2016-09-02 06:00

2016-09-02 06:00

Karin prövar Idollyckan

FILIPSTAD: Spelade in video med Zetterlund-klassiker

Hon tänkte söka redan för två år sedan – men ångrade sig. I år gjorde 24-åriga Karin Bergqvist slag i saken och skickade in en videoaudition till Idol.
Nu återstår en olidlig väntan – och att be kommuninvånarna i Filipstad om hjälp.

Musiken har alltid varit en stor del i Karin Bergqvists liv. Och för många i Filipstad är hon inte ett obekant ansikte i musiksammanhang – Karin har bland annat varit Filipstads lucia, kandiderat till att bli Värmlands ljusdrottning och uppträtt på olika stödgalor och andra privata sammankomster.

Att nu ha tagit steget och sökt till Idol innebär en skräckblandad förtjusning.

– Det är många tankar som snurrar i huvudet, säger hon.

”Kanske inget för mig”

Tanken att pröva lyckan i det kända tv-programmet föddes dock några år tidigare, när Idol-produktionen gjorde ett stopp i Karlstad. Trots att planen då var att söka, valde Karin att avstå.

– Det var när Idol firade 10-års jubileum. Och då passade det ju bra eftersom det var så nära, men sen så hittade jag väl någon ursäkt till att inte gå dit så jag åkte aldrig. Jag vet inte varför men det blev inte av, jag kände väl att det kanske inte var något för mig, man har ju hört lite hur de går tillväga när det gäller låtval och så, för varje år kanske de söker en viss genre om man säger så.

Tanken övergav henne dock aldrig – och i år blev året.

– Jag kom på att jag skulle söka ganska sent, det hade redan varit en del auditions. Och sen, av en slump, fick jag ett mejl där det stod om sista chansen att söka och komma direkt in till final. Då var det bara att spela in en video hemma och skicka in, det var inget avancerat. Väldigt smidigt när man har en bebis och det inte är att bara kasta iväg sig heller, säger Karin och tillägger:

– Jag gjorde det mest som en kul grej.

Låten hon framför, och som går att se på nätet, är en Monica Zetterlund-klassiker – Mister Kelly.

Att Karin valde just den låten beror på att den representerar henne som sångerska.

– Dels så tycker jag om att sjunga den sorten av låtar, jag tycker att det passar min röst väldigt bra, och dels så tycker jag det är ett lite annorlunda låtval, det handlar ju om att sticka ut också. Den här låten är det ju inte så ofta man har hört, vanligtvis så är det väl de mer moderna radiolåtarna som folk väljer att sjunga och det kan ju givetvis vara väldigt bra, jag säger inte det, men på en videoaudition när man inte får träffa juryn på plats så är det nog bra att kunna sticka ut med sitt låtval.

Alla kan hjälpa

Nu återstår bara att vänta. De videoauditions som sedan har fått flest delningar, eller som specialplockats av Idoljuryn, kommer sedan att avancera vidare i tävlingen.

Filipstadsborna kan med andra ord hjälpa Karin på vägen genom att dela hennes klipp om och om igen.

– Ville man hjälpa mig med det vore jag ju så tacksam! Det är ju jättemånga som sökt, och ska jag vara riktigt ärligt har jag inte några jättestora förhoppningar. Det är ju så många som är duktiga, men man vet ju aldrig!

Tankarna har snuddat vid vad som skulle hända om hon gick vidare – vad ska hon sjunga för låt då? Samtidigt vågar hon inte hoppas allt för mycket.

– Jag kommer inte komma med, jag är inte tillräckligt bra – tankarna går ju lite så. Jag har alltid jättehög press på mig själv, det är sällan jag är nöjd när jag sjunger. Men jag får väl försöka bli bättre på det.

Fast Karin sökt till programmet är hon själv ingen som slaviskt följer det. Avsnitten från auditionturnén tycker hon kan vara lite för elaka.

– Jag kan tycka det är roligt i finalerna, men just från audition vet jag inte. Alla som går vidare är ju givetvis duktiga men ibland kan man tycka att det är mycket med att om man är snygg, attraktiv, och har en något sånär röst, så går du vidare. Och det kan vara synd. Finalerna är lite bättre, där gör de inte narr av folk. Vissa tar de annars med för de kan vara roliga i tv, det tycker jag är taskigt.

Drömmen är ändå att i framtiden kunna göra sången och musiken till något mer än bara en hobby.

