2016-07-22 06:00

2016-07-22 06:00

Storhöjden, mer än bara våfflor

FILIPSTAD: Värmländska pärlor: Storhöjden

Tre kilometer norr om Filipstad leder en liten grusväg nyfikna besökare in i skogen och högt över havet. Här möts besökare av ett hemtrevligt fik, en milslång utsikt och en lång historia. Välkommen till Storhöjden!

Utkikstornet uppe på Storhöjden har sedan invigningen 1934 lockat mängder av besökare med sin magnifika utsikt. Och det är inte bara svenskar som lockas av tornet högt upp på kullen. Nina och Willy Lif, som tillsammans driver fiket uppe på höjden, berättar att turister utgör deras största besökarkrets. Turisterna kommer främst från de nordiska länderna, men också många tyskar och holländare hittar hit. Men även många värmlänningar stannar till, flera har ofta åkt förbi infarten från väg 26 men inte stannat.

Händelserik historia

Det var Filipstads Gille som 1932 beslutade att bygga ett utkikstorn på Storhöjden. För att få ihop kapital till byggnaden anordnades en vintermarknad året därpå. Byggnaden var beräknad att kosta 5 566 kronor och marknaden drog in över 6 000 kronor till bygget.

Den 9:e september 1934 stod det 30 meter höga utkikstornet klart. Tornet fick året efter sällskap på Storhöjden av en bergsmansgård som fraktades dit från Bosjön. Bergmansgården skulle användas för att hålla i gång verksamheten året runt. Senare kom även Bosjögården på plats, en flygelbyggnad från herrgården i Bosjön. Båda byggnaderna brann dock ner, 1972 respektive 1993. Det finns spår efter dem på platsen i dag, och både Nina och Willy berättar gärna om dem.

Storhöjden har under sin tid tagit emot både vanliga gäster och även fått kungligt besök. Det var under skid-SM i Filipstad 1939 som Filipstads Gillet fick förfrågan att anordna en kunglig lunch. De tackade ja och uppdraget att servera lunch till hedersgästerna prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla väntade dem. Det kungliga besöket stoppade upp arbetet med den nya byggnaden Bosjögården, som försköts några veckor.

Småland blev Värmland

Paret Lif flyttade till Värmland från Småland för 15 år sedan och driver tillsammans Utpostens äventyr & guldvaskning. Utöver äventyr av olika slag erbjuds även camping och ett kafé där paradrätten utan tvekan är våfflor av olika slag.

När man kliver in genom dörren på Utpostens kafé är det som att kliva in genom dörren hemma hos någon. Här finns en salig blandning av antikt, smycken, hantverk, möbler och självklart, våfflor. Det är hemtrevlig, ombonat och välkomnande. Och många gäster kommer hit år efter år. Att det kommer besökare från flera olika länder är något som märks i kaféets lokaler. Menyn erbjuds inte bara på svenska, utan även på norska, tyska, engelska och nederländska. Även gästboken skvallrar om långväga gäster.

– Vissa har hört talas om oss från vänner, andra chansar när de ser skylten nere vid 26:an, säger Nina.

Öppet året runt

Utpostens kafé har öppet året runt mellan 10-18, men högsäsongen är absolut under sommaren. I kaféet finns det, utöver deras specialitet våfflor av olika slag, flera sorters kaffebröd, pajer och smörgåsar. Det mesta är hemlagat av Nina och Willy själva. För den som vill göra mer än att bara fika så erbjuder utposten även aktiviteter av olika slag. Willy har många års erfarenhet av guldvaskning och tar med sig grupper ut i skogen för att testa lyckan. För den som föredrar att fånga fisk framför guld så finns det fiskrika sjöar i området. Nina och Willy delar gärna med sig om sina kunskaper om närområdet.

– Jag fungerar lite som en turistinformation, men det är bara kul att kunna hjälpa till, säger Nina glatt.

