2016-08-26 06:00

2016-08-26 06:00

"Zlatan vore toppen"

HELGPRAT: Hasse Nordlund om Filipstadsambassadören

Oxhälja närmar sig och det betyder även att det kommer att utses en ny ambassadör för Filipstad. Det gångna året har Bygglovs-Matte fått äran, men vem som blir nästa är ännu hemligt. Men vem som passar som ambassadör och vilka som har stuckit ut lite extra kunde Hasse Nordlund dela med sig av.

Hur går det till när man väljer en ambassadör?

– Vi är ett gäng i Filipstadsföretag i samverkan som tar fram lite olika förslag på personer som vi tycker passar för uppdraget. Det behöver inte alltid vara en person med anknytning till Filipstad. Men det ska vara någon som är lämplig, som vi vet kommer att prata gott om staden.

Varför utses en ambassadör?

– Vi bjuder hit ambassadören och visar upp vår stad så att denne i sin tur kan tipsa andra om. Det är ett sätt att öka turismen i Filipstad.

Tycker du att någon har stuckit ut lite extra genom åren?

– Törs jag ens säga det? Det finns väldigt många som har gjort bra saker! Lotta Bromé var ju fantastisk, Richard Sjöberg också. Monica Forsberg startade en stiftelse och började dela ut Nalleman Filipstipendiet, det är något som vi gör än i dag. Sen får vi ju inte glömma Carl Jan Granqvist som är väldigt bra på att prata gott om Filipstad. När jag tänker efter så har alla ambassadörer gjort något bra. En del är ju lite mer upptagna än andra, men jag har fortfarande kontakt med de flesta.

Om du fick välja fritt i hela världen, död eller levande, vem hade du valt som ambassadör då?

– Oj vad svårt! Jag tror nog att jag väljer Zlatan. Han kanske inte är den som pratar så mycket i och för sig. Men jag tror att om han skulle göra reklam för Filipstad skulle det vara toppen! Han är underbar, jag gillar verkligen honom.

Hur tycker du att året med Bygglovs-Matte har varit?

– Vi är väldigt nöjda med Matte. Han är väldigt intresserad av bygden och speciellt av de gamla husen, han gillar ju att snickra. För turismens skull tror jag också att det har gott bra. Sen vet jag att Matte kommer att fortsätta prata gott om Filipstad även efter ambassadörskapet.

Vilka egenskaper ska den perfekta ambassadören ha enligt dig?

– En perfekt ambassadör ska öppen, utåtriktad och ha ett leende på läpparna. Det finns inget som är så välkomnande som någon som ler.

Kan du ge någon ledtråd om vem det är som blir den nya ambassadören?

– Nej jag har inga ledtrådar att ge, det är som vanligt väldigt hemligt. Jag har aldrig avslöjat något innan och det har aldrig kommit ut något heller. Så kommer det fortsätta att vara.

Hur går det till när man väljer en ambassadör?

– Vi är ett gäng i Filipstadsföretag i samverkan som tar fram lite olika förslag på personer som vi tycker passar för uppdraget. Det behöver inte alltid vara en person med anknytning till Filipstad. Men det ska vara någon som är lämplig, som vi vet kommer att prata gott om staden.

Varför utses en ambassadör?

– Vi bjuder hit ambassadören och visar upp vår stad så att denne i sin tur kan tipsa andra om. Det är ett sätt att öka turismen i Filipstad.

Tycker du att någon har stuckit ut lite extra genom åren?

– Törs jag ens säga det? Det finns väldigt många som har gjort bra saker! Lotta Bromé var ju fantastisk, Richard Sjöberg också. Monica Forsberg startade en stiftelse och började dela ut Nalleman Filipstipendiet, det är något som vi gör än i dag. Sen får vi ju inte glömma Carl Jan Granqvist som är väldigt bra på att prata gott om Filipstad. När jag tänker efter så har alla ambassadörer gjort något bra. En del är ju lite mer upptagna än andra, men jag har fortfarande kontakt med de flesta.

Om du fick välja fritt i hela världen, död eller levande, vem hade du valt som ambassadör då?

– Oj vad svårt! Jag tror nog att jag väljer Zlatan. Han kanske inte är den som pratar så mycket i och för sig. Men jag tror att om han skulle göra reklam för Filipstad skulle det vara toppen! Han är underbar, jag gillar verkligen honom.

Hur tycker du att året med Bygglovs-Matte har varit?

– Vi är väldigt nöjda med Matte. Han är väldigt intresserad av bygden och speciellt av de gamla husen, han gillar ju att snickra. För turismens skull tror jag också att det har gott bra. Sen vet jag att Matte kommer att fortsätta prata gott om Filipstad även efter ambassadörskapet.

Vilka egenskaper ska den perfekta ambassadören ha enligt dig?

– En perfekt ambassadör ska öppen, utåtriktad och ha ett leende på läpparna. Det finns inget som är så välkomnande som någon som ler.

Kan du ge någon ledtråd om vem det är som blir den nya ambassadören?

– Nej jag har inga ledtrådar att ge, det är som vanligt väldigt hemligt. Jag har aldrig avslöjat något innan och det har aldrig kommit ut något heller. Så kommer det fortsätta att vara.

  • Frida Johansson

Ambassadörer genom tiderna

1991 Kent Finell

1992 Per-Eric Nordquist

1993 Thore Skogman

1994 Roland Cedermark

1995 Ebba Blitz

1996 Ingvar Oldsberg

1997 Monica Forsberg

1998 Peter Harryson

1999 Magnus Norman

2000 Björn Hellberg

2001 Lotta Bromé

2002 Jonny Nilsson

2003 Hasse ”Kvinnaböske” Andersson

2004 Carl Jan Granqvist

2005 Ernst Kirchsteiger

2006 Anders Eldeman

2007 Ewa Persson

2008 Anders & Kerstin Ryhed Lundin

2009 Jessica Andersson

2010 Rickard Sjöberg

2011 Alexandra Charles

2012 Lena Dahlman

2013 Janne ”Flash” Nilsson

2014 Andreas Weise

2015 Matte Carlsson