2016-08-23 09:23

2016-08-23 10:20

Finfordon ute på tur

FILIPSTAD: Gamla och nya deltagare samlades för att köra Hyttsvängen – ett arrangemang som lockar många fordonsentusiaster

I helgen avgjordes veteranfordonstävlingen Hyttsvängen för 33:e gången. Många var de som ville delta i detta populära arrangemang, bland andra Åsa Hagman Larsson som gjorde entré i sin tuffa födelsedagspresent.

I en svart Renault 4L kommer de glidande. Bilen parkeras jämte andra högt älskande rariteter som denna lördagsmorgon körts till Kalhyttans IP för den årliga veteranfordonstävlingen Hyttsvängen, arrangerat av Östra Värmlands motorhistoriker.

Med stora leenden kliver vännerna ur bilen – Camilla Falk, Ann Ottosson Jamt och Åsa Hagman Larsson, den sistnämnda stolt ägarinna av pärlan de färdats i.

– Det är faktiskt så att jag bara har haft bilen sedan i maj, jag fick den i födelsedagspresent, säger Åsa.

Familj, släkt och vänner, hjälptes alla åt för att kunna köpa gåvan som för Åsa är fylld med nostalgi och ljuva minnen.

– Min första bil som jag hade när jag var 18 var en Renault 4L, men den var Televerksorange. Och under alla år har jag tjatat mycket om det... Det är jättekul att ha en nu. Dessutom är vi av samma årgång – vi är båda -66:or!

Och med en fin, veteranklassad bil, var det i år inget att tveka på – självklart skulle Åsa, Camilla och Ann ställa upp i Hyttsvängen.

– Eftersom det här är första gången för oss ska det bli mycket spännande! tycker de alla tre.

Några som däremot inte är några debutanter i detta sammanhang är Karl-Åke Pettersson och Tomas Johansson. Från den öppna bakluckan på Karl-Åkes Volvo 142 från -72, har de packat upp stolar och bord på vilket de dukat fram kaffe och korvsmörgås.

– Här har vi det riktigt gott!

Ger beröm

Detta är femte gången som vännerna från Karlskoga är med i Hyttsvängen som detta år går över Nordmark, Sandsjön, Motjärnshyttan, Stjälpet för att sedan avslutas vid Munkeberg. Varför de väljer att återkomma har de ett enkelt svar på:

– Det är ett så himla bra arrangemang här, det är väldigt roligt, säger Karl-Åke.

Tävlingen går inte ut på att vara snabbast i mål utan att göra så bra ifrån sig som möjligt i de utmaningar som deltagarna ställs inför efter vägen – ett upplägg som faller Karl-Åke och Tomas väl i smaken.

– Jag tycker det är bra att de tagit bort frågorna, folk fuskar ju och använder sina telefoner för att få fram rätt svar. Nu är det bara praktiska moment och det kan vara allt möjligt, kasta pil tillexempel, säger Karl-Åke.

Båda har de ett genuint bilintresse och Karl-Åke avslöjar att det inte bara är den gröna 142:an som ryms i garaget hemma, där finns också en PV Sport och en Ford Fairlane.

– Det gäller att alternera lite, alla måste få gå, bilarna mår inte bara av att bara stå.

I en svart Renault 4L kommer de glidande. Bilen parkeras jämte andra högt älskande rariteter som denna lördagsmorgon körts till Kalhyttans IP för den årliga veteranfordonstävlingen Hyttsvängen, arrangerat av Östra Värmlands motorhistoriker.

Med stora leenden kliver vännerna ur bilen – Camilla Falk, Ann Ottosson Jamt och Åsa Hagman Larsson, den sistnämnda stolt ägarinna av pärlan de färdats i.

– Det är faktiskt så att jag bara har haft bilen sedan i maj, jag fick den i födelsedagspresent, säger Åsa.

Familj, släkt och vänner, hjälptes alla åt för att kunna köpa gåvan som för Åsa är fylld med nostalgi och ljuva minnen.

– Min första bil som jag hade när jag var 18 var en Renault 4L, men den var Televerksorange. Och under alla år har jag tjatat mycket om det... Det är jättekul att ha en nu. Dessutom är vi av samma årgång – vi är båda -66:or!

Och med en fin, veteranklassad bil, var det i år inget att tveka på – självklart skulle Åsa, Camilla och Ann ställa upp i Hyttsvängen.

– Eftersom det här är första gången för oss ska det bli mycket spännande! tycker de alla tre.

Några som däremot inte är några debutanter i detta sammanhang är Karl-Åke Pettersson och Tomas Johansson. Från den öppna bakluckan på Karl-Åkes Volvo 142 från -72, har de packat upp stolar och bord på vilket de dukat fram kaffe och korvsmörgås.

– Här har vi det riktigt gott!

Ger beröm

Detta är femte gången som vännerna från Karlskoga är med i Hyttsvängen som detta år går över Nordmark, Sandsjön, Motjärnshyttan, Stjälpet för att sedan avslutas vid Munkeberg. Varför de väljer att återkomma har de ett enkelt svar på:

– Det är ett så himla bra arrangemang här, det är väldigt roligt, säger Karl-Åke.

Tävlingen går inte ut på att vara snabbast i mål utan att göra så bra ifrån sig som möjligt i de utmaningar som deltagarna ställs inför efter vägen – ett upplägg som faller Karl-Åke och Tomas väl i smaken.

– Jag tycker det är bra att de tagit bort frågorna, folk fuskar ju och använder sina telefoner för att få fram rätt svar. Nu är det bara praktiska moment och det kan vara allt möjligt, kasta pil tillexempel, säger Karl-Åke.

Båda har de ett genuint bilintresse och Karl-Åke avslöjar att det inte bara är den gröna 142:an som ryms i garaget hemma, där finns också en PV Sport och en Ford Fairlane.

– Det gäller att alternera lite, alla måste få gå, bilarna mår inte bara av att bara stå.