– Jag trivs ju väldigt bra med mitt jobb som gruppledare på LSS, men givetvis skulle det vara kul att få hålla på mer med sång och musik för det är det jag tycker är kul och faktiskt är duktig på, även om jag inte erkänner det själv många gånger. Men andra säger det och jag får mycket uppdrag så jag kan ju inte vara jättedålig i alla fall!

Musiken har alltid varit en stor del i Karin Bergqvists liv. Och för många i Filipstad är hon inte ett obekant ansikte i musiksammanhang – Karin har bland annat varit Filipstads lucia, kandiderat till att bli Värmlands ljusdrottning och uppträtt på olika stödgalor och andra privata sammankomster.

Att nu ha tagit steget och sökt till Idol innebär en skräckblandad förtjusning.

– Det är många tankar som snurrar i huvudet, säger hon.

”Kanske inget för mig”

Tanken att pröva lyckan i det kända tv-programmet föddes dock några år tidigare, när Idol-produktionen gjorde ett stopp i Karlstad. Trots att planen då var att söka, valde Karin att avstå.

– Det var när Idol firade 10-års jubileum. Och då passade det ju bra eftersom det var så nära, men sen så hittade jag väl någon ursäkt till att inte gå dit så jag åkte aldrig. Jag vet inte varför men det blev inte av, jag kände väl att det kanske inte var något för mig, man har ju hört lite hur de går tillväga när det gäller låtval och så, för varje år kanske de söker en viss genre om man säger så.

Tanken övergav henne dock aldrig – och i år blev året.

– Jag kom på att jag skulle söka ganska sent, det hade redan varit en del auditions. Och sen, av en slump, fick jag ett mejl där det stod om sista chansen att söka och komma direkt in till final. Då var det bara att spela in en video hemma och skicka in, det var inget avancerat. Väldigt smidigt när man har en bebis och det inte är att bara kasta iväg sig heller, säger Karin och tillägger:

– Jag gjorde det mest som en kul grej.

Låten hon framför, och som går att se på nätet, är en Monica Zetterlund-klassiker – Mister Kelly.

Att Karin valde just den låten beror på att den representerar henne som sångerska.

– Dels så tycker jag om att sjunga den sorten av låtar, jag tycker att det passar min röst väldigt bra, och dels så tycker jag det är ett lite annorlunda låtval, det handlar ju om att sticka ut också. Den här låten är det ju inte så ofta man har hört, vanligtvis så är det väl de mer moderna radiolåtarna som folk väljer att sjunga och det kan ju givetvis vara väldigt bra, jag säger inte det, men på en videoaudition när man inte får träffa juryn på plats så är det nog bra att kunna sticka ut med sitt låtval.

Alla kan hjälpa

Nu återstår bara att vänta. De videoauditions som sedan har fått flest delningar, eller som specialplockats av Idoljuryn, kommer sedan att avancera vidare i tävlingen.

Filipstadsborna kan med andra ord hjälpa Karin på vägen genom att dela hennes klipp om och om igen.

– Ville man hjälpa mig med det vore jag ju så tacksam! Det är ju jättemånga som sökt, och ska jag vara riktigt ärligt har jag inte några jättestora förhoppningar. Det är ju så många som är duktiga, men man vet ju aldrig!

Tankarna har snuddat vid vad som skulle hända om hon gick vidare – vad ska hon sjunga för låt då? Samtidigt vågar hon inte hoppas allt för mycket.

– Jag kommer inte komma med, jag är inte tillräckligt bra – tankarna går ju lite så. Jag har alltid jättehög press på mig själv, det är sällan jag är nöjd när jag sjunger. Men jag får väl försöka bli bättre på det.

Fast Karin sökt till programmet är hon själv ingen som slaviskt följer det. Avsnitten från auditionturnén tycker hon kan vara lite för elaka.

– Jag kan tycka det är roligt i finalerna, men just från audition vet jag inte. Alla som går vidare är ju givetvis duktiga men ibland kan man tycka att det är mycket med att om man är snygg, attraktiv, och har en något sånär röst, så går du vidare. Och det kan vara synd. Finalerna är lite bättre, där gör de inte narr av folk. Vissa tar de annars med för de kan vara roliga i tv, det tycker jag är taskigt.

Drömmen är ändå att i framtiden kunna göra sången och musiken till något mer än bara en hobby.

– Jag trivs ju väldigt bra med mitt jobb som gruppledare på LSS, men givetvis skulle det vara kul att få hålla på mer med sång och musik för det är det jag tycker är kul och faktiskt är duktig på, även om jag inte erkänner det själv många gånger. Men andra säger det och jag får mycket uppdrag så jag kan ju inte vara jättedålig i alla fall!