2017-03-17 06:00

2017-03-17 12:59

Tips och trix för en delikat måltid

FILIPSTAD: Övning ger färdighet – Gunn Paulsson lär ut sina bästa knep för att lyckas i köket

Att få duchessetopparna så där härligt gyllenbruna, smörgåstårtan riktigt saftig eller kycklingen perfekt trancherad är lätt, bara man vet knepen.
Allt detta, och mycket mer, är vad matlagningskursdeltagarna får lära sig på måndagar.

– Lite, lite mer vitpeppar sedan tror jag det är bra.

Med säkra smaklökar talar matmoran Gunn Paulsson om precis vad som behöver göras.

Ann-Britt Nyborg följder rekommendationen, tillför lite mer krydda och voilá! – den ljusa sås som ska knyta ljuva, smakrika band mellan den helstekta kycklingen och det kokta riset, är fulländad.

– Jättegod! säger Gunn som smakat ännu en tesked.

FT har tidigare berättat om Gunn och hennes önskan att tillsammans med studieförbundet Vuxenskolan starta upp en kurs där hon kan dela med sig av sin stora passion i livet – matlagning. Och nu, äntligen, har förhoppningen besannats.

Lära sig knepen

Just denna måndag träffas gruppen om åtta personer för tredje gången. Hittills har de hunnit med att koka egen ärtsoppa, potatis- och purjolökssoppa samt fiskgratäng med duchessetoppar.

– Och i dag blir det alltså kyckling. Vi gör både en helstekt i ugnen och filéer i buljong. Och med tanke på senaste tidens rapporter om hur farligt det är med färsk kyckling vill jag poängtera att vi bara använder fryst kött, säger Gunn.

Tanken med den helsteka kycklingen är, berättar hon, att deltagarna ska lära sig tranchera på rätt sätt. Var och en får sedan själv dokumentera tekniker, olika knep och ingredienser – Gunn använder nämligen inga grundrecept.

– Det sitter liksom i händerna, därför brukar jag inte dela ut några stenciler. Dessutom tycker jag det är bra att alla får använda sina egna ord, då är det nog lättare att lära sig.

Gruppen ska totalt träffas fem gånger. Kommande tillfälle ska deltagarna få agera kallskänkor, vilket är Gunns paradgren. Smörgåstårtor och landgångar står då på menyn. Hela kursen kommer sedan avslutas med den trerättersmiddag.

– Vi träffas vi tio på måndagar och så håller vi på fram till klockan två. Vi börjar alltid med en genomgång, sedan lagar vi och äter i lugn och ro, berättar Gunn.

Någon som är med och rör i grytorna är Kalle Johansson. Nog tycker han väl att det är ganska kul med matlagning, initiativet att gå en kurs var dock inte helt och hållet hans.

– Det var frugan som tyckte vi skulle gå, säger han och pekar mot Ann-Britt som bevakar kycklingen i ugnen.

– Det är kul att komma ut och göra något annat och träffa lite folk. Vi har väldigt roligt! säger Kalle.

Brukar du laga mycket mat hemma då?

– Njae... Det är väl mest att man är med och servar – torkar, skalar potatis och lite så. Därför är det väl bra det här, alltid lär man sig ju något nytt!

Och om du får välja helt fritt, vilken är den bästa maträtten?

– Jag gillar ju gammeldags, enkel mat – stekt potatis, falukorv och ägg, det är gôtt dä!

Utseende är viktigt

Matförberedelserna fortsätter i köket på Trastgården. Medan Åsa Lindén lägger en sista hand vi fruktsalladen som med vaniljglass ska serveras till efterrätt, dukar Kalle och Ann-Britt.

– Vacker mat med färg och ett vackert dukat bord, det är halva middagen det! säger Ann-Britt.

När maten står uppdukad är det bara att hugga in på den delikata måltiden. Och inte dröjer det länge förrän deltagarna ger sig själva det bästa betyg som går att få – det glada pratet ersätts med en andäktig tystnad.

– Lite, lite mer vitpeppar sedan tror jag det är bra.

Med säkra smaklökar talar matmoran Gunn Paulsson om precis vad som behöver göras.

Ann-Britt Nyborg följder rekommendationen, tillför lite mer krydda och voilá! – den ljusa sås som ska knyta ljuva, smakrika band mellan den helstekta kycklingen och det kokta riset, är fulländad.

– Jättegod! säger Gunn som smakat ännu en tesked.

FT har tidigare berättat om Gunn och hennes önskan att tillsammans med studieförbundet Vuxenskolan starta upp en kurs där hon kan dela med sig av sin stora passion i livet – matlagning. Och nu, äntligen, har förhoppningen besannats.

Lära sig knepen

Just denna måndag träffas gruppen om åtta personer för tredje gången. Hittills har de hunnit med att koka egen ärtsoppa, potatis- och purjolökssoppa samt fiskgratäng med duchessetoppar.

– Och i dag blir det alltså kyckling. Vi gör både en helstekt i ugnen och filéer i buljong. Och med tanke på senaste tidens rapporter om hur farligt det är med färsk kyckling vill jag poängtera att vi bara använder fryst kött, säger Gunn.

Tanken med den helsteka kycklingen är, berättar hon, att deltagarna ska lära sig tranchera på rätt sätt. Var och en får sedan själv dokumentera tekniker, olika knep och ingredienser – Gunn använder nämligen inga grundrecept.

– Det sitter liksom i händerna, därför brukar jag inte dela ut några stenciler. Dessutom tycker jag det är bra att alla får använda sina egna ord, då är det nog lättare att lära sig.

Gruppen ska totalt träffas fem gånger. Kommande tillfälle ska deltagarna få agera kallskänkor, vilket är Gunns paradgren. Smörgåstårtor och landgångar står då på menyn. Hela kursen kommer sedan avslutas med den trerättersmiddag.

– Vi träffas vi tio på måndagar och så håller vi på fram till klockan två. Vi börjar alltid med en genomgång, sedan lagar vi och äter i lugn och ro, berättar Gunn.

Någon som är med och rör i grytorna är Kalle Johansson. Nog tycker han väl att det är ganska kul med matlagning, initiativet att gå en kurs var dock inte helt och hållet hans.

– Det var frugan som tyckte vi skulle gå, säger han och pekar mot Ann-Britt som bevakar kycklingen i ugnen.

– Det är kul att komma ut och göra något annat och träffa lite folk. Vi har väldigt roligt! säger Kalle.

Brukar du laga mycket mat hemma då?

– Njae... Det är väl mest att man är med och servar – torkar, skalar potatis och lite så. Därför är det väl bra det här, alltid lär man sig ju något nytt!

Och om du får välja helt fritt, vilken är den bästa maträtten?

– Jag gillar ju gammeldags, enkel mat – stekt potatis, falukorv och ägg, det är gôtt dä!

Utseende är viktigt

Matförberedelserna fortsätter i köket på Trastgården. Medan Åsa Lindén lägger en sista hand vi fruktsalladen som med vaniljglass ska serveras till efterrätt, dukar Kalle och Ann-Britt.

– Vacker mat med färg och ett vackert dukat bord, det är halva middagen det! säger Ann-Britt.

När maten står uppdukad är det bara att hugga in på den delikata måltiden. Och inte dröjer det länge förrän deltagarna ger sig själva det bästa betyg som går att få – det glada pratet ersätts med en andäktig tystnad.