2016-08-25 17:26

2016-08-25 17:26

Välgöraren fick välgörenhet

FILIPSTAD/KOS: Familjens vänner samlade ihop pengar till ny dörr

Att köpa en ny altandörr fick vänta när Mikael behövde pengar för att bekosta volontärresan till Kos. Det han inte visste var att hans vänner startade en insamling för att hjälpa familjen att få sin dörr.
– Vi blev helt paffa, jag är oerhört tacksam, säger Mikael.

Det var i februari som Mikael Nordlund åkte till Kos för att hjälpa flyktingar. Resan var något som han hade önskat att göra länge, men för att komma iväg behövdes det pengar. Tillslut beslöt sig Mikael och familjen för att använda pengarna de sparat till en altandörr för att bekosta Mikaels volontärresa.

– Det var något som vi diskuterade fram i familjen, det var verkligen en resa jag drömt om, säger Mikael.

Den nya altandörren fick helt enkelt vänta. Men i hemlighet samlade familjens vänner in pengar så att de skulle få en ny dörr.

– Det ringde dörren och där stod en av mina vänner från Lesjöfors med ett kuvert i handen. Vi blev helt paffa och fattade inte alls vad som hände. Det var inget som vi hade räknat med, säger Mikael.

– Vi tyckte att det var lite synd att de inte kunde köpa dörren. Sen tanken från Mikaels sida var ju bra, så vi ville göra något för honom. Vi startade en hemlig facebooksida så att han inte skulle se. Vi såg dock en liten risk att han skulle skänka bort pengarna så vi skrev tydligt vad de var ämnade för, berättar Jonny Jönsson, som var en av de som samlade ihop pengarna.

Nu är dörren inköpt och ligger redo på altanen för att monteras.

”Kändes konstigt”

Mikael berättar att han blev väldigt tacksam för vännernas insats. Men att det ändå kändes konstigt att få ta emot gåvan.

– Till en början kändes det nästan lite pinsamt. Det kändes konstigt att ta emot någon slags välgörenhet, men nu känns det annorlunda. Vi är oerhört glada och tacksamma, säger Mikael.

Mikael har tagit emot mycket positivt för sin resa och bland annat blivit utsedd till ”Filipstads hjärtligaste” för sina insatser på Kos. När FT hälsade på honom efter hans resa i februari berättade han om sina upplevelser i Grekland. Precis som då känner han nu ett halvår senare, en längtan tillbaka för att arbeta mer.

– När jag kom hem blev det verkligen en tvärnit. Det var så intensivt på Kos, man sov nästan inget och det hände saker hela tiden. När jag kom hem var det så lugnt och stilla, det var en stor kontrast och jag längtade tillbaka direkt. Jag längtar fortfarande tillbaka och skulle gärna göra om det, säger Mikael.

Mikael har under en längre tid varit engagerad i att hjälpa nyanlända. Han är med i gruppen ”Filipstad tillsammans” som bland annat var med och arrangerade integrationsdagen på Filibjur. Att hjälpa andra är ett stort intresse för Mikael.

– Jag mår väldigt bra av det. Jag hade länge tänkt på att åka iväg och hjälpa till. Man har hört och sett så mycket, till slut var det bara dags att åka, säger han.

Det var i februari som Mikael Nordlund åkte till Kos för att hjälpa flyktingar. Resan var något som han hade önskat att göra länge, men för att komma iväg behövdes det pengar. Tillslut beslöt sig Mikael och familjen för att använda pengarna de sparat till en altandörr för att bekosta Mikaels volontärresa.

– Det var något som vi diskuterade fram i familjen, det var verkligen en resa jag drömt om, säger Mikael.

Den nya altandörren fick helt enkelt vänta. Men i hemlighet samlade familjens vänner in pengar så att de skulle få en ny dörr.

– Det ringde dörren och där stod en av mina vänner från Lesjöfors med ett kuvert i handen. Vi blev helt paffa och fattade inte alls vad som hände. Det var inget som vi hade räknat med, säger Mikael.

– Vi tyckte att det var lite synd att de inte kunde köpa dörren. Sen tanken från Mikaels sida var ju bra, så vi ville göra något för honom. Vi startade en hemlig facebooksida så att han inte skulle se. Vi såg dock en liten risk att han skulle skänka bort pengarna så vi skrev tydligt vad de var ämnade för, berättar Jonny Jönsson, som var en av de som samlade ihop pengarna.

Nu är dörren inköpt och ligger redo på altanen för att monteras.

”Kändes konstigt”

Mikael berättar att han blev väldigt tacksam för vännernas insats. Men att det ändå kändes konstigt att få ta emot gåvan.

– Till en början kändes det nästan lite pinsamt. Det kändes konstigt att ta emot någon slags välgörenhet, men nu känns det annorlunda. Vi är oerhört glada och tacksamma, säger Mikael.

Mikael har tagit emot mycket positivt för sin resa och bland annat blivit utsedd till ”Filipstads hjärtligaste” för sina insatser på Kos. När FT hälsade på honom efter hans resa i februari berättade han om sina upplevelser i Grekland. Precis som då känner han nu ett halvår senare, en längtan tillbaka för att arbeta mer.

– När jag kom hem blev det verkligen en tvärnit. Det var så intensivt på Kos, man sov nästan inget och det hände saker hela tiden. När jag kom hem var det så lugnt och stilla, det var en stor kontrast och jag längtade tillbaka direkt. Jag längtar fortfarande tillbaka och skulle gärna göra om det, säger Mikael.

Mikael har under en längre tid varit engagerad i att hjälpa nyanlända. Han är med i gruppen ”Filipstad tillsammans” som bland annat var med och arrangerade integrationsdagen på Filibjur. Att hjälpa andra är ett stort intresse för Mikael.

– Jag mår väldigt bra av det. Jag hade länge tänkt på att åka iväg och hjälpa till. Man har hört och sett så mycket, till slut var det bara dags att åka, säger han.

  • Frida Johansson