Utkikstornet uppe på Storhöjden har sedan invigningen 1934 lockat mängder av besökare med sin magnifika utsikt. Och det är inte bara svenskar som lockas av tornet högt upp på kullen. Nina och Willy Lif, som tillsammans driver fiket uppe på höjden, berättar att turister utgör deras största besökarkrets. Turisterna kommer främst från de nordiska länderna, men också många tyskar och holländare hittar hit. Men även många värmlänningar stannar till, flera har ofta åkt förbi infarten från väg 26 men inte stannat.

Händelserik historia

Det var Filipstads Gille som 1932 beslutade att bygga ett utkikstorn på Storhöjden. För att få ihop kapital till byggnaden anordnades en vintermarknad året därpå. Byggnaden var beräknad att kosta 5 566 kronor och marknaden drog in över 6 000 kronor till bygget.

Den 9:e september 1934 stod det 30 meter höga utkikstornet klart. Tornet fick året efter sällskap på Storhöjden av en bergsmansgård som fraktades dit från Bosjön. Bergmansgården skulle användas för att hålla i gång verksamheten året runt. Senare kom även Bosjögården på plats, en flygelbyggnad från herrgården i Bosjön. Båda byggnaderna brann dock ner, 1972 respektive 1993. Det finns spår efter dem på platsen i dag, och både Nina och Willy berättar gärna om dem.

Storhöjden har under sin tid tagit emot både vanliga gäster och även fått kungligt besök. Det var under skid-SM i Filipstad 1939 som Filipstads Gillet fick förfrågan att anordna en kunglig lunch. De tackade ja och uppdraget att servera lunch till hedersgästerna prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla väntade dem. Det kungliga besöket stoppade upp arbetet med den nya byggnaden Bosjögården, som försköts några veckor.

Småland blev Värmland

Paret Lif flyttade till Värmland från Småland för 15 år sedan och driver tillsammans Utpostens äventyr & guldvaskning. Utöver äventyr av olika slag erbjuds även camping och ett kafé där paradrätten utan tvekan är våfflor av olika slag.

När man kliver in genom dörren på Utpostens kafé är det som att kliva in genom dörren hemma hos någon. Här finns en salig blandning av antikt, smycken, hantverk, möbler och självklart, våfflor. Det är hemtrevlig, ombonat och välkomnande. Och många gäster kommer hit år efter år. Att det kommer besökare från flera olika länder är något som märks i kaféets lokaler. Menyn erbjuds inte bara på svenska, utan även på norska, tyska, engelska och nederländska. Även gästboken skvallrar om långväga gäster.

– Vissa har hört talas om oss från vänner, andra chansar när de ser skylten nere vid 26:an, säger Nina.

Öppet året runt

Utpostens kafé har öppet året runt mellan 10-18, men högsäsongen är absolut under sommaren. I kaféet finns det, utöver deras specialitet våfflor av olika slag, flera sorters kaffebröd, pajer och smörgåsar. Det mesta är hemlagat av Nina och Willy själva. För den som vill göra mer än att bara fika så erbjuder utposten även aktiviteter av olika slag. Willy har många års erfarenhet av guldvaskning och tar med sig grupper ut i skogen för att testa lyckan. För den som föredrar att fånga fisk framför guld så finns det fiskrika sjöar i området. Nina och Willy delar gärna med sig om sina kunskaper om närområdet.

– Jag fungerar lite som en turistinformation, men det är bara kul att kunna hjälpa till, säger Nina glatt.

  • Johanna Lindholm

På hög höjd

- Utpostens kafé har öppet året runt mellan 10-18.

- På ett år gräddar de cirka 4 500 våfflor. Under en dag snittar de på ungefär 60 våfflor, men under högsäsong kan Nina grädda över 150 våfflor per dag.

- Det 30 meter höga utkikstornet byggdes år 1934 och har 96 trappsteg. Utkikstornet och området omkring det har alltid varit privatägt, sedan det byggdes.

- ”Ett annorlunda kafé”, så beskriver ägarna själva sitt kafé, där allt du ser också är till salu.

- Eftersom det kommer många icke svensktalande turister till Utposten så finns menyn på fem olika språk

- För tredje året i rad anordnas Storhöjdens marknad. Då kan man hyra ett bord för försäljning och det erbjuds bland annat ponnyridning och mycket mer. Marknaden äger rum äger rum 30-31/7