2016-08-01 17:07

2016-08-01 17:07

Kalasmat med lång tradition

BRATTFORS: Hembygdsföreningen slevar upp nävgröt

Har du vägarna förbi Brattfors på onsdag kväll är det lika bra att du hoppar över lunchen den dagen.
I hembygdsgården dukas det nämligen denna kväll upp en god och ytterst mättande värmländsk specialitet: nävgröt.

På onsdag, den 3 augusti, ser hembygdsföreningen i Brattfors till att rejäla grytor sätts på spisen. Då ska nävgröten kokas och det är en konst som kräver både handlag och kunskap.

Grundingrediensen är skrädmjöl, alltså rostat havremjöl, som hävs ned i kokande vatten. Tricket är sedan att inte röra i grytan utan bara stöta med sleven tills gröten är färdigkokt.

Då blir gröten härligt stabbig och lagom ”smulig”.

Sedan serveras den med fläsk och fläskflott som man doppar i och lingonsylt därtill.

Att gröten inte får vara för slät hänger ihop med att man ska äta den med nävarna; så var det åtminstone förr.

– Man la upp gröten i en stor träskål och sedan tog man en näve och doppade i flottet, förklarade Birgit Ivarsson när FT hälsade på inför senaste grötkalaset i Brattfors.

I Brattfors finns dock hopp om att man får äta med bestick.

Nävgröten är i norra Värmland mer känd ur det skogsfinska namnet motti, men i Brattfors är nävgröt begreppet som gäller.

På onsdag, den 3 augusti, ser hembygdsföreningen i Brattfors till att rejäla grytor sätts på spisen. Då ska nävgröten kokas och det är en konst som kräver både handlag och kunskap.

Grundingrediensen är skrädmjöl, alltså rostat havremjöl, som hävs ned i kokande vatten. Tricket är sedan att inte röra i grytan utan bara stöta med sleven tills gröten är färdigkokt.

Då blir gröten härligt stabbig och lagom ”smulig”.

Sedan serveras den med fläsk och fläskflott som man doppar i och lingonsylt därtill.

Att gröten inte får vara för slät hänger ihop med att man ska äta den med nävarna; så var det åtminstone förr.

– Man la upp gröten i en stor träskål och sedan tog man en näve och doppade i flottet, förklarade Birgit Ivarsson när FT hälsade på inför senaste grötkalaset i Brattfors.

I Brattfors finns dock hopp om att man får äta med bestick.

Nävgröten är i norra Värmland mer känd ur det skogsfinska namnet motti, men i Brattfors är nävgröt begreppet som gäller.