2017-07-14 06:00

2017-07-14 06:00

Harmoni utgör basen i Lönngården

VECKANS FÖRETAG: Ekologisk köttproduktion, skogsbruk och spannmål bygger verksamheten

Gräset lyser grönt och borta vid horisonten går det att skymta kor som går omkring och håller landskapet öppet. I en miljö som ger lugn och harmoni i Sutterhöjden bor familjen Lander och driver företaget och lantbruket Lönngården.

I boningshusets trädgård reser sig en lönn av det mäktigare slaget.

Och intrycket vid ett besök på Lönngården i Sutterhöjden är också mäktigt.

Vyerna över de öppna landskapen sträcker sig långt. På ängarna går korna och njuter av livet och i stallet kan de nordsvenska brukshästarna Granit och Tindra bestämma själva om de vill ge sig ut i solskenet eller stanna inne där det är svalare.

Familjen Lander, som består av Kajsa och Henrik och deras två barn, kan inte göra annat än att trivas i den lantliga miljön.

Lönngården är dock inte bara en plats att bo på, det är även familjens företag.

– Köttproduktionen och skogen är de två stora delarna i verksamheten för oss, säger Henrik Lander.

– Och då är det främst nötkött vi producerar, säger Kajsa Lander.

– Vi odlar också spannmål, främst för foder men vi har även brödvete. Vi har även en liten fårbesättning. Vårt nötkött och spannmålet är ekologiskt och Kravmärkt medan fårköttet som vi producerar bara är EU-ekologiskt. Att fåren inte är Kravmärkta har att göra med att de får vara inne på vintern, säger Henrik Lander, nästan ursäktande.

Att ha yrket bonde ger mycket frisk luft och gott om tid till att sköta om djuren.

Men det finns också en fördom som säger att det är ett hårt jobb med mycket slit, långa dagar, svårt att ta ledigt och dåligt betalt. Med det synsättet är det svårt att förstå varför någon frivilligt skulle vilja ge sig in i lantbruksbranschen.

Kajsa och Henrik Lander kan hålla med om att det finns tuffa dagar som i många andra yrken, men de skulle aldrig skriva under på att den fördomen är sann.

– Visst är det så att det innebär ett ansvar dygnet runt att ha djur, men vi kan samtidigt ta ledigt som många andra, säger Kajsa.

– Och vi har anställd personal som hjälper oss, säger Henrik.

Att kunna driva företaget på det sätt som de själva vill ser de som ett stort plus, liksom att kunna hålla i gång olika projekt samtidigt.

– Jag trivs med att ha mycket att göra, att alltid ha någonting på gång. Jag trivs när det rör på sig, säger Kajsa.

Henrik tog över verksamheten på Lönngården från sina föräldrar för 17 år sedan. Men det var faktiskt inte givet att det skulle bli så.

– Jag utbildade mig till ekonom och var inställd på det. Men så tog jag över gården och upptäckte vad roligt det var att vara bonde och företagare. Här får vi göra så många olika saker, ena stunden flyttar man på några kor, andra stunden bygger man en ladugård. Det är få yrken där man får hålla på med så många olika saker, säger han.

Det där med att bygga en ladugård är i högsta grad aktuellt. Henrik Lander tillbringar mycket tid vid det gamla grustaget i Sutterhöjden där han tillsammans med några medarbetare bygger en ny ladugård av större modell.

Ladan är tänkt att ge Lönngården en ökad kapacitet i köttproduktionen, liksom en bra boendemiljö för djuren och arbetsmiljö för personalen. I oktober är planen att den nya ladugården ska stå klar för inflyttning.

Den ökade kapaciteten kommer ge företaget en större möjligheter att utveckla sin affärsidé att sälja ekologiska köttlådor. Nötdjuren kommer till gården som kalvar vid ett halvårs ålder och slaktas när de är cirka två år.

Lönngården började med att sälja köttlådorna för ungefär fem år sedan och kan konstatera att det har gått över förväntan bra hittills.

– Det som är det roliga med försäljningen är att vi får kontakt med våra kunder direkt och att vi ser att de är nöjda, säger Henrik.

– Till en början sålde vi till släkt och vänner, men det har bara ökat och vi har fått kunder från många olika håll, säger Kajsa.

