2016-09-03 06:00

2016-09-03 06:00

Sommar utan Ernst blev också en succé

GRYTHYTTAN: Så gick det med Ernsthusen: Björskogsnäs

Förra sommaren var det Sommar med Ernst på Björskogsnäs, men numera får stället stå på egna ben. Även en sommar utan Ernst är dock Ernsteffekten tydlig: första säsongen efter tv-renoveringen har besöksantalet minst fördubblats.

– Det har funkat perfekt. Det har varit väldigt mycket folk, säger Gunde Persson, ordförande i Hällefors ornitologiska förening, som driver caféet i ”Ernsthuset”.

Egentligen heter huset Nymansgården och hit kom Ernst Kirchsteiger förra året i sitt Sommar med Ernst-program i TV4. Nu i sommar har huset börjat sitt nya liv som besöksmål och det är Hällefors ornitologiska förening som driver sommarcaféet. Varje tisdag och lördag (fram till och med 13 september) håller caféet öppet och många har gjort sig en utflykt i sommar för att uppleva huset och Ernsts inredning – men också de vackra omgivningarna.

– På caféet har vi haft cirka 5000 till 6000 beökare i sommar och totalt är det nog mellan 10 000 och 15 000 som kommit hit i sommar, säger Gunde Persson.

En vanlig sommar tidigare har det varit cirka 5000 besökare i naturreservatet, så nog kan man prata om en Ernsteffekt, när den vackra naturen får draghjälp av en tv-känd miljö.

Nya fågelbilder

Igenkänningsfaktorn är hög: det mesta ser ut som det gjorde när Ernst rumsterade här; bara detaljer har ändrats.

– Vi är ju en ornitologisk förening, så vi har satt upp lite fågelbilder på väggarna. Det har blivit som ett litet naturrum här, säger Gunde Persson.

Det var också vad Ernst Kirchsteiger själv tyckte lockade när han fick förslaget från kommunen om att göra en tv-sommar med Nymansgården som utgångspunkt. Så här berättade han på en träff med FT på stället i fjol:

– Det ska bli ett naturens hus, dit barn kan komma och lära sig om naturen. När jag fick höra om den idén, då högg jag. Det är ju underbart att det blir ett offentligt hus som används.

Nyfikna gäster

Precis så har det blivit, kan Gunde Persson vittna om. Caféet har varit välbesökt och folk uppskattar att få se med egna ögon det de förut bara upplevt genom tv-rutan.

– De är väldigt nyfikna. Loftet är det många som kommer i håg, men det får vi visa dem till för det är inte så lätt att hitta. I sommar har vi varit tre som serverat och en som minglat runt och visat byggnaderna och det har varit väldigt uppskattat, berättar Gunde Persson.

Bråk och idyll

Arvet efter Ernst innehåller dock också mindre ljuva toner, med ett rejält politiskt bråk. Kritikerna menade att kommunen gick för snabbt in i projektet och att man inte skött sig enligt lagarna om upphandling. Kommunen fick även kritik av Konkurrensverket – och krav på straffavgifter på 190 000.

Gunde Persson går inte in så mycket på de där turerna, men konstaterar att verksamheten funkat perfekt i sommar, att folk har trivts och att många besökare utanför kommunens gränser nu har hittat till idylliska Björskogsnäs.

– Det är bra reklam för kommunen. Björskogsnäs är ju en pärla i vår kommun!

– Det har funkat perfekt. Det har varit väldigt mycket folk, säger Gunde Persson, ordförande i Hällefors ornitologiska förening, som driver caféet i ”Ernsthuset”.

Egentligen heter huset Nymansgården och hit kom Ernst Kirchsteiger förra året i sitt Sommar med Ernst-program i TV4. Nu i sommar har huset börjat sitt nya liv som besöksmål och det är Hällefors ornitologiska förening som driver sommarcaféet. Varje tisdag och lördag (fram till och med 13 september) håller caféet öppet och många har gjort sig en utflykt i sommar för att uppleva huset och Ernsts inredning – men också de vackra omgivningarna.

– På caféet har vi haft cirka 5000 till 6000 beökare i sommar och totalt är det nog mellan 10 000 och 15 000 som kommit hit i sommar, säger Gunde Persson.

En vanlig sommar tidigare har det varit cirka 5000 besökare i naturreservatet, så nog kan man prata om en Ernsteffekt, när den vackra naturen får draghjälp av en tv-känd miljö.

Nya fågelbilder

Igenkänningsfaktorn är hög: det mesta ser ut som det gjorde när Ernst rumsterade här; bara detaljer har ändrats.

– Vi är ju en ornitologisk förening, så vi har satt upp lite fågelbilder på väggarna. Det har blivit som ett litet naturrum här, säger Gunde Persson.

Det var också vad Ernst Kirchsteiger själv tyckte lockade när han fick förslaget från kommunen om att göra en tv-sommar med Nymansgården som utgångspunkt. Så här berättade han på en träff med FT på stället i fjol:

– Det ska bli ett naturens hus, dit barn kan komma och lära sig om naturen. När jag fick höra om den idén, då högg jag. Det är ju underbart att det blir ett offentligt hus som används.

Nyfikna gäster

Precis så har det blivit, kan Gunde Persson vittna om. Caféet har varit välbesökt och folk uppskattar att få se med egna ögon det de förut bara upplevt genom tv-rutan.

– De är väldigt nyfikna. Loftet är det många som kommer i håg, men det får vi visa dem till för det är inte så lätt att hitta. I sommar har vi varit tre som serverat och en som minglat runt och visat byggnaderna och det har varit väldigt uppskattat, berättar Gunde Persson.

Bråk och idyll

Arvet efter Ernst innehåller dock också mindre ljuva toner, med ett rejält politiskt bråk. Kritikerna menade att kommunen gick för snabbt in i projektet och att man inte skött sig enligt lagarna om upphandling. Kommunen fick även kritik av Konkurrensverket – och krav på straffavgifter på 190 000.

Gunde Persson går inte in så mycket på de där turerna, men konstaterar att verksamheten funkat perfekt i sommar, att folk har trivts och att många besökare utanför kommunens gränser nu har hittat till idylliska Björskogsnäs.

– Det är bra reklam för kommunen. Björskogsnäs är ju en pärla i vår kommun!