång för alla. Det här tassandet på tå vi sysslat med en längre tid börjar bära frukt i form av minskad kvinnofrid. Att bara konstatera att inhemska män också begår ofredanden löser inte det ökade problemet med att grupper av ensamkommande pojkar ringar in flickor och antastar dem. För att kunna lösa samhällsproblem måste man tillåta sig att ringa in problemen och bemöta dem. Att som tidigare syssla med hemliga polisregister samt att mörka incidenter i media hjälper inte våra unga kvinnor till ökad frihet och trygghet i vårt samhälle. Det bidrar faktiskt bara till den negativa utvecklingen. Och vi ska inte låsa in våra kvinnor eller dela upp samhället i separata zoner för män och kvinnor även om det allt tydligare framgår att det finns krafter som vill just detta! Med de senaste händelserna som underlag vill jag ställa några enkla frågor som väcks i mig när jag följer debatten:

1. Är det feministisk politik att mörka sexuella trakasserier mot kvinnor bara för att de är politiskt obekväma?

2. Är det likabehandling när man bemöter brottslingar olika beroende på etnicitet och ursprung?

3. På vilket sätt skyddar man unga kvinnor genom att stoppa huvudet i sanden?

Nyligen genomförde Moderaterna i Filipstad en manifestation för kvinnofrid. Frågan från media var om det inte fanns risk att det skulle uppfattas främlingsfientligt. Frågan var ju förstås väntad i dagens mediaklimat. Men den är ensidig. Min motfråga blir istället:

Finns det inte risk för att dessa pojkars beteende kan uppfattas som främlings- och kvinnofientligt? Och i samma andetag kommer nästa fråga: Finns det inte en uppenbar risk att unga kvinnor begränsas tillträde till det offentliga rummet när de riskerar att fara illa på det här sättet?

Det är dags att börja se bägge sidorna av myntet och sluta låtsas som att det regnar. Vi får inte sända signaler till våra unga kvinnor att vi prioriterar skyddandet av brottslingar före offren. Vi får heller inte skicka signaler till fler potentiella kvinnofridskränkare oavsett vilka de är att det är fritt fram. Att ha en sund och ansvarsfull människosyn handlar inte bara om att värna likabehandling i vackert väder - den skall värnas även när det blåser: Det är kvinnofriden som står på spel nu och den får vi inte dribbla bort i den politiska retoriken!

Marcos Ciscar

Moderaterna i Filipstad

En av mina döttrar besökte den festivalen vid ett annat tillfälle och kunde blivit en av de drabbade. Att det är skjuts som gäller numera vart hon än ska är regel. Så såg det inte ut för några år sedan. När jag som pappa försökt belysa det här problemet har jag mött en vägg.

Men nu tycks det som att det äntligen är ok att bemöta problemet på ett ärligt och öppet sätt. Några av de som delgivits misstanke om sexuellt ofredande på pip-festivalen är pojkar boende på ett hvb-hem i Filipstad.

Här föds förstås mängder med frågor om vem som ansvarar för dessa pojkar och vilka åtgärder man nu tänker vidta innan man skickar iväg dem i grupp på annan rekreation.

Som kollektiv är det nog också dags att vi rätar upp debatten en gång för alla. Det här tassandet på tå vi sysslat med en längre tid börjar bära frukt i form av minskad kvinnofrid. Att bara konstatera att inhemska män också begår ofredanden löser inte det ökade problemet med att grupper av ensamkommande pojkar ringar in flickor och antastar dem. För att kunna lösa samhällsproblem måste man tillåta sig att ringa in problemen och bemöta dem. Att som tidigare syssla med hemliga polisregister samt att mörka incidenter i media hjälper inte våra unga kvinnor till ökad frihet och trygghet i vårt samhälle. Det bidrar faktiskt bara till den negativa utvecklingen. Och vi ska inte låsa in våra kvinnor eller dela upp samhället i separata zoner för män och kvinnor även om det allt tydligare framgår att det finns krafter som vill just detta! Med de senaste händelserna som underlag vill jag ställa några enkla frågor som väcks i mig när jag följer debatten:

1. Är det feministisk politik att mörka sexuella trakasserier mot kvinnor bara för att de är politiskt obekväma?

2. Är det likabehandling när man bemöter brottslingar olika beroende på etnicitet och ursprung?

3. På vilket sätt skyddar man unga kvinnor genom att stoppa huvudet i sanden?

Nyligen genomförde Moderaterna i Filipstad en manifestation för kvinnofrid. Frågan från media var om det inte fanns risk att det skulle uppfattas främlingsfientligt. Frågan var ju förstås väntad i dagens mediaklimat. Men den är ensidig. Min motfråga blir istället:

Finns det inte risk för att dessa pojkars beteende kan uppfattas som främlings- och kvinnofientligt? Och i samma andetag kommer nästa fråga: Finns det inte en uppenbar risk att unga kvinnor begränsas tillträde till det offentliga rummet när de riskerar att fara illa på det här sättet?

Det är dags att börja se bägge sidorna av myntet och sluta låtsas som att det regnar. Vi får inte sända signaler till våra unga kvinnor att vi prioriterar skyddandet av brottslingar före offren. Vi får heller inte skicka signaler till fler potentiella kvinnofridskränkare oavsett vilka de är att det är fritt fram. Att ha en sund och ansvarsfull människosyn handlar inte bara om att värna likabehandling i vackert väder - den skall värnas även när det blåser: Det är kvinnofriden som står på spel nu och den får vi inte dribbla bort i den politiska retoriken!

Marcos Ciscar

Moderaterna i Filipstad