2016-08-26 06:00

2016-08-26 06:00

Marie Sköld driver sitt företag med guldkant

FILIPSTAD: Veckans företag - Skölds guld

Allt började som lärling till guldsmeden Sten Carlsson. Nu har Marie Sköld drivit Skölds guld i 16 år. Sedan tiden som lärling har det hänt mycket i butiken.
– Det är mycket som har förändrats, men Stens anda är fortfarande kvar, säger Marie.

Guld, silver och glitter är vad som faller Marie Sköld i smaken. Efter att hon gick som lärling till Sten Carlsson när han drev guldbutiken Carlssons guld föll hon direkt. För 16 år sedan tog hon över inventarier och verktyg och döpte om butiken till Skölds guld.

– Jag kunde inte ta över företaget utan var tvungen att starta ett eget. Då tyckte jag att det kändes logiskt att byta namn. Det är mycket som har förändrats med åren, butikens yta är mycket större nu än på Stens tid, berättar Marie.

Men trots att det är hennes eget företag så har lite från Sten följt med i företaget.

– Hans anda finns med hela tiden. Han tyckte till exempel att det måste vara 18 karat för att det ska vara riktigt guld, det är något som lever kvar hos mig, säger Marie.

I butiken hittar man givetvis en hel del smycken. Marie berättar att det som går åt mest i varuväg är silverarmband och dopgåvor.

Reparerar smycken

Men det som livnär Marie mest är reparationer av smycken.

– Utan reparationerna skulle det vara svårt att gå runt. Men det leder ju även till att jag har lite konstiga öppettider. Jag öppnar butiken först efter lunch. En del kanske tror att jag ligger hemma och sover tills dess, men det kan man ju drömma om. Det är då jag har tid att göra alla reparationer och pappersarbeten.

Att kunna erbjuda både reparationer och smycken innebär även att hon överlever från den största konkurrenten - internet.

– Jag märker att det är många som föredrar att köpa smycken på nätet. Därför känns det tryggt att ha reparationerna att stötta sig på, säger Marie.

Marie arbetar i butiken själv och hon berättar att det kan vara svårt att ta ledigt, men att butiken är en del av livet.

– Att vara egenföretagare är en livsstil. I sommar kunde jag ta ledigt i två veckor, men en av de veckorna var jag inne i butiken och jobbade undan allt jag inte hunnit med förut. Det var skönt att få det gjort. Butiken blir verkligen en stor del av livet, säger hon.

Enda sedan barnsben har Marie haft ett stort intresse för glitter, guld och silver. Hon har en utbildning som elektriker, men är glad att hon valde livet med butiken i stället.

– Det jag gillar mest med att ha butiken är kombinationen av att få hålla på med pillriga saker och att träffa alla människor. Jag har verkligen världens gulligaste kunder och väldigt bra grannar till butiken.

”Bestämmer själv”

Att vara en fristående affär och inte en del i en stor kedja ser Marie både för och nackdelar med.

– Det är inte alltid så lätt att få in de största märkena. De ställer väldigt höga krav, det hade varit lättare att få in om jag vore en del av en kedja. Men det bästa med att vara egen är att det är jag som bestämmer. Jag tar bara in saker som jag själv tycker om och tror på, säger Marie.

Butikens i särklass största kund är Bergsskolan i Filipstad. Varje år producerar butiken guldringar som de studerande ska få.

– Det är väldigt roligt att få göra dem. Men det brukar bli en hel del jobb så då tar jag in extra personal. Det är andra skolor som också har hört av sig för att de tycker att ringarna är så snygga, men det hinns inte med något mer när det är säsong för ringarna, säger Marie.

Vill stanna i staden

Trots att Marie många gånger hade önskat att fler kunder hittade butiken, är det i dagsläget inte aktuellt att flytta.

– En grossist har någon gång påpekat att den här affären skulle ha större möjligheter i en större stad som exempelvis Karlstad. Men jag trivs så bra här, jag har aldrig känt önskan av att sticka någon annanstans. Så länge allt går runt vill jag vara kvar.

Guld, silver och glitter är vad som faller Marie Sköld i smaken. Efter att hon gick som lärling till Sten Carlsson när han drev guldbutiken Carlssons guld föll hon direkt. För 16 år sedan tog hon över inventarier och verktyg och döpte om butiken till Skölds guld.

– Jag kunde inte ta över företaget utan var tvungen att starta ett eget. Då tyckte jag att det kändes logiskt att byta namn. Det är mycket som har förändrats med åren, butikens yta är mycket större nu än på Stens tid, berättar Marie.

Men trots att det är hennes eget företag så har lite från Sten följt med i företaget.

– Hans anda finns med hela tiden. Han tyckte till exempel att det måste vara 18 karat för att det ska vara riktigt guld, det är något som lever kvar hos mig, säger Marie.

I butiken hittar man givetvis en hel del smycken. Marie berättar att det som går åt mest i varuväg är silverarmband och dopgåvor.

Reparerar smycken

Men det som livnär Marie mest är reparationer av smycken.

– Utan reparationerna skulle det vara svårt att gå runt. Men det leder ju även till att jag har lite konstiga öppettider. Jag öppnar butiken först efter lunch. En del kanske tror att jag ligger hemma och sover tills dess, men det kan man ju drömma om. Det är då jag har tid att göra alla reparationer och pappersarbeten.

Att kunna erbjuda både reparationer och smycken innebär även att hon överlever från den största konkurrenten - internet.

– Jag märker att det är många som föredrar att köpa smycken på nätet. Därför känns det tryggt att ha reparationerna att stötta sig på, säger Marie.

Marie arbetar i butiken själv och hon berättar att det kan vara svårt att ta ledigt, men att butiken är en del av livet.

– Att vara egenföretagare är en livsstil. I sommar kunde jag ta ledigt i två veckor, men en av de veckorna var jag inne i butiken och jobbade undan allt jag inte hunnit med förut. Det var skönt att få det gjort. Butiken blir verkligen en stor del av livet, säger hon.

Enda sedan barnsben har Marie haft ett stort intresse för glitter, guld och silver. Hon har en utbildning som elektriker, men är glad att hon valde livet med butiken i stället.

– Det jag gillar mest med att ha butiken är kombinationen av att få hålla på med pillriga saker och att träffa alla människor. Jag har verkligen världens gulligaste kunder och väldigt bra grannar till butiken.

”Bestämmer själv”

Att vara en fristående affär och inte en del i en stor kedja ser Marie både för och nackdelar med.

– Det är inte alltid så lätt att få in de största märkena. De ställer väldigt höga krav, det hade varit lättare att få in om jag vore en del av en kedja. Men det bästa med att vara egen är att det är jag som bestämmer. Jag tar bara in saker som jag själv tycker om och tror på, säger Marie.

Butikens i särklass största kund är Bergsskolan i Filipstad. Varje år producerar butiken guldringar som de studerande ska få.

– Det är väldigt roligt att få göra dem. Men det brukar bli en hel del jobb så då tar jag in extra personal. Det är andra skolor som också har hört av sig för att de tycker att ringarna är så snygga, men det hinns inte med något mer när det är säsong för ringarna, säger Marie.

Vill stanna i staden

Trots att Marie många gånger hade önskat att fler kunder hittade butiken, är det i dagsläget inte aktuellt att flytta.

– En grossist har någon gång påpekat att den här affären skulle ha större möjligheter i en större stad som exempelvis Karlstad. Men jag trivs så bra här, jag har aldrig känt önskan av att sticka någon annanstans. Så länge allt går runt vill jag vara kvar.

  • Frida Johansson