2016-08-08 06:00

2016-08-08 11:13

Kafferep i gårdskapellet

SAXÅ: Sommarcafé

I kapellet vid Saxå herrgård drivs det sedan tre år tillbaka ett sommarcafé. Hit hittar såväl långväga som lokala besökare.

Vid det anrika Saxå bruk pågår just nu sommarcaféets fjärde säsong. De flesta som jobbar på caféet kommer från restaurang- och hotellhögskolan vid Grythytteakademin.

– Det är ett fantastiskt extrajobb att ha, man lär sig så mycket, säger Henrik Berg.

Han fortsätter med att beskriva hur miljön påverkar dem som arbetar där.

– Jag har inte varit med om det här tidigare. Att jobba i den här miljön och att få arbeta med helt unikt porslin påverkar en mer än man kan tro. Man vill att det ska bli helt perfekt liksom.

Ägaren till Saxå herrgård, Carl Jan Granqvist, hr samma inställning:

– Carl Jan är väldigt noga med detaljerna. Han kommer och hjälper oss ibland och visar tydligt hur det ska se ut. Han är ganska sträng, men på ett bra sätt, så att man lär sig, säger Henrik Berg.

Under sommaren bjuds det varje dag på olika bakverk och kakor, beroende på vilka ingredienser som finns att tillgå.

– Det ska alltid vara fräscht och snyggt och med säsongens frukter, säger Henrik Berg.

– Naturligtvis skulle det vara kul att kunna ha öppet en längre säsong, men vi är beroende av industrisemestern, säger Carl Jan Granqvist.

Caféskylten som hänger över dörren till Kapellet kan spåras till början av 90-talet då Carl Jan Granqvists dåvarande fru drev café under en sommar i lokalerna.

– Hon höll bara i det i en säsong. Men det var ju tur för oss när vi skulle dra i gång verksamheten. Skylten var välbehållen och hålen i väggen fanns kvar. Så det var bara att sätta upp den, säger Carl Johan Granqvist.

Carl Jan Granqvist är nöjd med caféets verksamhet.

– Dels lär sig studenterna väldigt mycket och även gästerna verkar nöjda. Jag tror att vi har haft ungefär dubbelt så många gäster som förra året. Dels har vi besökare som kommer tillbaka, men även vänner eller bekanta till dem som varit här tidigare hittar hit. Att folk berättar för sina vänner om caféet och att de kommer tillbaka skönjer vad det tycker om det. Den mest långväga gäst vi haft var en fransman vid namn monseiur Rosseau som var helt betagen, säger Carl Jan Granqvist.

Vid det anrika Saxå bruk pågår just nu sommarcaféets fjärde säsong. De flesta som jobbar på caféet kommer från restaurang- och hotellhögskolan vid Grythytteakademin.

– Det är ett fantastiskt extrajobb att ha, man lär sig så mycket, säger Henrik Berg.

Han fortsätter med att beskriva hur miljön påverkar dem som arbetar där.

– Jag har inte varit med om det här tidigare. Att jobba i den här miljön och att få arbeta med helt unikt porslin påverkar en mer än man kan tro. Man vill att det ska bli helt perfekt liksom.

Ägaren till Saxå herrgård, Carl Jan Granqvist, hr samma inställning:

– Carl Jan är väldigt noga med detaljerna. Han kommer och hjälper oss ibland och visar tydligt hur det ska se ut. Han är ganska sträng, men på ett bra sätt, så att man lär sig, säger Henrik Berg.

Under sommaren bjuds det varje dag på olika bakverk och kakor, beroende på vilka ingredienser som finns att tillgå.

– Det ska alltid vara fräscht och snyggt och med säsongens frukter, säger Henrik Berg.

– Naturligtvis skulle det vara kul att kunna ha öppet en längre säsong, men vi är beroende av industrisemestern, säger Carl Jan Granqvist.

Caféskylten som hänger över dörren till Kapellet kan spåras till början av 90-talet då Carl Jan Granqvists dåvarande fru drev café under en sommar i lokalerna.

– Hon höll bara i det i en säsong. Men det var ju tur för oss när vi skulle dra i gång verksamheten. Skylten var välbehållen och hålen i väggen fanns kvar. Så det var bara att sätta upp den, säger Carl Johan Granqvist.

Carl Jan Granqvist är nöjd med caféets verksamhet.

– Dels lär sig studenterna väldigt mycket och även gästerna verkar nöjda. Jag tror att vi har haft ungefär dubbelt så många gäster som förra året. Dels har vi besökare som kommer tillbaka, men även vänner eller bekanta till dem som varit här tidigare hittar hit. Att folk berättar för sina vänner om caféet och att de kommer tillbaka skönjer vad det tycker om det. Den mest långväga gäst vi haft var en fransman vid namn monseiur Rosseau som var helt betagen, säger Carl Jan Granqvist.

  • Lotten Rönqvist