2016-09-01 13:41

2016-09-01 13:41

Illustrera Filipstad genom kameran

FILIPSTAD: Fotografier till utställning efterlyses

Alla fotointresserade hör upp – biblioteket söker bidrag till en fotoutställning.
Bibliotekschef Jan Fröding hoppas på att få in ett stort, varierande utbud då temat är Filipstad i foto.
– Det finns jättemånga bra fotografer här, potentialen är stor.

Utställningen är en del i evenemanget Kulturmix Filipstad som hålls den 1 oktober. Arrangerar gör Filipstadsföretag i samverkan (FFIS) tillsammans med kommunen.

– Vi ville ha olika teman på den här Kulturmix-dagen och då tyckte vi att foto, det är ju intressant. Och då det är väldigt många härikring som fotar, tänkte vi att vi kan ju erbjuda dem möjligheten till en utställning, säger Jan Fröding, bibliotekschef i Filipstad.

Alla får vara med

Vem som helst kan delta i utställningen, de enda kriterierna är att bilden ska vara tagen mellan år 2015- 2016 och någonstans inom kommunen. Varje deltagare kan lämna in max tre foton till biblioteket i Filipstad, om de är i färg eller svartvitt spelar ingen roll.

– Vi har även sagt att vi vill ha en minimistorlek på en A4, annars blir det så smått, säger Jan.

Fotograferna uppmanas även att lämna sina foton i ett kuvert med en bifogad lapp där namn, kontaktuppgifter och information om bilden (var och när den är tagen och eventuellt teknisk information) printats ner.

– Vi har förlängt inlämningstiden till den 14 september eftersom vi vill ha in ännu fler bidrag, berättar Jan.

Vinnare visas i FT

Planen är sedan att fotografierna kommer att hängas i foajén en trappa upp från biblioteket i Folkets hus. När utställningen är sammanställd kommer det gå att rösta på sitt favoritbidrag, de tre bilder som slutligen fått flest röster publiceras sedan i FT.

Vad tycker du en bra bild ska förmedla?

– Det beror på, det är ju lite frågan om bildens syfte. En bra bild kan vara bra tekniskt men samtidigt behöver den inte vara knivskarp och rätt exponerad. Det kan vara en ögonblicksbild, något som förmedlar en stämning... Det hänger ju lite på motivet också, naturbilder är jättefint medan det samtidigt är jättespännande med vardagsbilder, jag menar – det är en dokumentation av Filipstad och då är det viktigt att dokumentera dagens Filipstad också, inte bara gårdagens.

Är det sant då det som påstås – att en bild säger mer än tusen ord?

– Det är en sanning med modifikation, vissa bilder gör väl det men inte alla.

Utställningen är en del i evenemanget Kulturmix Filipstad som hålls den 1 oktober. Arrangerar gör Filipstadsföretag i samverkan (FFIS) tillsammans med kommunen.

– Vi ville ha olika teman på den här Kulturmix-dagen och då tyckte vi att foto, det är ju intressant. Och då det är väldigt många härikring som fotar, tänkte vi att vi kan ju erbjuda dem möjligheten till en utställning, säger Jan Fröding, bibliotekschef i Filipstad.

Alla får vara med

Vem som helst kan delta i utställningen, de enda kriterierna är att bilden ska vara tagen mellan år 2015- 2016 och någonstans inom kommunen. Varje deltagare kan lämna in max tre foton till biblioteket i Filipstad, om de är i färg eller svartvitt spelar ingen roll.

– Vi har även sagt att vi vill ha en minimistorlek på en A4, annars blir det så smått, säger Jan.

Fotograferna uppmanas även att lämna sina foton i ett kuvert med en bifogad lapp där namn, kontaktuppgifter och information om bilden (var och när den är tagen och eventuellt teknisk information) printats ner.

– Vi har förlängt inlämningstiden till den 14 september eftersom vi vill ha in ännu fler bidrag, berättar Jan.

Vinnare visas i FT

Planen är sedan att fotografierna kommer att hängas i foajén en trappa upp från biblioteket i Folkets hus. När utställningen är sammanställd kommer det gå att rösta på sitt favoritbidrag, de tre bilder som slutligen fått flest röster publiceras sedan i FT.

Vad tycker du en bra bild ska förmedla?

– Det beror på, det är ju lite frågan om bildens syfte. En bra bild kan vara bra tekniskt men samtidigt behöver den inte vara knivskarp och rätt exponerad. Det kan vara en ögonblicksbild, något som förmedlar en stämning... Det hänger ju lite på motivet också, naturbilder är jättefint medan det samtidigt är jättespännande med vardagsbilder, jag menar – det är en dokumentation av Filipstad och då är det viktigt att dokumentera dagens Filipstad också, inte bara gårdagens.

Är det sant då det som påstås – att en bild säger mer än tusen ord?

– Det är en sanning med modifikation, vissa bilder gör väl det men inte alla.