2016-08-05 16:23

2016-08-05 16:23

Konstverk vandaliserat vid Centralsjukhuset

KARLSTAD: Bronsskulptur av Ditte Reijers slets bort från sin sockel

Ett konstverk av Ditte Reijers har vandaliserats.
Bronsskulpturen Bird Word invigdes vid Centralsjukhuset så sent som i juni, och hittades härommorgonen bortslitet från sin sockel.

”Bird word av Ditte Reijers har stulits” meddelade landstinget på fredagsförmiddagen – för att skicka ut kontrabesked efter bara någon timme. Konstverket var visserligen borta från sin plats utanför det så kallade avskedsrummet på Centralsjukhuset i Karlstad, men stulet var det inte. Däremot var det skadat:

– Det var en anställd som gick förbi och såg att det låg löst och då tog hand om det och la in det i avskedsrummet för att det inte skulle komma bort, säger Anna Åberg, konstchef på landstinget.

Sedan kom en annan person förbi och såg det tomma fundamentet – och trodde att konstverket var försvunnet. Så var det alltså inte, men det kan mycket väl ha varit ett stöldförsök som verket utsatts för.

– Antingen har någon försökt stjäla det eller så är det någon som ägnat sig åt skadegörelse. Det har brutits loss från sin plats, säger Anna Åberg.

Konstverket föreställer fåglar som sitter på grenar och är utfört i brons. Det är cirka halvmetern brett och lika högt och satt fastgjutet i ett betongfundament, så det är inget man lättvindigt tar loss eller bär iväg.

Konstverket är placerat utomhus på sjukhusområdet, vid en trafikerad gata, och Anna Åberg tycker det är konstigt att någon vågat ge sig på ett verk i ett så öppet läge på det här sättet. Sedan är det förstås tråkigt också att konst utsätts:

– Att förstöra konst på ett sjukhus känns ju väldigt sorgligt. Konsten vi har utplacerad är ju till för våra patienter och människor som har det tufft och svårt. Avskedsrummet är ett rum där man tar farväl av sina nära och kära och personalen där hade länge önskat sig ett konstverk.

Anna Åberg kommer att polisanmäla det inträffade.

Kommer konstverket att lagas och sättas upp igen?

– Jag har inte sett det än men jag hoppas att själva verket inte är skadat, men på något vis ska vi sätta tillbaka det, säger Anna Åberg.

”Bird word av Ditte Reijers har stulits” meddelade landstinget på fredagsförmiddagen – för att skicka ut kontrabesked efter bara någon timme. Konstverket var visserligen borta från sin plats utanför det så kallade avskedsrummet på Centralsjukhuset i Karlstad, men stulet var det inte. Däremot var det skadat:

– Det var en anställd som gick förbi och såg att det låg löst och då tog hand om det och la in det i avskedsrummet för att det inte skulle komma bort, säger Anna Åberg, konstchef på landstinget.

Sedan kom en annan person förbi och såg det tomma fundamentet – och trodde att konstverket var försvunnet. Så var det alltså inte, men det kan mycket väl ha varit ett stöldförsök som verket utsatts för.

– Antingen har någon försökt stjäla det eller så är det någon som ägnat sig åt skadegörelse. Det har brutits loss från sin plats, säger Anna Åberg.

Konstverket föreställer fåglar som sitter på grenar och är utfört i brons. Det är cirka halvmetern brett och lika högt och satt fastgjutet i ett betongfundament, så det är inget man lättvindigt tar loss eller bär iväg.

Konstverket är placerat utomhus på sjukhusområdet, vid en trafikerad gata, och Anna Åberg tycker det är konstigt att någon vågat ge sig på ett verk i ett så öppet läge på det här sättet. Sedan är det förstås tråkigt också att konst utsätts:

– Att förstöra konst på ett sjukhus känns ju väldigt sorgligt. Konsten vi har utplacerad är ju till för våra patienter och människor som har det tufft och svårt. Avskedsrummet är ett rum där man tar farväl av sina nära och kära och personalen där hade länge önskat sig ett konstverk.

Anna Åberg kommer att polisanmäla det inträffade.

Kommer konstverket att lagas och sättas upp igen?

– Jag har inte sett det än men jag hoppas att själva verket inte är skadat, men på något vis ska vi sätta tillbaka det, säger Anna Åberg.