– Ja, vi har inte behövt marknadsföra oss aktivt på det sättet och leta upp nya kunder, utan det är folk som har hittat oss – det känns kul, säger Henrik.

I boningshusets trädgård reser sig en lönn av det mäktigare slaget.

Och intrycket vid ett besök på Lönngården i Sutterhöjden är också mäktigt.

Vyerna över de öppna landskapen sträcker sig långt. På ängarna går korna och njuter av livet och i stallet kan de nordsvenska brukshästarna Granit och Tindra bestämma själva om de vill ge sig ut i solskenet eller stanna inne där det är svalare.

Familjen Lander, som består av Kajsa och Henrik och deras två barn, kan inte göra annat än att trivas i den lantliga miljön.

Lönngården är dock inte bara en plats att bo på, det är även familjens företag.

– Köttproduktionen och skogen är de två stora delarna i verksamheten för oss, säger Henrik Lander.

– Och då är det främst nötkött vi producerar, säger Kajsa Lander.

– Vi odlar också spannmål, främst för foder men vi har även brödvete. Vi har även en liten fårbesättning. Vårt nötkött och spannmålet är ekologiskt och Kravmärkt medan fårköttet som vi producerar bara är EU-ekologiskt. Att fåren inte är Kravmärkta har att göra med att de får vara inne på vintern, säger Henrik Lander, nästan ursäktande.

Att ha yrket bonde ger mycket frisk luft och gott om tid till att sköta om djuren.

Men det finns också en fördom som säger att det är ett hårt jobb med mycket slit, långa dagar, svårt att ta ledigt och dåligt betalt. Med det synsättet är det svårt att förstå varför någon frivilligt skulle vilja ge sig in i lantbruksbranschen.

Kajsa och Henrik Lander kan hålla med om att det finns tuffa dagar som i många andra yrken, men de skulle aldrig skriva under på att den fördomen är sann.

– Visst är det så att det innebär ett ansvar dygnet runt att ha djur, men vi kan samtidigt ta ledigt som många andra, säger Kajsa.

– Och vi har anställd personal som hjälper oss, säger Henrik.

Att kunna driva företaget på det sätt som de själva vill ser de som ett stort plus, liksom att kunna hålla i gång olika projekt samtidigt.

– Jag trivs med att ha mycket att göra, att alltid ha någonting på gång. Jag trivs när det rör på sig, säger Kajsa.

Henrik tog över verksamheten på Lönngården från sina föräldrar för 17 år sedan. Men det var faktiskt inte givet att det skulle bli så.

– Jag utbildade mig till ekonom och var inställd på det. Men så tog jag över gården och upptäckte vad roligt det var att vara bonde och företagare. Här får vi göra så många olika saker, ena stunden flyttar man på några kor, andra stunden bygger man en ladugård. Det är få yrken där man får hålla på med så många olika saker, säger han.

Det där med att bygga en ladugård är i högsta grad aktuellt. Henrik Lander tillbringar mycket tid vid det gamla grustaget i Sutterhöjden där han tillsammans med några medarbetare bygger en ny ladugård av större modell.

Ladan är tänkt att ge Lönngården en ökad kapacitet i köttproduktionen, liksom en bra boendemiljö för djuren och arbetsmiljö för personalen. I oktober är planen att den nya ladugården ska stå klar för inflyttning.

Den ökade kapaciteten kommer ge företaget en större möjligheter att utveckla sin affärsidé att sälja ekologiska köttlådor. Nötdjuren kommer till gården som kalvar vid ett halvårs ålder och slaktas när de är cirka två år.

Lönngården började med att sälja köttlådorna för ungefär fem år sedan och kan konstatera att det har gått över förväntan bra hittills.

– Det som är det roliga med försäljningen är att vi får kontakt med våra kunder direkt och att vi ser att de är nöjda, säger Henrik.

– Till en början sålde vi till släkt och vänner, men det har bara ökat och vi har fått kunder från många olika håll, säger Kajsa.

– Ja, vi har inte behövt marknadsföra oss aktivt på det sättet och leta upp nya kunder, utan det är folk som har hittat oss – det känns kul, säger Henrik.