2016-07-22 06:00

2016-07-22 06:00

Nu ska allemansrätten bli känd på flera språk

FILIPSTAD: Naturvårdsverkets nya broschyrer ger fakta till fler

Naturvårdsverket har under sommaren släppt nya broschyrer om allemansrätten. Dessa innehåller samma information som tidigare, nyheten är att man numera kan läsa om allemansrätten även på arabiska, pashto och dari.

Broschyren ”Allemansrätten en unik möjlighet” finns numera tillgänglig på 19 olika språk utöver svenska.

– Nyanlända är en prioriterad målgrupp men Naturvårdsverkets kontaktytor är inte så stora med denna grupp. Därför ber vi nu alla som har sådana kontakter att sprida våra nyöversatta broschyrer, säger Per Nilsson, som är handläggare på Naturvårdsverket.

Broschyrerna finns för beställning på Naturvårdsverkets hemsida, helt gratis.

Lingon och blåbär

Allemansrätten är en unik sak för Sverige och kan vara förvirrande till en början för nyanlända.

– Jag har aldrig hört talas om den, och nu har jag bott i Sverige i fyra år. Möjligtvis sa de något om det i början, men jag förstod inte då, berättar Ibrahim Ciisman.

– Jag har hört om den förut. Förra sommaren plockade jag blåbär och lingon i skogen, säger Mohammed Aadeam.

– Naturen är viktig för svenskar och naturen är en viktig del av Sverige. Det är bra att mer information blir tillgänglig för de som är nya i landet. Det är viktigt att informationen blir tillgänglig på språket de nyanlända talar, säger Ahmad Hassan som jobbar på A-star i Filipstad.

Tillsammans med sin bror driver Ahmad Hassan föreningen Sham som vill undervisa nyanlända i vilka regler som gäller och hur man bör bete sig i Sverige.

– Bara en sån enkel sak som att man måste ha tillstånd för att få fiska, eller att man plockar undan efter sig när man skräpat ner i skogen är sånt som invånarna vet. Det kan vara svårt för de som är nya att sätta sig in i det om det inte finns info, säger Ahmad Hassan.

Broschyren ”Allemansrätten en unik möjlighet” finns numera tillgänglig på 19 olika språk utöver svenska.

– Nyanlända är en prioriterad målgrupp men Naturvårdsverkets kontaktytor är inte så stora med denna grupp. Därför ber vi nu alla som har sådana kontakter att sprida våra nyöversatta broschyrer, säger Per Nilsson, som är handläggare på Naturvårdsverket.

Broschyrerna finns för beställning på Naturvårdsverkets hemsida, helt gratis.

Lingon och blåbär

Allemansrätten är en unik sak för Sverige och kan vara förvirrande till en början för nyanlända.

– Jag har aldrig hört talas om den, och nu har jag bott i Sverige i fyra år. Möjligtvis sa de något om det i början, men jag förstod inte då, berättar Ibrahim Ciisman.

– Jag har hört om den förut. Förra sommaren plockade jag blåbär och lingon i skogen, säger Mohammed Aadeam.

– Naturen är viktig för svenskar och naturen är en viktig del av Sverige. Det är bra att mer information blir tillgänglig för de som är nya i landet. Det är viktigt att informationen blir tillgänglig på språket de nyanlända talar, säger Ahmad Hassan som jobbar på A-star i Filipstad.

Tillsammans med sin bror driver Ahmad Hassan föreningen Sham som vill undervisa nyanlända i vilka regler som gäller och hur man bör bete sig i Sverige.

– Bara en sån enkel sak som att man måste ha tillstånd för att få fiska, eller att man plockar undan efter sig när man skräpat ner i skogen är sånt som invånarna vet. Det kan vara svårt för de som är nya att sätta sig in i det om det inte finns info, säger Ahmad Hassan.

  • Lotten Rönqvist