2016-08-26 06:00

2016-08-26 06:00

Sädesmagasinet som blev Ernst-utställning

SAXÅ: Ernsthuset, så blev det – del 1

Med de gamla slakterikrokarna kvar i taket och med tegelgolvet som lyser rödare än någonsin är Ernst-huset vid Saxå bruk till allmän beskådan.
– Vi vill att allmänheten ska få komma hit och inspireras, säger Carl-Jan Granqvist.

Under sommaren 2011 kunde vi följa Ernst Kirchsteigers renovering av det gamla sädesmagasinet vid Saxå Bruk.

Nu kan vem som helst besöka magasinet och låta sig inspireras.

– Såvitt jag vet så är det enda av Ernsts sommarhus som är öppet för allmänheten att beskåda. Det är väldigt fint och alla som vill får gå dit och titta, säger Carl-Jan Granqvist.

Nödlösning

Magasinet var en nödlösning som kom in i elfte timmen. Ursprungsplanen var att renovera den gamla kraftstationen i Storfors. Men när det inte gick i lås med bygglov kom Ernst Kirchsteiger på att sädesmagasinet vid Saxå Bruk behövde rustas upp.

– Han har jobbat på herrgården som butler under ett år och visste om att sädesmagasinet fanns. När han frågade om han fick renovera det för att han tyckte att det var så himla vackert så sa jag ja naturligtvis, säger Carl-Jan Granqvist.

Sagt och gjort så blev det sädesmagasin i stället för kraftstation.

– Kommunen agerade ovanligt fort så det tog bara ett par dagar innan produktionen kunde börja.

Sädesmagasinet som genom åren haft flera olika funktioner användes under en tid som älgslakteri. Kvar från den tiden finns dels krokarna som hänger i taket i den stora salen och blodstänk som finns kvar på en av väggarna i en garderob.

– Han tyckte om krokarna och lät dem få vara kvar, de bidrar till stämningen.

För Carl-Jan Granqvist fyllde inte magasinet någon funktion innan Ernst Kirchsteiger kom dit och började renovera.

– Det var fullsmockat med grejer och användes inte till något.

Under programmets gång fick tittarna bland annat se hur Ernst Kirchsteiger lade in tegelgolv i den stora salen, när han gjorde en köksträdgård och hur en champagnekylare i bryggan kan se ut. Både köksträdgården och champagnekylaren används flitigt än i dag.

– Vi i köket använder oss av kryddorna i köksträdgården när vi lagar mat, berättar Henrik Berg.

Snabb produktion

Magasinet bör ses mer som en kuliss än som ett riktigt hus.

Huset har el, men inget rinnande vatten. Bara halva huset är renoverat, övervåningen är helt orörd. Går man ut i köket och försöker vrida i gång en kran riskerar man att vredet lossnar.

– Det är så när det görs för en TV-produktion, det visste vi, säger Carl-Jan Granqvist.

Men det gamla sädesmagasinet har ändå kommit till användning. När strömmen gick i Saxå herrgård mitt under en middag i vintras räddade ”Ernst-huset” situationen.

– Alla vitvaror är ju inkopplade. Vi fick köra mat med bil mellan husen och göra klart allt, det löste sig riktigt bra, säger Henrik Berg som jobbar på Saxå herrgård.

Vad som väntar för sädesmagasinet i framtiden är oklart. Det är en uppskattad utställningsbostad nu, även om det inte fyller någon funktion i sig.

Eventuellt kommer den att renoveras klart och användas för att genomföra gastronomiska laborationer och bli en del av hans måltidslaboratorium som Carl-Jan Granqvist har planer på att uppföra vid Saxå herrgård.

– I såna fall måste vi få det färdigrenoverat och se till att få stengolv inlagt i köket, det går inte att ha folk springandes fram och tillbaka med det visserligen vackra, men ack så opraktiska trägolvet som ligger där nu. Men först och främst ska det gastronomiska laboratoriet byggas, säger Carl-Jan Granqvist.

Under sommaren 2011 kunde vi följa Ernst Kirchsteigers renovering av det gamla sädesmagasinet vid Saxå Bruk.

Nu kan vem som helst besöka magasinet och låta sig inspireras.

– Såvitt jag vet så är det enda av Ernsts sommarhus som är öppet för allmänheten att beskåda. Det är väldigt fint och alla som vill får gå dit och titta, säger Carl-Jan Granqvist.

Nödlösning

Magasinet var en nödlösning som kom in i elfte timmen. Ursprungsplanen var att renovera den gamla kraftstationen i Storfors. Men när det inte gick i lås med bygglov kom Ernst Kirchsteiger på att sädesmagasinet vid Saxå Bruk behövde rustas upp.

– Han har jobbat på herrgården som butler under ett år och visste om att sädesmagasinet fanns. När han frågade om han fick renovera det för att han tyckte att det var så himla vackert så sa jag ja naturligtvis, säger Carl-Jan Granqvist.

Sagt och gjort så blev det sädesmagasin i stället för kraftstation.

– Kommunen agerade ovanligt fort så det tog bara ett par dagar innan produktionen kunde börja.

Sädesmagasinet som genom åren haft flera olika funktioner användes under en tid som älgslakteri. Kvar från den tiden finns dels krokarna som hänger i taket i den stora salen och blodstänk som finns kvar på en av väggarna i en garderob.

– Han tyckte om krokarna och lät dem få vara kvar, de bidrar till stämningen.

För Carl-Jan Granqvist fyllde inte magasinet någon funktion innan Ernst Kirchsteiger kom dit och började renovera.

– Det var fullsmockat med grejer och användes inte till något.

Under programmets gång fick tittarna bland annat se hur Ernst Kirchsteiger lade in tegelgolv i den stora salen, när han gjorde en köksträdgård och hur en champagnekylare i bryggan kan se ut. Både köksträdgården och champagnekylaren används flitigt än i dag.

– Vi i köket använder oss av kryddorna i köksträdgården när vi lagar mat, berättar Henrik Berg.

Snabb produktion

Magasinet bör ses mer som en kuliss än som ett riktigt hus.

Huset har el, men inget rinnande vatten. Bara halva huset är renoverat, övervåningen är helt orörd. Går man ut i köket och försöker vrida i gång en kran riskerar man att vredet lossnar.

– Det är så när det görs för en TV-produktion, det visste vi, säger Carl-Jan Granqvist.

Men det gamla sädesmagasinet har ändå kommit till användning. När strömmen gick i Saxå herrgård mitt under en middag i vintras räddade ”Ernst-huset” situationen.

– Alla vitvaror är ju inkopplade. Vi fick köra mat med bil mellan husen och göra klart allt, det löste sig riktigt bra, säger Henrik Berg som jobbar på Saxå herrgård.

Vad som väntar för sädesmagasinet i framtiden är oklart. Det är en uppskattad utställningsbostad nu, även om det inte fyller någon funktion i sig.

Eventuellt kommer den att renoveras klart och användas för att genomföra gastronomiska laborationer och bli en del av hans måltidslaboratorium som Carl-Jan Granqvist har planer på att uppföra vid Saxå herrgård.

– I såna fall måste vi få det färdigrenoverat och se till att få stengolv inlagt i köket, det går inte att ha folk springandes fram och tillbaka med det visserligen vackra, men ack så opraktiska trägolvet som ligger där nu. Men först och främst ska det gastronomiska laboratoriet byggas, säger Carl-Jan Granqvist.

  • Lotten Rönqvist